Het gaat goed met de seksuele gezondheid in Nederland. ZonMw wil dit niveau vasthouden en verbeteren waar mogelijk.

De onderwerpen waar ZonMw aandacht aan besteed, zijn soa (en in het bijzonder hiv), onbedoelde zwangerschappen, seksuele weerbaarheid en (onderzoek naar) seksuele ontwikkeling. Belangrijke doelgroepen zijn onder andere jongeren, mannen die seks hebben met mannen, meisjes en vrouwen die onbedoeld zwanger zijn en mensen met een chronische ziekte of beperking. 

Uitgelicht

Lang Leve de Liefde

afbeelding Lang Leve de Liefde Award

Lang Leve de Liefde Award 2018

MBO College Entree van mboRijnland, het Pro College in Nijmegen en De Bernard Lievegoed School in Maastricht hebben de Lang Leve de Liefde Award 2018 gewonnen.

In de categorie MBO won MBO College Entree omdat de school al jaren het thema seksualiteit en seksuele diversiteit hoog in het vaandel heeft staan. Het thema is bovendien verankerd in het beleid.

Pro College won in de categorie Praktijkonderwijs. Alle leerjaren organiseert de school een themaweek ‘De Liefde’ waarin gebruik wordt gemaakt van het Lang-Leve-de-Liefdelespakket.

In de categorie VMBO/HAVO/VWO won De Bernard Lievegoed School die structureel het thema ‘Relaties en Seksualiteit’ onder de aandacht brengt in de jaarlijkse Lang-Leve-de-Liefdelessen. Ook heeft de school een zeer actieve GSA-groep (Gender & Sexuality Alliance).

Met de Lang Leve de Liefde Award bekronen Soa Aids Nederland en Rutgers scholen die uitblinken in lessen en beleid over liefde, relaties, seksualiteit én seksuele diversiteit in het onderwijs.

(bron: Soa Aids Nederland)

Lopend onderzoek

Op dit moment lopen de volgende projecten over seksuele gezondheid:

  • Safety online: Planned development of a Toolkit on online sex risks as a supplement to the school-based sex-education program Long Live Love. Dit project is een aanvulling op Lang Leve de Liefde
  • Substantiation and evaluation of ‘Je Lijf, Je Lief!’: A health education intervention to decrease non-consensual sexual interaction of students in the lowest secondary education levels (‘praktijkonderwijs’)

Beide projecten worden uitgevoerd binnen het programma Opvoeding en onderwijs (deelprogramma van het 5e programma Preventie).  

Lang Leve de Liefde lespakket

Lang Leve de Liefde lespakket

Lang Leve de Liefde lespakket voor het voortgezet onderwijs

Soa Aids Nederland maakt, in samenwerking met Rutgers, al 25 jaar het Lang Leve de Liefde lespakket voor het voortgezet onderwijs. Dit is het meest gebruikte, wetenschappelijk  onderbouwde en effectief bewezen lespakket  in Nederland over seksualiteit en relaties. Dit lespakket is bedoeld voor leerlingen in de 2e klas van het voortgezet onderwijs (leeftijd: 13-15 jaar). Op dit moment wordt Lang Leve de Liefde op zo’n 500 scholen in Nederland gebruikt. Dit jaar is Lang Leve de Liefde uitgebreid met de vernieuwde lesbrief Seksuele diversiteit en genderdiversiteit.

(bron: SOA AIDS Nederland)

Lees meer op www.langlevedeliefde.nl en www.lesgevenindeliefde.nl

ZonMw en Lang Leve de Liefde

ZonMw stimuleert sinds 1999 onderzoek naar lespakketten over seksuele gezondheid voor scholen. Het is gelukt om per leeftijdscategorie minimaal 1 bewezen effectief lespakket te implementeren.

Preventie bij ZonMw - Blijf op de hoogte

abonneren

Relevante links

Contact

Patty Proost

Patty Proost

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 52 21
E-mailadresproost@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website