Translationeel Adult Stamcelonderzoek

Programmatekst

Stamcellen bieden hoop op herstel voor veel ziekten. Het zijn onrijpe cellen die kunnen uitgroeien tot allerlei verschillende soorten cellen die weefsels of organen kunnen herstellen. Adulte stamcellen zijn stamcellen van een kind of volwassenen. Het gebruik van deze cellen is daarom, in tegenstelling tot stamcellen uit embryo’s, ethisch niet omstreden.

Een voorbeeld van een algemeen geaccepteerde behandeling met adulte stamcellen is een beenmergtransplantatie bij kankerpatiënten. Om van onderzoek naar adulte stamcellen tot toepassing in behandelingen te komen is een langdurig en zorgvuldig proces vereist. Nog voordat overwogen wordt om patiënten in experimenten bloot te stellen aan een nieuwe toepassing moet aannemelijk zijn gemaakt dat de therapie veilig is en werkzaam kan zijn. Verder moeten stamcellen in voldoende mate geproduceerd kunnen worden volgens strikte kwaliteitseisen. Dat maakt het translationeel onderzoek tijdrovend, arbeidsintensief en duur. Dit programma financiert een hoeveelheid aan verschillende projecten.

Subsidieronde 2016-2017

In de afgelopen ronde van het programma TAS is zowel preklinisch als klinisch translationeel onderzoek mogelijk gemaakt. Dit gebeurt respectievelijk in de vorm van 5 Game Changer en 4 Bench to Bedside projecten.
Wat zijn Game Changer en Bench to Bedsite projecten? lees hierover meer bij Ronde 2016-2017

Vorige Subsidierondes

Informatie over vorige subsidierondes kunt u terugvinden onder Doorbraakprojecten en Samenwerking China.

Kenmerken

Status:
Afgerond
Budget:
€ 23.500.000
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %

Contact

Jacqueline Selhorst

Programmamanager
tas [at] zonmw.nl