De rol van de ergotherapeut bij valpreventie

Op Wereld Ergotherapie Dag vraagt Ergotherapie Nederland extra aandacht voor valpreventie. Valpreventie wordt steeds belangrijker, mede omdat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. En het kan (duurdere) zorg voorkomen. Ergotherapeuten hebben daar een belangrijke rol in.

Wereld Ergotherapie Dag

Op 27 oktober 2023 is het Wereld Ergotherapie Dag. Sinds 2010 organiseert de World Federation of Occupational Therapists (WFOT) jaarlijks de Wereld Ergotherapie Dag. De WFOT bestaat uit 101 nationale beroepsorganisaties voor ergotherapie. Wereld Ergotherapie Dag is een gelegenheid voor deze beroepsorganisaties en hun leden om hun vak te promoten en aandacht te vragen voor de ontwikkelingen in het vak. Het thema van Wereld Ergotherapie 2023 is ‘Unity through community’. En laat dát nu net de kracht zijn van het samenwerkingsprogramma ‘Laat je niet vallen’: een wijkgerichte aanpak van valpreventie in de regio Amsterdam.

Samenwerken voor én met cliënt

Om ouderen te bereiken en te verbinden, maakt het programma ‘Laat je niet vallen’ slim gebruik van bestaande platformen binnen de gemeenschap, zoals wijkcentra en bibliotheken. ‘We geven samen met andere disciplines, zoals de fysiotherapeut, een welzijnsmedeweker of een diëtist verschillende vormen van voorlichting', vertelt ergotherapeut Nilke Duinkerken. ‘Omdat we elkaar beter weten te vinden en beter overleggen, weten we wat nodig is voor de cliënt. Als client heb je zo sneller toegang tot de juiste professional en dan ook nog eens in de buurt. Kortom, de Juiste Zorg op de Juiste Plek.’

Lees het interview met Nilke Duinkerken!

ZonMw en paramedische zorg

Paramedici verlenen elke dag de best mogelijke zorg aan hun patiënten. Om de kwaliteit van deze zorg merkbaar, zichtbaar en toetsbaar te maken voor de patiënt en maatschappij, stimuleren we initiatieven voor een duurzame kwaliteitsontwikkeling van de paramedische zorg. We faciliteren onder andere projecten over ergotherapie en over multidisciplinaire samenwerking in de eerste lijn. Daarnaast investeren we in projecten over valpreventie.