Samenwerken aan groene en sociale omgeving
De Broederij: een creatieve en groene ontmoetingsplek
In deze video over het living lab Lindenholt vertellen Jorine de Bruin (initiatiefnemer en projectleider bij de Broederij), Mellany van Bommel (junior onderzoeker Gezonde Leefomgeving Wageningen University), Gidy van Gaans (coördinator De Tuinbrigade) en een deelnemer over de Broederij. Bij het ontstaan en voortzetten van deze creatieve en groene ontmoetingsplek is een goede samenwerking tussen informele en formele partners van belang. De Broederij staat in de wijk Lindenholt, een wijk met veel inwoners in een lage sociaal economische positie.
Welke rol kan een initiatief als de Broederij spelen voor de wijk, welzijn en participatie van bewoners? Dit living lab biedt onderbouwing voor die rol. Het living lab Lindenholt is gekomen tot een duurzaam model voor groene en sociale burgerinitiatieven in Nijmegen waarbij aan een gezonde leefomgeving wordt gewerkt.
Het project heeft de zichtbaarheid vergroot van de Broederij, als duurzame samenwerkingspartner. Ze hebben materiaal ontwikkeld voor samenwerkingspartners om deze aanpak uit te rollen naar andere locaties. Zo is er de training 'voor verbonden en gezonde gemeenschappen' en ook een bundeling van 'verhalen over tuinen en mensen' van de Tuinbrigade.
We onderzochten het model van samenwerken en hoe dit bijdraagt aan een gezonde leefomgeving in de wijk.
Tips van living lab Lindenholt voor samenwerken aan een gezonde leefomgeving
- Bespreek en bepaal samen met woningbouwcorporaties, zorg, gemeente en welzijn, bewonersinitiatieven welke rol iedereen inneemt en hoe deze van meerwaarde is om een meer gezonde leefomgeving te bereiken.
- Bedenk hoe je als systeempartner gaat samenwerken met informele partijen.
- Zorg dat zowel de beleidsmedewerkers uit het fysieke als sociale domein aan tafel zitten waarbij de bewonersinitiatieven als schakel functioneren.
- Als je kan samenwerken met alle partijen die iets in de wijk DOEN aan het mooier maken van de wijk, dan ontstaat er iets moois: een gedeeld en gezamenlijk gevoel dat het werkt.
- Maak het laagdrempelig en wees trots op iedere stap vooruit: laat vooral bewoners en vrijwilligers de mooie verhalen vertellen
- "Doen", begin en leer al doende van elkaar. In de open ruimte waarin samen gecreëerd kan worden, groeit datgene wat van betekenis is voor het individu, de onderlinge relatie en de maatschappij. Hiervoor is het open gesprek en wederzijds vertrouwen belangrijk.
- Kennis over de wijk ligt bij de mensen die er wonen. In de fysieke ruimte liggen veel kansen voor co-creatie met bewoners, gevoeld mede eigenaarschap en energie om de leefomgeving meer verbinden, groener en gezonder te maken.
- Florerende groene plekken vragen om fysiek maar ook sociaal onderhoud
- Deel en vier kleine successen zodat partners en bewoners betrokken en gemotiveerd blijven.
Vervolg
Het living lab Lindenhol is opgestart vanuit het sociale domein en heeft verbinding gezocht met het fysieke domein.
Dit living lab is verder gegaan op de resultaten uit het project PARTIGAN (Preventieprogramma). En het living lab krijgt nu een vervolg in het project Samen creëren en floreren: Wijkondernemingen als voedingsbodem voor een groene en verbonden buurt (Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak).
Domeinoverstijgend samenwerken aan een gezonde leefomgeving
In de publicatie Domeinoverstijgend samenwerken aan een gezonde leefomgeving vindt u verschillende video’s. Naast de huidige video van living lab Lindenholt, vindt u er ook video’s van living lab RuimteGIDS en living lab UDIHiG. Ook geeft expert Hanneke Kruize in een video tips voor domein overstijgend samenwerken aan een gezonde leefomgeving.