Projectnummer08391052120002
Looptijdmaart 2023 t/m februari 2029
ProjectleiderJesse Jansen (Maastricht University)
Onderdeel van programmaHuisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde


Patiënten hebben steeds vaker direct online inzage in hun eigen medisch dossier, met daarbij ook uitslagen van diagnostiek die door de huisarts is aangevraagd, zoals bloedtesten, microbiologische onderzoeken en röntgenfoto’s, echo’s en scans. Bij arts-patiënt communicatie over uitslagen van diagnostiek heeft de huisarts kennis van context en gezondheidsvaardigheden van de patiënt nodig. Onduidelijkheid bij de patiënt over een uitslag kan leiden tot onrust, onnodig extra (herhaald) onderzoek of verwijzingen naar het ziekenhuis.

Doel en werkwijze

In dit project ontwikkelen en evalueren we daarom een methode om online duiding van diagnostiek uitslagen te ondersteunen voor zowel de patiënt als de huisarts. Door co-creatie met alle belanghebbenden ontwikkelen we bij geselecteerde testen ondersteuning met teksten op B1 taalniveau en passende visuele ondersteuning. De ontwikkelde DiagnostiekBijsluiters worden op Thuisarts.nl getest.

Onderzoek naar huisartsgeneeskunde

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.

> Bekijk de andere projecten

Relevante ZonMw-projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website