Mantelzorg verlenen is voor veel Nederlanders een noodzakelijke én waardevolle bezigheid. Maar velen ervaren mantelzorg ook als zwaar en belastend.

Het zorgen moet vaak gebeuren naast een drukke baan en een gezin. Onderzoek en innovatie op het gebied van mantelzorgondersteuning is daarom een belangrijk aandachtsgebied. 

Uitgelicht

Artsen en leidinggevenden vragen weinig naar mantelzorgtaken van vrouwelijke zorgprofessionals

‘Maak de mantelzorgtaken van vrouwelijke zorgprofessionals bespreekbaar.’ Dat adviseert hoogleraar en voormalig minister Jet Bussemaker aan huisartsen, bedrijfsartsen en leidinggevenden op basis van haar onderzoek. Ook pleit ze voor meer erkenning en waardering van de zorginzet van vrouwen.

Lees het interview met Jet Bussemaker

Ondersteunen van mantelzorgers: hoe pak je dat aan?

Gecombineerde foto van Wilco Kruijswijk, Erica Witkamp en Jelle van Gurp
Wilco Kruijswijk, Erica Witkamp en Jelle van Gurp

In de zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn, gaat een groot deel van de aandacht vaak naar de patiënt. Hoe zorg je als wijkverpleegkundige en verzorgende dat je genoeg oog hebt voor hun mantelzorger? Deze projectleiders vertellen over hun onderzoek naar mantelzorgbehoeften en de tools en trainingen die ze ontwikkelden.

Lees het interview

Digitale tool helpt mantelzorgers bij het vinden van de balans

Foto van mantelzorger Petra

Veel mensen zorgen met liefde voor een naaste, ook al is dat soms zwaar. De nieuwe tool MantelzorgBalans helpt mantelzorgers de balans te (her)vinden tussen zorgtaken en de andere activiteiten in hun leven. Zo bevat het oefeningen die helpen bij het nadenken over je eigen grenzen, maar ook verdiepende informatie over hoe je thuiszorg regelt.

Bekijk de tool MantelzorgBalans

'Neem naasten meteen bij het eerste contact serieus'

Foto van Noeska Schrijver met de Oog voor Naasten-methodiek

Hoe betrek je naasten bij de zorg voor ongeneeslijk zieke patiënten? 'Voor het bieden van de best mogelijke palliatieve zorg is de naaste een cruciale bron van informatie,' vertelt palliatieverpleegkundige Noeska Schrijver. De Oog voor Naasten-methodiek helpt bij het aansluiten op hun behoeften.

Lees het interview over de methodiek

Betere werk-privé balans voor zorgmedewerkers dankzij mantelzorgvriendelijk beleid

Juist nu is het (extra) belangrijk om zorgmedewerkers gezond en inzetbaar te houden. Een betere balans tussen werk en mantelzorg helpt daarbij. In Limburg werken daarom beleid- en praktijkpartners, onderzoekers en andere organisaties samen om mantelzorgvriendelijk beleid in zorgorganisaties te implementeren.

Eerdere resultaten samenbrengen en samenwerken in de (zorg)praktijk

Het gezicht van dementieonderzoek: Marjolein van der Marck

Marjolein van der Marck

Mantelzorgers doen tijdens de zorg voor iemand met dementie veel kennis en ervaring op, die na het overlijden van de naaste vaak onbenut blijft. Hoe kan deze waardevolle expertise worden bewaard en gedeeld? Marjolein van der Marck, senior onderzoeker bij het Radboud Alzheimer Centrum van het Radboudumc, buigt zich in het GOUDMantel-project over deze vraag. 

Lees het interview

Mantelzorgondersteuning voor gemeenten

plaatje van mantelzorger

Langdurige zorg en ondersteuning is alleen mogelijk met inzet van vrijwilligers en mantelzorgers. Wat kunnen gemeenten doen om deze mensen te ondersteunen? Hoe voorkom je overbelasting?

Tips en kennis voor gemeenten

Gespreksmodel mantelzorgondersteuning

Het gespreksmodel Mantelzorgondersteuning is een instrument om in gesprek te komen met de mantelzorger. Het model geeft een helder beeld van de situatie en belasting van de mantelzorger.

Naar het gespreksmodel

Kwaliteitsstandaard Overbelaste mantelzorg

Dr. Maud Graff ontwikkelt een kwaliteitsstandaard die verpleegkundigen en verzorgenden gaat helpen om mantelzorgers te ondersteunen. De kwaliteitsstandaard Overbelaste mantelzorg is medio 2019 beschikbaar.

Kwaliteitsstandaard Overbelaste mantelzorg

‘Als mantelzorger moet je constructief assertief zijn’Toen zijn vrouw Erna ongeneeslijk ziek werd, brak voor Gerard Nordkamp een intensieve tijd aan. Als mantelzorger, maar vooral ook als partner en vader. ‘Je moet durven improviseren, en samen met de zorgverleners zoeken naar wat bij jou past. Wij hebben daarbij steeds zelf de regie gehouden.’

Mantelzorger Gerard Nordkamp deelt zijn ervaring

Mantelzorgers ontzorgd door slimme technologie

voorpagina boekje 'Kweekvijver van AAL"

Als oudere maatschappelijk en sociaal actief blijven vanuit je eigen woonomgeving, met zorg en ondersteuning van anderen. Hoe kunnen we als samenleving een passend antwoord vinden op deze wensen en behoeften van ouderen en hun mantelzorgers? Oplossingen met slimme technologie zijn daarvoor in elk geval onmisbaar. 

Lees de publicatie 'De Kweekvijver van AAL'

Zorgnetwerken van kwetsbare ouderen onderzocht

Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de ondersteuning van thuiswonende ouderen. Socioloog Marianne Jacobs (VU) heeft zorgnetwerken van kwetsbare ouderen onderzocht. Hoe is de afstemming en samenwerking tussen hulpverleners?

Lees het artikel in Mediator

relevante links

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website