Oog voor naasten in tijden van corona

In de coronacrisis is het hebben van een ernstig zieke dierbare nog moeilijker. Beperkende maatregelen maken de behoeften die naasten hebben ingewikkeld, zoals contact met hun dierbare. Hoe hou je, ook tijdens een pandemie, aandacht voor naasten? Het project ‘Oog voor naasten’ ontwikkelde een speciale COVID-19-toolkit voor zorgverleners en naasten zelf.

Aandacht voor naasten

Tijdens de COVID-19-pandemie zagen we hoe het hebben van een ernstig zieke dierbare een nóg grotere impact kan hebben wanneer er sprake is van een (onbekende) besmettelijke ziekte in een zorginstelling of in het land, waarbij beperkende maatregelen moeten worden getroffen. Veel behoeften van naasten, zoals contact met hun zieke dierbare, zijn op dat moment moeilijker of zelfs onmogelijk te realiseren. Ook in de periode na het overlijden hebben nabestaanden minder mogelijkheden tot steun en afleiding. Naasten hebben het hierdoor extra moeilijk. Daarom is het belangrijk om ondanks de hectiek van een uitbraak naasten niet uit het oog te verliezen, zowel voor het overlijden als erna.

COVID-19-module in toolkit Oog voor Naasten

Het projectteam van ‘Oog voor Naasten en Nabestaanden’ heeft in samenwerking met verschillende partijen, naar aanleiding van de COVID-19-pandemie, een aparte module gemaakt van de Oog voor Naasten-toolkit die zorgverleners handvatten biedt om het zorgen voor naasten niet uit het oog te verliezen wanneer er sprake is van een uitbraak van besmettelijke ziekte. Dit is een herziening en uitbreiding van een eerdere COVID-19-module, ontwikkeld door de PZNL-expertgroep Palliatieve zorg ten tijde van corona.

Wat zijn de nieuwe materialen?

Achtergrondbrochures voor zorgverleners

Deze brochures bevatten uitgebreide achtergrondinformatie over de zorg voor naasten ten tijde van een uitbraak van een besmettelijke ziekte, en biedt tips om onder die omstandigheden tóch oog te blijven houden voor naasten. Er zijn 4 verschillende versies zodat deze relevant zijn voor zorgverleners werkzaam in verschillende zorgsettingen: het hospice, verpleeghuis, ziekenhuis en de thuissetting.

Handreiking voor zorgverleners

De handreiking is een samenvatting van de achtergrondbrochure, met veel concrete tips voor zorgverleners om oog te hebben voor naasten ten tijde van een uitbraak van een besmettelijke ziekte. In de handreiking is ook ruimte voor zorgverleners om aantekeningen te maken.

Brochure voor naasten - 'Zorgen voor een zieke'

In deze brochure kunnen naasten van patiënten met levensbedreigende aandoeningen handvatten vinden over goede zorg voor hun dierbare én voor zichzelf. De brochure geeft antwoorden op veelgestelde vragen en biedt ook ruimte voor het maken van notities. De brochure is bedoeld om vroegtijdig aan naasten uit te reiken.

Brochure voor naasten - 'Bij het sterven van een familielid'

Deze brochure is voor naasten met informatie over de stervensfase en het rouwproces. Ook bevat de brochure een aantal pagina’s met informatiebronnen over rouw en verlies. Afhankelijk van de behoefte van de naaste kan de zorgverlener deze brochure vroegtijdig uitreiken, of pas als de stervensfase nabij is.

Infokaart - 'Zorgen voor een zieke'

De infokaart is een samenvatting van de brochure ‘Zorgen voor een zieke’, maar met weinig tekst en meer afbeeldingen. Deze brochure is geschikt voor naasten met beperkte gezondheidsvaardigheden of laaggeletterdheid, of mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen.