Over dit programma

Het kabinet wil een maatschappelijke diensttijd (MDT) invoeren. MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. Binnen deze ambitie zijn 3 kernbegrippen van belang, namelijk maatschappelijke impact, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten. Maatschappelijke impact wordt bereikt door iets te doen voor een ander en/of voor de samenleving en door zelf een stap verder te komen. Met talentontwikkeling ontwikkelen jongeren vaardigheden en vergroten zij hun zelfvertrouwen. MDT biedt ook de mogelijkheid om mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Het is meedoen, door anderen te laten meedoen.

Met het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd zet ZonMw zich in voor de invoering van de maatschappelijke diensttijd. Om MDT breed in de samenleving in te voeren, zodat iedereen die mee wil doen ook mee kan doen.

Sinds september 2018 wordt er in proeftuinen geëxperimenteerd met de inrichting van MDT om te ondervinden wat werkt. Er zijn inmiddels 87 proeftuinen, die belangrijke informatie opleveren voor de doorontwikkeling van MDT in 2020. Bekijk het overzicht van de proeftuinen in deze folder.

Nieuwe subsidieoproep

Wilt u een subsidieaanvraag indienen voor uw project? In 2020 heeft u hier nog 2 mogelijkheden voor. U kunt vanaf 20 maart 2020 uw vooraanmelding voor subsidieronde 4b indienen. Houd hiervoor deze pagina in de gaten. Wilt u actief op de hoogte gehouden worden? Volg dan ZonMw: Jeugd op LinkedIn en/of meld u aan voor de nieuwsbrief Jeugd. Wilt u meer weten over deze subsidieronde? Lees dan deze publicatie met tips voor het indienen van uw subsidieaanvraag. Ook kunt u hier de video's en presentaties van de informatiebijeenkomst van subsidieronde 4a nog terugkijken. Let op, voor subsidieronde 4b en 4c gelden mogelijk andere/aanvullende voorwaarden. De definitieve voorwaarden zijn te zijner tijd terug te vinden in de subsidieoproep.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de maatschappelijke diensttijd? Bekijk dan de themapagina Maatschappelijke diensttijd of ga naar www.doemeemetmdt.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website