De Week tegen Eenzaamheid 2023: Kom erbij!

In het kader van het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ – waar ook het ZonMw-programma ‘Versterking aanpak eenzaamheid’ uit voortkomt – organiseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport jaarlijks de Week tegen Eenzaamheid. Dit jaar vindt deze plaats van 28 september tot en met 4 oktober. Er wordt deze editie niet alleen aandacht besteed aan eenzaamheid onder ouderen, maar aan eenzaamheid onder alle doelgroepen in de samenleving.

Tijdens deze actieweek wordt er door het hele land extra aandacht besteed aan eenzaamheid. Op veel plekken worden er speciale activiteiten georganiseerd waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten leggen. Iedereen kan deelnemen aan de Week tegen Eenzaamheid door het bezoeken of organiseren van een activiteit. 

Gratis Kom erbij!-promotiemateriaal

Bent u organisator van een activiteit op het gebied van eenzaamheid? Dan kunt u kosteloos gebruik maken van het Kom erbij-pakket van Eén tegen eenzaamheid. In dit pakket vindt u diverse materialen als placemats, gesprekstarters, uitnodigingskaarten, vloerstickers en posters. Bestel het Kom erbij-pakket hier!

Communicatietoolkit

Naast het Kom erbij-pakket is er ook een communicatietoolkit samengesteld. Deze toolkit kunt u gebruiken als u  met uw eigen communicatiekanalen wilt aansluiten bij de Week tegen Eenzaamheid. In deze handige toolkit worden verschillende visuals, posts voor social media en bronbestanden gedeeld én krijgt u handige promotietips over het delen van uw activiteit(en). Ga naar de communicatietoolkit.

Wat doet ZonMw- op het gebied van eenzaamheid?

Vanuit het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid gaf het ministerie van  Volksgezondheid, Welzijn en Sport ons de opdracht om met subsidies verschillende initiatieven (extra) te ondersteunen bij het doorbreken, terugdringen en voorkomen van eenzaamheid onder ouderen. Dit doen wij vanuit het programma Versterking aanpak eenzaamheid, door interventies gericht op eenzaamheid te:

  • Inventariseren en analyseren;
  • Ondersteunen in de (door)ontwikkeling en evaluatie;
  • Ondersteunen bij het beschrijven;
  • Ondersteunen bij het theoretisch onderbouwen.

Niet alleen ouderen kunnen eenzaam zijn: de afgelopen jaren nam het percentage jongeren dat eenzaamheid ervaart toe. Het door ZonMw-gefinancierde Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd draagt bij aan de bestrijding van eenzaamheid onder jongeren.