De maatschappelijke diensttijd (MDT) is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker.

Uitgelicht

Subsidieronde 4b

jongere en oma maken selfie

Op dinsdag 14 april 2020 (onder voorbehoud van de ontwikkelingen rondom corona) wordt de subsidieoproep van ronde 4b van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd opengesteld. De vooraanmelding kan van 14 april tot 20 mei 2020. Wilt u meer weten over de subsidieoproep en - procedure? Wij zijn bezig met een alternatieve vorm van onze informatiebijeenkomsten. Als u hiervan op de hoogte gehouden wilt worden, schrijf u dan in via onderstaande link.

Ik wil op de hoogte gehouden worden

MDT in maart officieel van start

ZonMw is voornemens om 25 projecten te honoreren, waarmee MDT (maatschappelijke diensttijd) op 16 maart officieel van start gaat. Vanuit eerdere subsidierondes zijn al 87 zogenoemde proeftuinen gestart. Zij hebben vanuit de ervaring in de praktijk geholpen om invulling te geven aan het ontwerp van MDT.

Lees meer

'Bijna de hele klas meldde zich gelijk aan'

Iets doen voor een ander én ontdekken wat je later wilt worden. Dat wilden Maria en Amira (beiden 15) wel. MDT bleek voor hen een leerzame manier om bij hun droomberoep een ‘kijkje in de keuken’ te krijgen. Maria liep bijvoorbeeld een dagje mee met de lokale politie, terwijl Amira ontdekte wat een tandarts allemaal doet.

Lees het verhaal van Maria en Amira

Ook gemeenten aan de slag met MDT

Meisje helpt vluchteling

11 projecten uit de gemeenteronde van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd hebben te horen gekregen dat zij mogen starten! Deze projecten gaan experimenteren met de maatschappelijke diensttijd (MDT)  in een vorm die is geïnspireerd op de aanpak van de Belgische Samenlevingsdienst. Hierin ontmoeten verschillende groepen jongeren elkaar en worden zij gestimuleerd te werken aan hun competenties.

Lees meer

www.doemeemetmdt.nl live!

voorbeeld website MDT

Het is zover: website van MDT is online! Vanaf nu is er een centrale plek waar je alle informatie over MDT kan vinden. Of nog gaat vinden, want de website wordt de komende tijd verder aangevuld en uitgebreid. Denk bijvoorbeeld aan interactief zoeken naar proeftuinen, een toolkit en nog veel meer. 

Ga naar de website!

Meer weten?

De maatschappelijke diensttijd wordt opgezet door de Rijksoverheid in samenwerking met de Nederlandse Jeugdraad (NJR), de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en ZonMw. Meer weten? Volg de maatschappelijke diensttijd op Twitter, Instagram en YouTube! Of kijk voor meer informatie op www.doemeemetmdt.nl!

Actueel

Aanmelden informatiebijeenkomst Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd subsidieronde 4b nu mogelijk

Na de fase van experimenteren, groeit MDT (maatschappelijke diensttijd) nu door naar een landelijk dekkend netwerk. De eerste projecten die dit landelijke netwerk moeten gaan vormen hebben inmiddels te horen gekregen dat zij mogen starten. Op 14 april 2020 (onder voorbehoud) wordt de subsidieoproep (subsidieronde 4b) voor de tweede groep opengesteld. Voor deze subsidieoproep zouden twee informatiebijeenkomsten georganiseerd worden. In verband met...

Nieuws

Maatschappelijke diensttijd in maart officieel van start

ZonMw is voornemens om 25 projecten te honoreren, waarmee MDT (maatschappelijke diensttijd) op 16 maart officieel van start gaat. Vanuit eerdere subsidierondes zijn al 87 zogenoemde proeftuinen gestart. Zij hebben vanuit de ervaring in de praktijk geholpen om invulling te geven aan het ontwerp van MDT.

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Voor de Jeugd Dag

Een brede blik op het jeugdveld. Dat krijg je als je naar de Voor de Jeugd Dag gaat. We richten onze blik op een sterke basis van ouders en omgeving. Dit doen we om kinderen en jongeren zo veilig, thuis en kansrijk mogelijk te laten opgroeien. Ook kunnen we met een sterke basis voorkomen dat kinderen en jongeren onnodig in de jeugdhulp belanden. Als het echt nodig is dan moeten we natuurlijk wel goede toegankelijke zorg kunnen bieden. Wat vraagt...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Mirre Hubers

Senior programmamanager

+31 70 349 51 82
Hubers@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website