Gemeenten en zorgverzekeraars investeren steeds meer in preventie, vroegsignalering en wijkgerichte samenwerking. De opname van de gecombineerde leefstijlinterventie in de basisverzekering (2019) biedt daarvoor extra mogelijkheden.

Thema's

Uitgelicht

GLI inzetten bij knieartrose en overgewicht

Klachten bij artrose kunnen verminderen als je afvalt. Daarom mogen huisartsen bij knie artrose én overgewicht verwijzen naar de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Hoe (kosten)effectief is deze in vergelijking met reguliere zorg?

Meer weten?

Gecombineerde leefstijlinterventie 2021: verdubbeling aantal deelnemers

Sinds januari 2019 vergoeden zorgverzekeraars de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). En dat heeft resultaat. Want het aantal mensen dat deelneemt aan een leefstijlprogramma GLI is het afgelopen jaar flink gestegen.

Bekijk de factsheet

Inspirerende eerste kennissessie voor GLI-projecten

Sinds juni zijn tien samenwerkingsverbanden gestart met een implementatieplan om een erkende Gecombineerde Leefstijlinterventie in hun regio te implementeren. Op 23 september vond de eerste inhoudelijke sessie plaats van het begeleidings- en evaluatietraject dat wordt uitgevoerd door het AmsterdamUMC.

Lees meer

10 projecten implementeren erkende GLI's

Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI’s) helpen overgewicht tegengaan door zich te richten op leefstijlaspecten. Maar het aanbod van deze interventies is nog niet dekkend. 10 regionale consortia gaan nu erkende GLI’s in hun regio implementeren.

Lees meer

Samen Sportief in Beweging zet in op gezonde leefstijl

Deze gecombineerde leefstijlinterventie is nu opgenomen in de basisverzekering. Dankzij de implementatie-impuls konden ze alle noodzakelijke stappen doorlopen. Nu is het tijd voor opschaling.

Nieuwste artikel in de reeks lopende projecten Kennisbenutting

Inzicht in wat werkt

Wilt u snel inzicht hebben in wat werkt bij gecombineerde leefstijlinterventies?

Kijk dan op de RIVM-website Loketgezondleven.nl.

Gecombineerde leefstijlinterventie

Gemeenten en zorgverzekeraars investeren steeds meer in preventie, vroegsignalering en wijkgerichte samenwerking. De opname van de gecombineerde leefstijlinterventie in de basisverzekering biedt daarvoor extra mogelijkheden.

Lees verder in onze publicatie '20 jaar preventie bij ZonMw'

Implementatiestudie van CooL

‘Gezond gedrag volhouden is lastiger dan een paar kilo’s kwijtraken’, aldus Stef Kremers, Maastricht University. ‘Op korte termijn kan je best makkelijk successen behalen. Maar er verbetert pas écht wat als we preventie weten in te bedden in de bestaande structuren’.

Interview Stef Kremers

X-Fittt 2.0 nu erkend

De gecombineerde leefstijlinterventie X-Fittt 2.0 heeft het erkenningstraject van het Centrum Gezond Leven succesvol doorlopen. De interventie is gericht op het stimuleren van een gezonde leefstijl, met specifieke aandacht voor mensen met een lager inkomen.

Wat doet X-Fittt 2.0?

Gezond leven verzekerd

Sinds 2019 is de 'gecombineerde leefstijlinterventie’ opgenomen in de zorgverzekering. Terecht, vinden deskundigen Ien van de Goor en Stef Kremers.

Lees het interview met Ien van de Goor en Stef Kremers in Mediator 31
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website