Podcast Gender en gezondheid

In de podcastserie vertellen onderzoekers welke man-vrouwverschillen zij onderzoeken, waarom zij dat doen, en wat we aan hun onderzoeksresultaten hebben.

De gezondheidszorg is van oudsher op het mannenlichaam gebaseerd en vrouwen - maar ook mannen - ondervinden hier nadelen van. Want mannen en vrouwen hebben vele overeenkomsten, maar verschillen ook in vele opzichten van elkaar: biologisch, psychisch, sociaal en cultureel. Daarom financieren we onderzoek naar man-vrouwverschillen in gezondheid en zorg.

We belichten de verhalen van de onderzoekers op de volgende thema's:

Afbeelding

Psychologische klachten en hart- en vaatziekten

Wat hebben psychologische klachten met hart- en vaatziekten te maken? Dat onderzoekt Paula Mommersteeg. Jeanine Roeters van Lennep vertelt over hoe je Schotse mannen motiveert hun leefstijl te verbeteren.
Afbeelding

Psychiatrie: een samenspel tussen genen en omgeving

Hoe kom je erachter of subtiele man-vrouwverschillen een gevolg zijn van biologische of sociologische processen? Michel Nivard vertelt over de samenspel tussen genen en de omgeving bij het ontstaan van psychiatrische ziekten.
Afbeelding

De rol van hormonen bij migraine en diabetes

Wat is de relatie is tussen buikvet, oestrogeen en insulineresistentie en diabetes? Hoe onderzoek je verschillen in hormoonbalans en wat is het effect op migraine? Antoinette Maassen van den Brink en Anton Jan van Zonneveld vertellen over hun onderzoeken.
Afbeelding

Gendersensitiviteit in de geestelijke gezondheidszorg

Marrie Bekker pleit al jaren voor meer gendersensitiviteit binnen de psychologie en de gezondheidszorg. We praten over autonomie, man-vrouwverschillen en het 'Handboek psychopathologie bij mannen en vrouwen'.
Afbeelding

Mantelzorg en arbeid

‘We verwachten tegenwoordig veel van vrouwen: niet alleen dat ze economisch zelfstandig zijn, maar ook dat ze voor anderen zorgen’, aldus Jet Bussemaker. Samen met Karin Proper van het RIVM spreekt zij over mantelzorg, arbeid, mannen en vrouwen.
Afbeelding

De noodzaak van onderzoek naar man-vrouwverschillen

Maria Henneman (commissievoorzitter Gender en gezondheid), Jannet Vaessen (directeur WOMEN Inc.) en Radjesh Manna (oud-directeur programma's ZonMw) delen hun visie op onderzoek naar man-vrouwverschillen.