‘Helpt een (tijds)investering in innovatie en onderwijs niet juist om op termijn minder druk te ervaren? Bijvoorbeeld doordat cliënten en ouders meer zorgtaken zelf kunnen uitvoeren dankzij technologie?’
Hoe werk je aan een sterkere preventie infrastructuur, waarin professionals elkaar goed weten te vinden? Een aantal projectleiders leveren hun bijdrage door te zorgen voor vernieuwing en samenwerking in het (post-) initieel onderwijs.
Complexe vraagstukken rondom onbegrepen gedrag en integrale ouderenzorg vragen om samenwerking. Een leernetwerk helpt hier vorm aan te geven. ZonMw financierde het opzetten van leernetwerken en gaf Platform31 en Onderzoeksinstituut IVO opdracht de leernetwerken te evalueren.
Patiënten met complexe aandoeningen zien vaak meerdere artsen. Daarom is samenwerking tussen artsen van groot belang voor goede medische zorg. Daar is dus meer aandacht voor nodig in de opleidingen. Maar hoe moet zo’n interprofessioneel lesprogramma er dan uitzien? Dat onderzocht Natasja Looman voor de stageperiode van huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde in opleiding in het ziekenhuis.
De maatschappelijke diensttijd (MDT) geeft jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Zo maken we de samenleving sterker. MDT kan helpen uw onderwijsprogramma te verrijken. Bijvoorbeeld door een meer praktische invulling te geven aan burgerschapsonderwijs of loopbaanbegeleiding. Wilt u ervaren wat MDT voor uw onderwijsinstelling of maatschappelijke organisatie kan betekenen? ZonMw...
In Nederland staat de ontwikkeling van professionele zeggenschap voor verpleegkundigen in ziekenhuizen nog in de kinderschoenen. In de Amerikaanse Magnet ziekenhuizen is deze ontwikkeling echter zo’n 40 jaar geleden al gestart. Wat kunnen we daar van leren? Dat zochten Annemarie de Vos en Joost Morssinkhof uit tijdens hun studiereis naar het Orlando Medical Regional Center in Florida. Lees hun blog hierover.
Projectleider en LLO Kennismakelaar Conny Kintzen deelt haar implementatie-aanpak! De afgelopen 2 jaar werkte ze aan de implementatie van Krachtvoer, een lesmethode over gezonde voeding. Dat doet ze door onder andere het programma te optimaliseren voor gebruik in de praktijk én door het bekend te maken. Dit is één van de 13 projecten binnen onze ronde ‘Implementatie-impulsen’ (Preventieprogramma).
Waarin, als het gaat om kwetsbaarheid en weerbaarheid, onderscheidt de online samenleving zich van de offline samenleving, bezien vanuit de verantwoordelijkheden van de overheid?
Hoe en waar, als het gaat om kwetsbaarheid en weerbaarheid, is het onderscheid in een online versus offline samenleving zichtbaar in de organisatie van onder andere het onderwijs, zorg, veiligheid, mobiliteit, arbeidsmarkt en de woon- leef- en (voedsel-)omgeving? • Welke nieuwe kwetsbaarheden en nieuwe vormen van weerbaarheid zijn het gevolg van de online samenleving?
Hoe kan de weerbaarheid van bepaalde (groepen) mensen in de online samenleving worden gewaarborgd/vergroot en de kwetsbaarheid worden voorkomen/beperkt?
Welke implicaties, als het gaat om kwetsbaarheid en weerbaarheid, brengen de verdere uitbreidingen in de online omgeving voor verantwoordelijkheden van de overheid? Te denken valt aan onder meer ontwikkelingen als metaverse, immersive technologie etc.
Wilt u tips om betere palliatieve zorg te verlenen, en concrete handvatten om het onderwijs hierop aan te scherpen? Bent u op zoek naar kennisuitwisseling en inspiratie op gebied van palliatieve zorg? Zet dan alvast het Symposium Onderwijs Palliatieve Zorg in uw agenda!