Gezondheid meenemen in ruimtelijke ontwikkelingen

In 3 living labs werkten het fysiek en sociaal domein nauw met elkaar samen om kennis over een gezonde leefomgeving te benutten en toe te passen in de praktijk. In het living lab RuimteGIDS is de checklist Check&Grow ingezet voor de bouw van een school in een gezonde (school)omgeving. Welke tips heeft dit project voor uw gemeente?

Checklist Check&Grow

In deze video over het living lab RuimteGIDS vertellen Jean Pijpers (proces- en projectleider bij gemeente Kerkrade) en Dorus Gevers (Universitair docent aan Maastricht University) over de tool Check & Grow. Deze checklist voor gezonde ruimtelijke ontwikkeling is gebruikt bij de bouw van een school in een gezonde (school)omgeving. 

De checklist is doorontwikkeld tot een praktisch en bruikbaar instrument met bijbehorende aanpak voor gemeenteambtenaren en GGD-professionals. Hiermee kan je gezondheid meenemen als robuuste waarde in ruimtelijke ontwikkelingen en beleid, zodat gezondheid op een volwaardige manier en in al zijn facetten meegenomen kan worden. 

Bekijk de Check&Grow checklist

De geleerde lessen over de integratie van gezondheid in ruimtelijke projecten en de doorontwikkeling van het instrument Check&Grow zijn nu gebundeld.

Bekijk de geleerde lessen

Afbeelding
Jean Pijpers GLIA
Op deze plek bouwen we een nieuwe school waarbij gezondheid en duurzaamheid belangrijke aspecten zijn
Jean Pijpers
Proces- en projectleider bij gemeente Kerkrade

Tips van living lab RuimteGIDS voor samenwerken aan een gezonde leefomgeving

  • Werk met een doorgaande overkoepelende projectleider in elke ruimtelijke ontwikkeling
  • Stel Facilitator/onafhankelijk gespreksleider aan bij tegengestelde belangen of wanneer emoties een rol spelen.
  • Neem voldoende tijd in de verkenningsfase om te komen tot consensus over gezondheid in het ruimtelijk project. 
  • Wanneer gewerkt wordt met een startdocument zou gezondheid daar heel concreet in moeten worden opgenomen (bv. “ruimte voor bewegen is niet concreet genoeg”, actief transport of beweegvoorzieningen wel)
  • Gezondheid vastklikken in startdocument, zie ook vorig punt.

Vervolg

Het living lab RuimteGIDS is opgestart vanuit het fysieke domein en heeft verbinding gezocht met het sociale domein.

Dit living lab is verder gegaan op de resultaten uit het project Ruimtegids (Preventieprogramma) en krijgt nu een vervolg in de projecten GGroen:ontsluiten van de Gezondheidswaarde van een groen Zuid Limburg en Een gezonde wijk met de Check&Grow (Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak)

Domeinoverstijgend samenwerken aan een gezonde leefomgeving

In de publicatie Domeinoverstijgend samenwerken aan een gezonde leefomgeving vindt u verschillende video’s. Naast de huidige video van living lab RuimteGIDS, vindt u er ook video’s van living lab Lindenholt en living lab UDIHiG. Ook geeft expert Hanneke Kruize in een video tips voor domein overstijgend samenwerken aan een gezonde leefomgeving.