Vaccinatie bij patiënten met een verstoord immuunsysteem

Er zijn verschillende patiëntgroepen waarbij het vermoeden is dat de vaccinatie tegen COVID-19 onvoldoende effect zal hebben. Deze ZonMw studies richten zich op patiënten met auto-immuunziekten die worden behandeld met afweeronderdrukkende geneesmiddelen.

Er is onvoldoende kennis over de immuunrespons van het vaccin bij patiënten waarvan bekend is dat zij een minder goed functionerend immuunsysteem hebben. Het gaat hier om patiënten met primaire immuundeficiënties of immuunstoornissen, kankerpatiënten (solide tumoren) die worden behandeld met chemotherapie en/of immuuntherapie, niergetransplanteerde en dialyse-patiënten, longgetransplanteerden en mensen met het syndroom van Down.

De huidige vaccins worden door de fabrikanten vooral bij gezonde volwassenen onderzocht. Specifieke risicogroepen zoals mensen met bepaalde ziektes of aandoeningen, met overgewicht, het syndroom van Down, zwangeren en bepaalde leeftijdsgroepen (afhankelijk van de maximumleeftijd die is opgenomen in de vaccinstudie) worden maar heel beperkt in deze vaccinatiestudies meegenomen. Deze onderzoeken zijn aanvullend op onderzoek uitgevoerd door de vaccinfabrikanten, waarbij de nadruk ligt op het publieke en/of specifieke patiëntenbelang.

De studies werken met gestandaardiseerde protocollen en meetmethoden, waardoor overstijgend onderzoek mogelijk is. Daarnaast worden tussentijds resultaten met elkaar gedeeld, hierbij worden ook de overheidsinstanties betrokken.

COVID vaccinatie in patiënten met een hematologische aandoening (COBRA-KAI)

Immunity against SARS-CoV-2 in immune-suppressed patients: increased risk of insufficient immunological memory or sufficient protection against re- infection – a Target to B! substudy (T2B)

Investigating the immune response to COVID-19 VAccination in Lung Transplantation patients (COVALENT study)

Prospective monitoring of antibody response following COVID-19 vaccination in patients with Down syndrome (PRIDE study)

Renal patients COVID-19 vaccination (RECOVAC) consortium

SARS-CoV-2 vaccinatie respons in mensen die leven met hiv (COVIH studie)

Vaccination Against Covid in Primary Immune Deficiencies (VACOPID)

Vaccination against cOvid In CancEr (VOICE)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website