Epilepsie

Epilepsie is een aandoening waarbij een tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen plaatsvindt. Hierdoor ontstaan vaak aanvallen in verschillende vormen. De oorzaak van epilepsie varieert. ZonMw financiert onderzoek naar geneesmiddelen en behandelingen rondom epilepsie, maar ook hoe te leven met (iemand met) epilepsie?

Behandeling van epilepsie

Het zoeken naar behandelmethodes voor epilepsie is lastig, Veel mensen blijven aanvallen houden, ondanks de bestaande behandelingsmogelijkheden. Onderzoekers proberen het succespercentage van hersenoperaties bij epilepsie te verhogen. ZonMw financiert onderzoeksprojecten met dit doel. Ze maken gebruik van computermodellen van het brein of richten zich op genetica. Ook worden er onderzoeken gedaan met precisiebestralingen voor patiënten met chronische epilepsie.

Medicinale Cannabis als behandeling bij kinderepilepsie

Er is binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen onderzoek uitgezet naar medicinale cannabis als behandeling bij kinderepilepsie. Doel van dit onderzoek is om te kijken of medicinale cannabis de frequentie en/of ernst van epileptische aanvallen bij kinderen met therapieresistente epilepsie vermindert.

Leven met epilepsie

Leven met (iemand met) epilepsie vergt veel van de patiënt en de omgeving. Een aanval kan grote impact hebben. De onderzoeken die ZonMw financiert rondom leefbaarheid met epilepsie variëren van zelfmanagementcursussen tot de efficiëntie van het inzetten van een hulphond. Ook zijn er sensoren ontwikkeld die ouders of iemands partner kunnen alarmeren bij een aanval.

Artikelen

Bekijk meer artikelen