7 projecten Beter Laten Beter Doen in de verpleging en verzorging van start
7 projecten
Eind 2024/begin 2025 starten in totaal 7 projecten: 6 implementatieprojecten en 1 overkoepelend project. De implementatieprojecten gaan aan de slag met het toepassen van interventies in het ziekenhuis, de wijkzorg en verpleeghuiszorg. Een overkoepelend project volgt de projecten, stimuleert kennisuitwisseling en formuleert overkoepelende conclusies over onder andere welke winst er te verwachten is door het toepassen van BLBD-interventies. Graag stellen we de (de-)implementatieprojecten en het overkoepelend project aan u voor:
Attente Verpleging en Verzorging. Samen reflecteren en innoveren in Beter Doen & Laten.
Projectleider: Marleen Lovink (Radboudumc) | aanvrager: Harduine Velmans (Attent Zorg en Behandeling)
(De-)implementatie van BLBD-interventies binnen de wijkverpleging en verpleeghuiszorg om leiderschap bij het individuele V&V-teamlid te stimuleren en te werken aan een evidence based practice-cultuur binnen V&V-teams. Om zo om passende zorg te bieden aan cliënten.
Maak seksualiteit bespreekbaar
Projectleider en aanvrager: Sigrid Vervoort (UMC Utrecht)
Implementatie van het bespreken van veranderde seksuele gezondheid binnen de zorg adolescenten en jongvolwassenen met kanker in het ziekenhuis. Polikliniek- en dagbehandelingsverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten gebruiken hiervoor het PLISSIT-model als hulpmiddel.
PIONEER: Passende urologische zOrg iN de wijkvErpleging en vErpleeghuiszorg UtRecht
Projectleider: Nienke Bleijenberg (Hogeschool Utrecht | UMC Utrecht) | aanvrager: Kim Bruheim (Careyn)
In de wijkverpleging en verpleeghuiszorg de-implementeren verpleegkundigen en verzorgenden urologische zorginterventies die niet-effectief zijn. Dit doen zij in co-creatie met andere professionals (huisarts, specialist ouderengeneeskunde), onderzoekers, docenten en cliëntvertegenwoordigers.
SCREENingslijsten voor decubitus, ondervoeding en distress SLIM implementeren (SCREEN-SLIM)
Projectleider: Leti van Bodegom-Vos (LUMC) | aanvrager: Ellen Paauw (LUMC)
SCREEN-SLIM implementeert SCREENingsinstrumenten voor decubitus, ondervoeding en distress op 5 oncologische verpleegafdelingen verdeeld over 2 ziekenhuizen. ‘SLIM’ zodat het gebruik als nuttig wordt ervaren (in plaats van een administratieve last) en bijdraagt aan passende zorg.
Tijdig doen en tijdig laten in de palliatieve zorg voor mensen in het verpleeghuis
Projectleider: Marjon van Rijn (Amsterdam UMC) | aanvrager: Charlotte Schmidt (Kennemerhart)
In dit project worden BLBD-handelingen over palliatieve zorg ge(de-)ïmplementeerd binnen 2 zorgorganisaties. Met als doel meer bewustwording, kennis, vaardigheden en zeggenschap binnen zorgteams en betere kwaliteit van leven voor bewoners en naasten.
Van Bewijs naar Actie. De-implementatie van onnodige verpleegkundige handelingen
Projectleider: Sandra Zwakhalen (Maastricht University) | Aanvrager: Albine Moser (Zuyderland)
Betere kwaliteit van zorg en minder gezondheidsrisico’s in de wijkzorg, verpleeghuiszorg en ziekenhuiszorg door de-implementatie van interventies van de Beter-Laten-lijst. Het participatieve karakter van het project draagt bij aan duurzame verandering in de dagelijkse zorg.
LEAD-TOGETHER: samen leren om met zeggenschap passende zorg te implementeren in alle V&V-settings
Projectleider: Getty Huisman-de Waal (Radboudumc) | aanvrager: Erwin Ista (Erasmus MC)
Met inzet van een leernetwerk en dynamische evaluatie leren hoe BLBD-handelingen daadwerkelijk ge(de)ïmplementeerd kunnen worden in de dagelijkse verpleging en verzorging. Dit levert adviezen voor opschaling op die generiek zijn waar het kan en sectorspecifiek waar het moet.
Beter Doen Beter Laten (BDBL-)lijsten
Algemene subsidieronde ‘Implementatie van kennis en interventies in de praktijk’
Naast de bovenstaande projecten over BLBD-interventies in de verpleging en verzorging, investeert ZonMw ook in niet specifiek op de V&V gerichte projecten via de subsidieronde ‘Nog meer implementatie van kennis en interventies in de praktijk’: een implementatiesubsidie om bewezen kosteneffectieve interventies een verdere toepassing in de praktijk te laten krijgen. In totaal is aan 17 projectgroepen subsidie toegekend. De projecten gaan uiterlijk eind 2024 van start.
ZonMw en verpleging en verzorging
Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis en samenwerking door en voor deze beroepsgroep, gericht op de verdere versterking van hun professionaliteit. Daarmee werken we aan de kwaliteit van zorg én de aantrekkelijkheid van het beroep. Lees hoe wij dat doen op www.zonmw.nl/vv.