Onderwerpen

Uitgelicht

Rol ZonMw

Het gebruik van state of the art kennis en nieuwe inzichten leidt tot betere kwaliteit van zorg en betere patiëntenuitkomsten. Daarom is het belangrijk dat nieuwe kennis en inzichten een plaats krijgen in de praktijk en onderwijs aan studenten en professionals. ZonMw stimuleert en faciliteert samenwerking en verbinding tussen onderwijs, onderzoek, beleid en praktijk.  

ZonMw & Onderwijs

Co-design maakt zorg beter en veiliger

In een interview vertelt verpleegkundig onderzoeker, docent en parttime verpleegkundige neonatologie Onno Helder over technische oplossingen voor dagelijkse problemen in de praktijk. Het interview is het 3e artikel in een digitale publicatie over verpleegkundig leiderschap.

Lees het interview

Samenwerken aan wonen, welzijn en zorg voor ouderen en mensen met dementie

Het duurzaam (samen)werken over de domeinen wonen, zorg en welzijn heen vereist een nieuwe manier van werken en om andere vaardigheden van (toekomstige) professionals en vrijwilligers. Dat vraagt om onderwijsvernieuwing. Lees hier meer over in de publicatie 'Dementie in onderzoek' (vanaf pagina 94).

Download de publicatie

Zorg, onderwijs en overheid

Alle veranderingen in zorg en welzijn vragen om andere, nieuwe vaardigheden van de mensen die in de zorg werken. En dus ook om goed zorgonderwijs. Het Zorgpact stimuleert samenwerking tussen zorg- en onderwijsinstellingen en gemeenten, zodat zij daar kunnen inspelen op die veranderingen.

website Zorgpact

Duobezoeken wijkverpleging smaken naar meer

‘Je krijgt een enorme boost van nieuwe kennis’

Duo’s van docenten en wijkverpleegkundigen legden samen bezoeken af in het kader van leernetwerken. Dat was verrijkend en inspirerend. ‘De cliënt achter de theorie gaat weer leven.’

Lees het artikel in Mediator

Transformatie jeugdhulp

ZonMw ondersteunt de transformatie van de jeugdhulp met 12 academische werkplaatsen. De Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd brengen kennis samen die nodig is voor de aanpak van regionale vraagstukken van beleid en praktijk bij de transformatie in de jeugdsector. Met een kennisinfrastructuur verbinden zij de werelden van praktijk, beleid, onderzoek en onderwijs, met structurele inbreng van ouders en jongeren.

Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd

Kennispleinen

Een effectief digitaal kanaal om onderwijskennis te laten stromen zijn de kennispleinen. Hier worden op landelijk niveau, kennis, producten en ervaringen met elkaar gedeeld. ZonMw levert onderzoeksresultaten actief aan bij de kennispleinen en doet mee in werkplaatsen waar kennis wordt gebundeld en nieuwe instrumenten worden ontwikkeld. Een greep uit de kennispleinen:

Overzicht alle kennispleinen

Onderwijs Palliatieve Zorg

Met de ‘kennissynthese onderwijs’ is een flinke stap gezet om de verbetering van het onderwijs over palliatieve zorg in gang te zetten. De kennissynthese draagt bij aan meer samenhang tussen MBO, HBO en WO, waardoor het mogelijk wordt om professionals op te leiden, die in teams kunnen werken en eenzelfde (vak-)taal spreken.

download de kennissynthese

Onderzoek van onderwijs

ZonMw financiert onderzoek van onderwijs dat bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe kennis die toepasbaar is in de huisartsopleiding of opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Dit onderzoek draagt bij aan verbetering van de kwaliteit van de opleidingen en aan de internationale body of knowledge op het terrein van geneeskundige opleidingen.

Onderzoek van onderwijs

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van activiteiten, subsidies en onderzoeksresultaten? Meldt u zich dan aan voor het digitale relatiemagazine Mediator en/of voor één of meer van de thema nieuwsbrieven van ZonMw.

Aanmelden

Actueel

Volg via RSS

Drie Leernetwerken wijkverpleging koplopers bij Zorgpact

Drie van de oorspronkelijk tien door ZonMw gefinancierde Leernetwerken wijkverpleging hebben erkenning gekregen als koploper van Zorgpact. Kennis uitwisselen en contacten leggen staan voorop. Een projectleider: ‘Net als binnen de Leernetwerken wijkverpleging hebben de Zorgpact-initiatieven allemaal hun eigen manier van werken ontwikkeld. Dat maakt uitwisseling interessant.’

Nieuws

Hoe reageren mensen op straat op iemand met dementie?

Om te testen of Nederlanders echt zoveel moeite hebben in de omgang met mensen met dementie gingen mensen van 'Samen dementievriendelijk' de straat op met een verborgen camera en brachten de reacties in beeld.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Congres Volksgezondheid 2017 (NCVGZ)

Het tweedaagse Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ) is een congres waarin onderzoek, praktijk en beleid een centrale plek innemen. Vanuit ZonMw is er het symposium 'Professionalisering door verbinding van werkveld aan opleiding en onderzoek’

Lees meer

Contact

Annette Zandvliet

Implementatiemedewerker onderwijs

Telefoonnummer+31 70 349 50 80
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website