ZonMw-informatiebijeenkomst stimuleringssubsidie Oog voor Naasten en Nabestaanden
ZonMw-informatiebijeenkomst stimuleringssubsidie Oog voor Naasten en Nabestaanden
Op 1 oktober 2024 vond de informatiebijeenkomst over de subsidieoproep ‘Stimuleringssubsidie palliatieve zorg ronde 4: Oog voor Naasten en Nabestaanden’ plaats. Deze bijeenkomst werd gehouden voor potentiële aanvragers van de interventie Oog voor Naasten en Nabestaanden. De presentaties kunt u bij dit artikel terugvinden. Ook is er een opname gemaakt van de informatiebijeenkomst om terug te kijken.
Wilt u de informatiebijeenkomst terugkijken? Mail ons dan naar palliatievezorg@zonmw.nl.
Inhoud informatiebijeenkomst
Nanne van Velzen, programmasecretaris bij het ZonMw-programma Palliantie II, trapte de bijeenkomst af met in het kort wat achtergrondinformatie over deze informatiebijeenkomst.
Vervolgens vertelt interventie-eigenaar Marcella Tam (Leids Universitair Medisch Centrum; LUMC) over de interventie die in deze ronde stimuleringssubsidie centraal staat: Oog voor Naasten en Nabestaanden. Implementatie van de Oog voor Naasten en Nabestaanden-methodiek in uw organisatie kan de volgende resultaten opleveren:
- Zorgteams kunnen gerichtere zorg geven aan naasten en nabestaanden en hen beter ondersteunen voor, tijdens en na het overlijden van hun dierbare.
- De kwaliteit van leven van naasten, nabestaanden én patiënt/bewoner verbetert als zorgverleners oog voor naasten hebben.
- Naasten en nabestaanden worden, door de voor hen beschikbare informatie, gestimuleerd om beter voor zichzelf te zorgen. Bovendien krijgen ze handvatten om in gesprek te gaan met de zorgverlener over hun behoefte aan informatie, ondersteuning en samenwerking met voor, tijdens en na het overlijden van een dierbare.
- Binnen de organisatie ontstaat meer draagvlak voor zorg voor naasten en nabestaanden. Oog voor Naasten en Nabestaanden wordt deel van de werkprocessen, waardoor er een betere kwaliteit van zorg, een hogere klanttevredenheid, een hogere medewerkerstevredenheid is.
Leerwerkplatform PZNL
Max van der Steen van Stichting PZNL vertelde over ondersteuning bij implementatie in de vorm van het Leerwerkplatform. Het Leerwerkplatform is een omgeving waar projectleiders, projecteigenaren en experts vanuit Stichting PZNL met elkaar in contact komen. Het gemeenschappelijke doel is het creëren van verbinding door inzichten te delen voor het optimaal uitvoeren van een implementatieproject. Door kennis en ervaringen te delen leren deelnemers van én met elkaar wat de implementatie en borging van deze projecten bevordert.
Tips voor implementatie en het schrijven van een subsidieaanvraag
Tot slot besteedde Moniek Zijlstra-Vlasveld, implementatiespecialist bij ZonMw, specifiek aandacht aan het thema implementatie. Ze nam de aanvragers stapsgewijs mee in wat er in de subsidieaanvraag moet komen en gaf hierbij tips over implementatie. Het is hierbij belangrijk om informatie te verzamelen over de doelgroep, de context en de belemmerende en bevorderende factoren bij implementatie. Op basis daarvan bepaalt u welke activiteiten u oppakt om Oog voor Naasten en Nabestaanden in uw eigen organisatie te implementeren en te borgen. Bij het schrijven van de subsidieaanvraag brengt u wellicht niet alles volledig in kaart. Moniek benadrukte dat het belangrijk is in de subsidieaanvraag te beschrijven wat u al wel weet en hoe u achter zaken wilt komen die u nog niet weet.
Veelgestelde vragen
Tijdens de bijeenkomst konden de deelnemers ook vragen stellen. Deze vragen en bijbehorende antwoorden zijn terug te vinden bij de veelgestelde vragen over deze subsidieoproep.
Subsidieoproep ‘Stimuleringssubsidie palliatieve zorg ronde 4: Oog voor Naasten en Nabestaanden’
Deze subsidieoproep is ronde 4 van de stimuleringssubsidie ‘Implementeren in de palliatieve zorg’. In ronde 4 kunnen zorgorganisaties een stimuleringssubsidie aanvragen, die hen ondersteunt bij activiteiten voor de implementatie en borging van de interventie Oog voor Naasten en Nabestaanden. Vanaf 11 november 2024 kunnen zorgorganisaties een stimuleringssubsidie aanvragen. De subsidieoproep volgt het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Subsidieaanvragers kunnen zich nu al voorbereiden.
Programma Palliantie II en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II
Deze subsidieoproep zetten we uit vanuit het programma Palliantie II. We werken hierin nauw samen met het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II van PZNL. Beide programma’s richten zich op het verbeteren van de palliatieve zorg, om de kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten te vergroten. Daarvoor is het nodig dat ontwikkelde interventies en hulpmiddelen op dat gebied hun weg naar de praktijk vinden. Daarom investeren wij en PZNL in implementatietrajecten die zorgorganisaties ondersteunen in het verbeteren van de palliatieve zorg.