Onderzoek Kunst in de Zorg

Van begin tot resultaat
Wat is de impact van kunstinitiatieven op senioren en wat zijn werkzame mechanismen en strategieën om kunstinitiatieven te verduurzamen?

Met deze vragen is het onderzoek ‘Art for Senior Positive Health and Well-Being. Capturing the Impact of Art(s)-based Initiatives and Arts-based Program (Kunst in de Zorg)' vanaf december 2019 aan de slag gegaan. Met subsidie van ZonMw en onder leiding van Tineke Abma, hoogleraar Ouderenparticipatie bij het Leids Universitair Medisch Centrum, werd in dit project onderzoek gedaan naar de impact van kunst op de positieve gezondheid van ouderen bij 4 kunstprogramma’s en 15 kunstinitiatieven.

Er is steeds meer bewijs voor de positieve impact van kunst en cultuur op de gezondheid en het sociale welbevinden van senioren. Dit onderzoek focuste zich op de impact van kunstinitiatieven op senioren, maar ook de werkzame mechanismen en strategieën om kunstinitiatieven te verduurzamen. Het onderzoeksteam voerde een participatief, actiegericht en arts-based onderzoeksproject uit die de impact van kunst in de langdurige zorg op diverse (innovatieve) wijze in kaart brengt. Actieve kunstparticipatie biedt 1) positieve gevoelens, 2) uitgedaagd worden en 3) diepgaand contact. We leerden ook dat vijf principes van de taxonomie van Cousins et al. (2020) - Humanity, Possibility, Transformation, Involvement en Connection - als werkzame mechanismen van kunstinitiatieven kunnen worden aangemerkt. Ten slotte, zien we dat strategieën voor de verduurzaming van kunst in de zorg de focus moeten leggen op vakmanschap.

Afbeelding

Publicatie en factsheet

Op de website van Kunst in de Zorg lees je meer over het onderzoek. Hier kun je ook de (wetenschappelijke) publicaties en factsheet downloaden die zijn gemaakt.
Afbeelding

Deelnemende kunstprogramma's

Tijdens het onderzoek werden 4 kunstprogramma's onderzocht. Lees een samenvatting van de activiteiten van Vitalis, Axion, Florence en Cordaan.
Afbeelding

Deelnemende kunstinitiatieven

Tijdens het onderzoek werden 15 kunstinitiatieven onderzocht. Deze deelnemende kunstinitiatieven delen nu hun eindverslagen en samenvatting van hun activiteiten met mooie afbeeldingen en quotes.
Afbeelding

Video kick-off

Benieuwd hoe het begon? Bekijk de video van de kick-off in maart 2020 die ZonMw organiseerde!
Afbeelding

E-magazine waarde van kunst en cultuur

In dit e-magazine gaan we vanuit dit programma in op onderzoek en benodigde kennis, praktijkvoorbeelden en de ambitie om de inzet van kunst en cultuur te verduurzamen in de langdurige zorg en ondersteuning.
Afbeelding

Meer over de programmacommissie

Het programma Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning wordt ondersteund door een onafhankelijke programmacommissie. Zij vertellen je graag meer over zichzelf, hun rol binnen de commissie en drijfveren.

Unieke samenwerking

Kunst in de Zorg is gefinancierd vanuit het ZonMw-programma Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning. Dit programma is een gezamenlijk initiatief van ZonMw, Stichting RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo en de ministeries van OCW en VWS. Het onderzoeksteam bestaat naast Leyden Academy en Amsterdam UMC uit kunstenaar Janine Schrijver (Stichting B.a.d. Rotterdam), onderzoekers vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines en ouderen die er op toezien dat hun perspectief centraal staat. De Hogeschool van Amsterdam en het Verwey-Jonker Instituut maken deel uit van het bredere consortium. Verder sluit het onderzoeksproject aan op de wereldwijde beweging voor meer kunst in de zorg, ondersteund door de Wereld Gezondheidsorganisatie.