Kostbaar zorgpersoneel met fysieke beperking blijft aan het werk dankzij e-health

Beeldzorg Zorgwaard e-health
Zorgpersoneel dat uitstroomt wegens een fysieke beperking? Dat is niet langer nodig bij Zorgwaard. Deze VVT-organisatie zet deze mensen slim in, waardoor zij toch het werk kunnen blijven doen waar zij goed in zijn. Met subsidie uit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) schaalde Zorgwaard beeldzorg op, met daarbij een centraal beeldzorgteam. Een mooie bijvangst uit dit project is dat zorgpersoneel dat vanwege een fysieke beperking niet meer ‘aan het bed’ kan staan, toch op afstand beeldzorg kan verlenen.

Centraal beeldzorgteam levert zorg vanaf kantoor

De druk op de zorg is groot en het zorgpersoneel is schaars. Tegelijkertijd zijn zorgmedewerkers mensen die vaak bewust voor deze baan hebben gekozen, vanuit een passie. Hoe jammer is het dan als dit zorgpersoneel niet ‘aan het bed’ kan werken vanwege een fysieke beperking? Gelukkig is daar een mooie oplossing voor bij Zorgwaard. Tijdens hun SET-project implementeerden zij beeldzorg, met daarbij een centraal beeldzorgteam. Dit is een team dat vanaf kantoor werkt en consulten met cliënten via beeldbellen verzorgt. Denk aan ondersteuning bij dagstructuur, medicatie-inname of wondzorg. Waar het personeel bijvoorbeeld voorheen drie keer per dag langs ging bij een cliënt om medicatie toe te dienen, kan dit nu op afstand gebeuren.

Zorgpersoneel uit ziektewet dankzij beeldzorg

Aafke de Vrij, projectleider innovatie en ontwikkeling bij Zorgwaard, vertelt: 'In ons beeldzorgteam hebben 4 van de 6 medewerkers een fysieke beperking. Dankzij de beeldzorgoptie kunnen wij deze gekwalificeerde personeelsleden tóch aan het werk houden. Een prachtige oplossing.'

Aafke noemt een aantal voorbeelden: 'Wij hebben een medewerker met versleten knieën, waardoor bukken en lopen lastig is. Deze medewerker belandde veelvuldig in de ziektewet. Inmiddels is diegene voor de volledige contracturen ingezet bij het beeldzorgteam en daarmee volledig uit het verzuim. Een andere medewerker zit tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan en heeft ervoor gekozen om gedeeltelijk bij het beeldzorgteam te werken en gedeeltelijk intramuraal op een woongroep. Zo kan deze medewerker op een vitale manier het pensioen bereiken. Ook is er een jonge medewerker in dienst, die eigenlijk de zorg uit zou stromen vanwege een fysieke aandoening. Inmiddels is diegene helemaal uit het verzuim en volledig inzetbaar binnen het beeldzorgteam.'

Welke vaardigheden zijn nodig als beeldzorgmedeweker?

Om aan de slag te kunnen als beeldzorgmedewerker zijn er een aantal dingen nodig volgens Zorgwaard. Ten eerste moet je het leuk vinden om met technologie te werken en dan in het bijzonder beeldzorg. Daarnaast moet je minimaal verzorgende 3IG of hoger als opleidingsachtergrond hebben. Ten slotte moet je over goede communicatieve vaardigheden beschikken, aangezien je ook verpleegtechnische handelingen moet begeleiden op afstand. Eigenschappen waarover veel zorgpersoneel al beschikt.

We moeten zuinig zijn op onze zorgprofessionals

'Medewerkers die voor de zorg kiezen, doen dit niet voor niets.' vertelt Aafke. 'Hoe mooi is het dan als zij ondanks een fysieke beperking toch hun vak kunnen blijven uitoefenen, op een manier die haalbaar is én bij hun past.' Gezien de steeds groter wordende tekorten in de zorg, is het ontzettend belangrijk dat we zuinig omgaan met onze zorgprofessionals en kijken hoe we hen zo goed mogelijk kunnen inzetten. Het bieden van zorg op afstand via beeldzorg is hier een prachtig voorbeeld van.

Beeldzorg brengt ook grote voordelen voor cliënten

Er is sprake van een win-win situatie, aangezien de tablet ook voor cliënten van Zorgwaard enorme voordelen heeft. Zo blijkt uit onderzoek dat zij beeldzorg als warmer en persoonlijker ervaren. Daarnaast biedt beeldzorg meer vrijheid. Voorheen zaten cliënten soms te wachten tot de zorgverlener langskwam en nu vindt het consult altijd op een vaste, afgesproken tijd plaats. Ook zorgt de tablet voor meer eigen regie dankzij de agenda-functie, het aanleren van online bankieren, boodschappen doen of het uitvoeren van fysio oefeningen met bewegingsfilmpjes. Tenslotte zorgt de tablet ook voor entertainment en sociale interactie. Cliënten kunnen bijvoorbeeld spelletjes doen, filmpjes kijken op YouTube en bellen met familie of kennissen.

Benieuwd wat een centraal beeldzorgteam kan betekenen voor uw organisatie? Laat u inspireren en bekijk de video: