Projectomschrijving

Na het doormaken van een SARS-CoV-2 virusinfectie blijft een aanzienlijk deel van de mensen klachten houden, zogenaamde ‘long COVID’. De oorzaak van deze langdurige klachten is nog onduidelijk, maar zou te maken kunnen hebben met een ontregeld afweersysteem. Dit heeft geleid tot de gedachte dat vaccinatie van mensen met klachten van long COVID deze symptomen zou kunnen verlichten door het ontregelde afweersysteem weer op het goede spoor te zetten. In dit project wordt bekeken of dit inderdaad zo is.

Doel

Het onderzoeken of ‘long COVID’ klachten te maken kunnen hebben met een ontregeld afweersysteem en het effect van vaccinatie hierop.

Achtergrond

Na het doormaken van een infectie met het SARS-CoV-2 virus houdt een aanzienlijk deel van de mensen aanhoudende klachten. Dit wordt long COVID genoemd indien de klachten langer dan 3 maanden aanhouden. Long COVID vormt een aanzienlijke belasting voor het individuele welzijn en kwaliteit van leven. Tevens zal het naar verwachting grote economische gevolgen hebben als gevolg van gezondheid gerelateerde kosten en een verminderde arbeidsgeschiktheid.

Momenteel is het nog onduidelijk wat de oorzaak van deze langdurige klachten is. Mogelijk zijn de klachten het gevolg van achterblijvende virusdeeltjes wat leidt tot een chronische ontstekingsreactie, of van een afwijkende immuunreactie waarbij antilichamen worden aangemaakt die reageren op lichaamseigen weefsel.

Het vaccineren van mensen met long-COVID zou ertoe kunnen leiden dat het ontregelde afweersysteem weer op het goed spoor gezet wordt. Het is daarom belangrijk om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van long COVID en welk effect vaccinatie hierop heeft. Dit is van belang voor het vaccinatiebeleid, en wellicht ook andere interventies ter voorkoming of behandeling van long COVID.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek wordt gedaan bij een grote groep COVID-19-patiënten die al langdurig gevolgd wordt in een lopende cohortstudie (RECoVERED). Van de deelnemers aan de studie werden 175 mensen gevaccineerd waarvan de helft op het moment van vaccineren long COVID-klachten had. In deze groep wordt nauwkeurig naar de eigenschappen van de afweerreactie gekeken in relatie tot de aard en duur van long COVID-klachten. Ook wordt onderzocht of en welke invloed vaccinatie hierop heeft.

Uitvoerende partijen

Amsterdam UMC en GGD Amsterdam.

Context

Dit is een van de onderzoeken naar long COVID, die ZonMw heeft gefinancierd. Long COVID-klachten, ook wel aanhoudende klachten na COVID-19 genoemd, hebben grote invloed op het leven van patiënten. Ze hebben gedurende een langere periode (langer dan drie maanden) verschillende soorten aanhoudende klachten, zoals bijvoorbeeld reuk- en smaakverlies, aanhoudende benauwdheid of extreme vermoeidheid. Wij faciliteren deze onderzoeken, omdat zorgprofessionals en beleidsmakers behoefte hebben aan meer kennis over wat dit ziektebeeld veroorzaakt en hoe ze dit effectief kunnen aanpakken.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit project? Neem dan contact met ons op via covid19@zonmw.nl.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website