Symptoombehandeling in de palliatieve fase

Interviewreeks
Hoe dragen we bij aan het verminderen van symptomen, zoals pijn of een droge mond, bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn? Die vraag staat centraal in 3 projecten waarin projectteams werken aan onderzoek en behandelinnovaties.
Afbeelding

Met complementaire zorg meer comfort voor bewoners en naasten

Complementaire zorg is aanvullende zorg die kan helpen om klachten zoals pijn en angst te verlichten. Het is belangrijk dat het juist onderdeel wordt van de reguliere zorg. Daarom gaat onderzoek het nu implementeren in 4 verpleeghuizen.
Afbeelding

Betere pijnstilling in de palliatieve zorg bij een gebroken heup

De meest gebruikte pijnstillers voor heupfracturen brengen vaak ongewenste bijwerkingen met zich mee. Ook kunnen patiënten ondanks de tabletten/pleisters nog steeds veel pijn ervaren. Is PENG block de oplossing voor pijnverlichting?
Afbeelding

Symptoombehandeling moet echt in de haarvaten van de zorg komen

Patiënten in de palliatieve fase ervaren klachten die niet altijd bekend zijn bij zorgverleners. Bovendien is er weinig kennis over symptoombehandeling op maat, zegt bijzonder hoogleraar Palliatieve geneeskunde Marieke van den Beuken-van Everdingen.
Afbeelding

Van de regen in de drup

Veel patiënten met uitgezaaide kanker starten met zware pijnmedicatie zoals morfine voor de pijn. Nog te vaak krijgen deze patiënten last van een moeilijke stoelgang (obstipatie) als bijwerking van dit soort medicijnen. Lees meer over het onderzoek welke medicatie obstipatie kan voorkomen.
Afbeelding

Droge mond in de laatste levensfase

Patiënten in de palliatieve fase krijgen vaak last van een droge mond. Dat vermindert hun kwaliteit van leven, want het zorgt bijvoorbeeld voor problemen met slikken of smaak. Hoe kunt u die symptomen verlichten? Lees meer over het onderzoek naar de effectiviteit van de inzet van het medicijn pilocarpine en het Mond-Educatie-Programma voor het verminderen van drogemondklachten.
Afbeelding

Herstel mobiliteit bij kankerpatiënten met een instabiele wervelkolom door uitzaaiingen

Uitzaaiingen in de botten zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met (ver)gevorderde kanker. Ze veroorzaken vaak pijn en verslechteren de levenskwaliteit van patiënten en hun naasten. Lees meer over sneller herstel door stereotactische radiotherapie en stabiliserende operatie binnen 24 uur.