Waar loop je tegenaan bij het implementeren van een e-healthoplossing? En hoe overwin je die obstakels? In deze nieuwe blogreeks volgen we het project Zo-Dichtbij van idee tot implementatie. In het eerste deel komt Wally Keijzer aan het woord. Zij is bedenker van Zo-Dichtbij, een digitaal kluisje waar cliënten al hun relevante sociale- en zorggegevens in opslaan.
Of het nou e-health of Slimme Zorg heet, het zijn – net als de douchestoel en de druppelbril – gewoon hulpmiddelen waardoor ouderen gezond, veilig en redelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. En ze helpen zorgmedewerkers om ‘alle ballen in de lucht te houden’. 'Maar mijn eigen zintuigen zijn niet voor 100% te vervangen door het scherm', zegt wijkverpleegkundige Lisa Lammers.
Van een virtuele assistent tot dynamische leefcirkels en een slimme combinatie van een zorgrobot en leefstijlmonitoring: in dit nieuwe inspiratiemagazine van het programma Active & Assisted Living (AAL) staan 6 slimme ICT-oplossingen die ouderen helpen zo prettig en vitaal mogelijk oud te worden.
Hoe kunnen apotheek, huisarts en patiënt ook tijdens de lockdown overleggen over medicatie? Apotheker Mark Slager vond een manier om beeldbellen mogelijk te maken voor zelfs de minst digivaardige patiënten (en huisartsen).
De bekostiging en regels mogen innovatie niet in de weg staan. In de praktijk is dan ook vaak meer mogelijk dan wordt gedacht. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil het gebruik van eHealth-toepassingen stimuleren en laten in bijgaande video-animatie zien hoe dit werkt.
Om mensen in hun laatste levensfase en hun naasten een goede kwaliteit van leven te bieden en zorg zoveel mogelijk aan te laten sluiten op hun wensen en behoeften, is een goede digitale gegevensoverdracht in de palliatieve zorg belangrijk. Daarom staat er vanuit ons programma Palliantie II een subsidieoproep op uitnodiging open voor het ontwikkelen van een informatiestandaard en het testen van die standaard in de praktijk.
Op 15 juni vindt het Nieuwe Generatie Ouderen Langer Thuis-congres plaats in Nieuwegein. Een mooie gelegenheid om elkaar weer fysiek te ontmoeten! Vanuit de volgende programma's organiseren wij inspirerende sessies: Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET), Active and Assisted Living (AAL), Juiste Zorg Op de Juiste Plek, Lokale Netwerken Samenhangende Ouderenzorg en Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning. We gaan hierbij in op...
Ben jij geïnteresseerd in slimme zorginnovaties, zorgtechnologie én duurzame samenwerkingen? Kom dan naar de ICT&health Openingsmanifestatie en bezoek de stand van Zorg voor innoveren en de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Hier kun je terecht met al je vragen over zorginnovatie en ehealth. Daarnaast verzorgen Félicie van Vree van Basalt en Pim Ketelaar van VitaValley een sessie over geleerde lessen uit drie jaar SET.
Op donderdag 21 april van 15.00 – 17.00 uur vindt er eindelijk weer een gratis fysieke editie van het Innovatiecafé van Zorg voor innoveren in samenwerking met Zorginnovatie.nl plaats! Ditmaal met het thema: bemensbare zorg. Veranderingen zijn nodig om de gezondheidszorg in Nederland betaalbaar en bemensbaar te houden. Hoe kunnen medische technologie en andere zorginnovaties hier een bijdrage aan leveren? Wat is daarvoor nodig? Zien we je 21...