Zes medisch specialisten verbinden klinische praktijk met medisch onderzoek

Zij zijn eind 2021 gestart met een beurs uit het ZonMw-programma Klinische Fellows om praktijk en onderzoek met elkaar te verbinden. Zij gaan vanuit hun praktijk onderzoek doen naar reumatoïde artritis, lymfekanker, baarmoederhalskanker, herseninfarcten, chronische ontstekingsziekten van de dikke darm en medische en ethische vraagstukken rondom extreme vroeggeboorte. Zo dragen zij bij aan verbetering van de zorg voor patiënten.

Wat gaan ze onderzoeken en wat motiveert hen?

Deze 6 medisch specialisten krijgen de kans om een brugfunctie op te bouwen tussen kliniek en wetenschappelijk onderzoek en om hun eigen wetenschappelijke onderzoekslijn op te zetten. Wat gaan ze onderzoeken en wat motiveert hen om praktijk en onderzoek met elkaar te verbinden? We vroegen het aan de projectleiders Bob Roozenbeek, Joost Vermaat, Noortje Festen, Rachel Knevel, Joanne Verweij en Edith van Esch. Hun interviews zijn te lezen via de webpagina ‘Bruggenbouwers die klinische praktijk met medisch onderzoek verbinden’.

Talentprogramma Klinische Fellows

Het Talentprogramma Klinische Fellows wil de werelden van kliniek en wetenschappelijk onderzoek met elkaar verbinden en versterken door te investeren in ‘bruggenbouwers’. In 2021 stelden het ZonMw programma's DoelmatigheidsOnderzoek en Goed Gebruik Geneesmiddelen extra financiering beschikbaar om ieder één talentvolle jonge medisch specialist een Klinisch Fellowship te bieden. ‘Wat onderzoek door clinici onderscheidt van ander onderzoek is dat dit onderzoek aansluit op de praktijk. Het maakt zorg beter. Het is relevante kennis voor de dagelijkse praktijk’, zegt Anske van der Bom. Zij is lid van de programmacommissie Klinische Fellows die in opdracht van ZonMw de aanvragen beoordeelt en selecteert. Iedere dokter zou zo’n kans moeten krijgen, vindt ze.

Meer informatie