Kennis voor preventie: juist nu!
De kansen die zich voordoen voor verdere versterking van preventie zijn niet eerder zo groot geweest. De Covid pandemie heeft laten zien dat er een breed gedragen behoefte is aan een goede en structureel georganiseerde publieke gezondheidszorg.
Met dit (vervolg)programma focussen we op gezonde leefstijl, gezond gedrag en het terugdringen van gezondheidsachterstanden. Daarnaast focust het programma op het versterken van een gezonde invloed vanuit de sociale, voedings- en digitale omgeving.
Tijd om door te pakken!
Het Preventieprogramma zal deze kansen benutten en vergroten door middel van innovatieve, gerichte kennisontwikkeling en het stimuleren van implementatie en toegankelijkheid van kennis. We willen in kortere tijd meer bereiken voor de preventiepraktijk en beleidsontwikkeling. Praktijk, beleid, opleidingen en burgers worden daarom vanaf het begin betrokken bij onderzoek. Zo leveren wij een bijdrage aan het behoud en bevorderen van gezondheid. Voor iedereen.
Versterken regionale preventie infrastructuur
In het programma is er een belangrijke plek voor versterking van regionale samenwerking en de bijbehorende kennisinfrastructuur. Dit is nodig, want de ambities in het IZA en GALA -om de beweging van zorg naar gezondheid te maken en tot meer regionale samenwerking te komen- vragen om versterking van de kennis- en adviesfunctie van GGD’en. Hierop bereiden GGD’en zich al voor. Ze willen een belangrijke rol spelen als regionale schakel in de kennisinfrastructuur op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie.