Inzicht in de impact van preventie met e-health
Veelbelovend
Opschaling en financiering zijn lastige obstakels voor veelbelovende e-health toepassingen die duurzaam gebruik voor preventie en gezondheidsbevordering in de weg staan. ZonMw steunt daarom sinds 2020 een aantal projecten die verschillende onderzoeksmethodes hebben ontwikkeld om sneller zicht te krijgen op de effectiviteit van e-health toepassingen. Dit levert belangrijke inzichten op.
Kansen voor preventie
De potentie van e-health is groot. Digitale toepassingen en apps bieden gebruikers de kans om op een laagdrempelige manier zelfstandig aan hun gezondheid te werken. Dit biedt kansen voor preventie. E-health kan worden ingezet om gezond gedrag te stimuleren en zo ziekten te voorkomen. Maar ook om verergering van klachten vóór te zijn, bijvoorbeeld tijdens het wachten op behandeling. Voor zorgverzekeraars is er echter vaak te weinig zicht op de effectiviteit van e-health toepassingen om ze te kunnen vergoeden. Traditionele manieren van onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van Randomized Controlled Trial (RCT), nemen vaak te veel tijd. Zeker in relatie tot de ontwikkelingen binnen dit vluchtige medium. Ook voor opschaling van werkzame e-health toepassingen is sneller bewijs nodig. Hoe krijg je eerder zicht op (kosten)effectiviteit van een e-health toepassing?
Vanuit het Preventieprogramma is de afgelopen jaren geïnvesteerd in de ontwikkeling van methodieken die sneller zicht op passend bewijs of werkzaamheid van een interventie kunnen leveren. Dit is behulpzaam bij de financiering of opschaling van de toepassingen.
Praktische kennis
De artikelen in deze serie leveren stuk voor stuk praktische kennis op voor onderzoekers, interventie- en e-health ontwikkelaars. Ze bevatten geleerde lessen uit deze projecten zoals: Wat zijn de kansen en valkuilen bij de ontwikkeling van gezonde en duurzame e-health toepassingen? Hoe krijg je al vanaf het begin zicht op effectiviteit? En hoe maak je inclusieve e-health toepassingen die ook toegankelijk zijn voor mensen met lage gezondheids- en digitale vaardigheden?
E-health onderzoeksmethoden
Nieuwe toolkit maakt e-health toepassingen beter inzetbaar
Onderzoekers van Erasmus Medisch Centrum maakten het instrument digitaal én vrij beschikbaar, helemaal aangepast voor de Nederlandse praktijk.
Data science om e-health interventies te verbeteren
Hoe helpen data-analyses het gebruik en effectiviteit van e-health programma’s aan te passen en te verbeteren?
Impact e-health voor preventie - case Sense.info
Universiteit Maastricht deed onderzoek naar de toepassing van een cyclisch evaluatieproces van e-health websites.
SPRINT biedt inzichten voor gebruikers en onderzoekers eMental Health
Toetsingskader e-health apps
In opdracht van het Preventieprogramma droeg GGD Appstore bij aan de ontwikkeling van dit toetsingskader. GGD AppStore is een dienst van 25 GGD’en en GGD GHOR Nederland.