MDT in actie voor Oekraïne

Jongeren zitten met heel wat vragen, gevoelens en bezorgdheden over de oorlog in Oekraïne. Ze maken zich zorgen over hun leeftijdsgenoten en willen graag helpen. Daarom zetten 1740 jongeren zich via de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) in voor de maatschappelijke effecten die zijn ontstaan door de oorlog in Oekraïne. Middels een kort MDT-traject ontmoeten en helpen zij anderen én ontwikkelen ze hun eigen talenten.

Aanvragers van een lopend MDT-project konden in mei en juni van dit jaar subsidie aanvragen voor kortlopende projecten. Deze organisaties weten wat er leeft onder jongeren, kunnen slagvaardig jongeren werven, begeleiden en maatschappelijk relevante activiteiten faciliteren.

Benieuwd welke projecten er meedoen? Je vind de projecten in de projectenlijst op de website.

Een divers aanbod

De projecten bieden de jongeren gedurende 8 weken diverse programma’s aan in 65 gemeenten. Tijdens deze programma’s zetten de jongeren zich 32 uur in voor een ander, komen ze in contact met mensen waar ze anders mogelijk niet zo snel mee in contact komen en leren ze nieuwe vaardigheden. Alle activiteiten richten zich op de maatschappelijke effecten van de oorlog in Oekraïne. De onderstaande projecten zijn slechts een kleine voorproef van wat de jongeren allemaal gaan doen.

TRS – Samen voor Oekraïne

Nederlandse jongeren helpen Oekraïense vluchtelingen wegwijs te worden in Nederland. Middels activiteiten zoeken zij samen naar antwoord op vragen als: Waar moet mijn kind naar school? Hoe werkt het openbaar vervoer? Waar doe ik iets op de post? Hoe vind ik een baan? Meer over het project lees je op deze pagina.

Scuba Encounters

Hoe word je vrienden met leeftijdsgenoten als je niet dezelfde taal spreekt? Tijdens duiklessen leren Nederlandse jongeren en Oekraïense jongeren anders met elkaar te communiceren. Door het gebruik van handsignalen proberen ze de taalbarrière te verbreken. Ook doen ze activiteiten op het gebied van sport en spel, natuur en milieu en mindfulness. Meer over het project lees je op deze pagina.

De waarde(n) van MDT!

Nederlandse jongeren worden buddy’s met Oekraïense vluchtelingen en statushouders uit andere landen. Zij delen hun persoonlijke verhaal en leren gaandeweg wat zij belangrijk vinden in het leven en wat hun talenten zijn. Het eindresultaat: een tentoonstelling van posters, radio interview of podcast waarin zij hun persoonlijke verhaal delen met het publiek. Meer over het project lees je op deze pagina.

Over MDT

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. Binnen deze ambitie staat maatschappelijke impact voorop en daarbij zijn 3 kernbegrippen van belang. Namelijk iets doen voor een ander en/of de samenleving, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten. Doordat jongeren iets doen voor een ander en/of de samenleving, komen ze zelf ook een stap verder. Met talentontwikkeling ontwikkelen jongeren vaardigheden en vergroten zij hun zelfvertrouwen en hun netwerk. MDT heeft ook tot doel mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Meedoen, door anderen te laten meedoen.

Meer weten?

Onderwerpen