Over dit programma

Het deelprogramma Werk(en) is gezond is onderdeel van het (5e) Preventieprogramma 2014-2018 waarin we kennis aanreiken voor onderwijs, wijk, zorg, werk, vroege opsporing en beleidsactuele thema's.

Dit deelprogramma richt zich op het stimuleren van gezondheid op de werkplek. Dat gebeurt door een actief gezondheidsbeleid en kennisverspreiding daarover in arbeidsorganisaties (bedrijven, zorginstellingen, onderwijs) te stimuleren. Specifieke aandacht gaat uit naar het bevorderen van de gezondheid van werkenden met een lage sociaaleconomische positie. En deze doelgroep met een chronische aandoening te ondersteunen zodat ze aan het werk kunnen blijven.

Centraal staan de leef- en denkwereld, behoeften en mogelijkheden van de doelgroep: werkenden met een lage sociaaleconomische positie, en werkenden met een chronische aandoening en een lage sociaaleconomische positie. De kennis die in dit programma wordt ontwikkeld, is gericht op toepassing op de werkplek.

Voor het deelprogramma Werk(en) is gezond is maximaal € 4 miljoen beschikbaar. Dit budget is besteed aan 20 onderzoeksprojecten. De meeste projecten zijn inmiddels afgerond, de laatste projecten zullen in de zomer van 2022 worden afgerond. Een overkoepelende analyse van de projecten, alsmede enkele afgeronde projecten worden gepresenteerd op de conferentie.

Doelen

Kennisontwikkeling stimuleren voor:

  • verspreiden en implementeren van dat wat werkt;
  • verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen;
  • verbeteren van de gezondheid van werkenden met een lage sociaaleconomische positie;
  • ondersteunen van deze groep werkenden met een chronische aandoening, zodat zij aan het werk kunnen blijven.

Dit deelprogramma van het 5e Programma Preventie draagt bij aan de doelstellingen van het Nationaal Programma Preventie.

Projecten per onderwerp

Wat is de onderzoeksvraag? Hoe gaat het onderzoek in zijn werk? Wat is het resultaat en hoe kan dit in de praktijk worden toegepast? We hebben de projecten voor u gesorteerd per onderwerp.

  • Gezondheidsbevorderende interventies 
  • Vernieuwende aanpakken naar interventies
  • Verdiepend onderzoek in meta-analyse

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Op de themapagina Werk(en) is gezond vindt u altijd het laatste nieuws, bijvoorbeeld over afgeronde projecten. Wilt u niets missen? Meld u dan aan voor de Preventienieuwsbrief.

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website