Deze vaccinstudies richten zich op COVID-19 vaccinatie bij kwetsbare groepen. Het te financieren onderzoek is aanvullend op onderzoek uitgevoerd door de vaccinfabrikanten, waarbij de nadruk ligt op het publieke en/of specifieke patiëntenbelang.
De huidige vaccins worden door de fabrikanten vooral bij gezonde volwassenen onderzocht. Specifieke risicogroepen zoals mensen met bepaalde ziektes of aandoeningen, met overgewicht, het syndroom van Down, zwangeren en bepaalde leeftijdsgroepen (afhankelijk van de maximumleeftijd die is opgenomen in de vaccinstudie) worden maar heel beperkt in deze vaccinatiestudies meegenomen.
Daarnaast is er onvoldoende kennis over de immuunrespons van het vaccin bij patiënten waarvan bekend is dat zij een minder goed functionerend immuunsysteem hebben. Enerzijds door aanleg/aangeboren, door een transplantatie of door immuun modulerende behandelingen (chemotherapie, immuuntherapie).
Projectnummer: 10430072010007
Dr. Filip Eftimov, prof. dr. Marieke van Ham, prof. dr. Taco Kuijpers
Amsterdam UMC en Sanquin
Momenteel is het nog niet duidelijk of de recent ontwikkelde COVID-vaccinaties even effectief zijn in patiënten die afweeronderdrukkende medicatie gebruiken als bij gezonde mensen. Ook vragen patiënten zich af of de vaccinatie tot een toename van verschijnselen kan leiden van de onderliggende ziekten.
Lees meer over dit onderzoek
Projectnummer: 10430072010003
Dr. C.C. Van Leer Buter
UMC Groningen
Zowel long-getransplanteerden als mensen met long-falen die op de wachtlijst staan voor een longtransplantatie lopen een groter risico bij een COVID-19 infectie. Vaccinatie is de enige manier om het risico te verkleinen. De COVID-19 vaccins die momenteel zijn goedgekeurd in de EU, lijken zeer goede bescherming te bieden bij gezonde mensen. Maar deze vaccins zijn niet uitgetest in mensen met een longtransplantatie of in mensen die daarvoor op de wachtlijst staan.
Lees meer over dit onderzoek
Projectnummer: 10430072010004
Prof. dr. L. Bont
UMC Utrecht
In hoeverre bieden de COVID-19-vaccins bescherming aan mensen met down syndroom? Het UMC Utrecht doet onder leiding van Louis Bont (kinderarts en hoogleraar luchtweginfecties) met andere Nederlandse onderzoekers en de Stichting Down Syndroom onderzoek naar de afweerreactie op het COVID-19 vaccin in de populatie.
Lees meer over dit onderzoek
Projectnummer: 10430072010002
Dr. J.S.F. Sanders, prof. dr. R. Gansevoort
UMC Groningen
Biedt het COVID-19-vaccin voldoende bescherming bij patiënten na niertransplantatie die afweer onderdrukkend medicijnen gebruiken en patiënten met ernstige nierfalen? In dit onderzoek willen de onderzoekers in 2 studies de werkzaamheid en veiligheid van COVID-19 vaccinatie bij deze patiënten onderzoeken.
Lees meer over dit onderzoek
Projectnummer: 10430072010006
Dr. V.A.S.H. Dalm
Erasmus MC
Deze studie richt zich op meer inzicht krijgen in hoe Covid-19 vaccinatie werkt bij kwetsbare patiënten met aangeboren afweerstoornissen. Vanwege het verhoogde risico op infecties is effectieve bescherming tegen COVID-19 voor hen cruciaal.
Lees meer over dit onderzoek
Projectnummer: 10430072010005
Prof. dr. E.G.E. de Vries
UMC Groningen en NKI-AVL
Biedt het COVID-19-vaccin ook voldoende bescherming bij patiënten met kanker die worden behandeld met immunotherapie en/of chemotherapie? Dit onderzoek richt zich op het beoordelen van de immuunrespons en bijwerkingen na toediening van één goedgekeurd vaccin tegen COVID-19 bij deze patiënten.
Lees meer over dit onderzoek