Vijf onderzoeksprojecten op het gebied van kraamzorg ontwikkelen inzicht in de effectiviteit en de invulling van (onderdelen van) kraamzorg. 'Zorg op maat' is hierbij een belangrijk uitgangspunt. De kraamzorgprojecten zijn onderdeel van het programma Zwangerschap en geboorte II.

Uitgelicht

Kraamzorg waardevol bij continue begeleiding van barende vrouw

In Limburg vond onderzoek plaats naar het effect van continue begeleiding tijdens de bevalling door de kraamzorg. Het onderzoek laat zien dat dit leidt tot minder keizersneden en ruggenprikken. Het bespaart daarmee kosten, maar ook leed door al of niet bijkomende complicaties.

Lees meer over de resultaten van dit onderzoek

Kraamzorg volop in ontwikkeling

De kraamzorg maakte in de afgelopen jaren sprongen vooruit. De resultaten van vijf onderzoeksprojecten geven een extra impuls aan de professionalisering. De uitkomsten bieden handvatten voor vernieuwing van de zorgindicatie en betere afstemming op de behoefte van cliënten.

Lees het artikel

Samen met het kraamgezin de zorgbehoefte inschatten

Met de GIZ-methodiek kan de kraamzorg meer worden afgestemd op de behoefte van cliënten. Binnen een pilot stapten drie kraamzorgorganisaties volledig over op deze nieuwe manier om het intakegesprek te voeren.

Lees het interview over de methodiek

Kwetsbare zwangere heeft informatie op maat over kraamzorg nodig

Kwetsbare zwangeren nemen vaak weinig en soms helemaal geen kraamzorg af, terwijl ze er gezien hun omstandigheden juist veel baat bij kunnen hebben. Resultaten uit project ‘De beste start’ bieden aanknopingspunten voor verbetering.

Lees het interview met Hiske Ernst en Lizette Laureij

Flexibele kraamzorg kent nog uitdagingen

Levert het gezondheidswinst op voor moeder en kind wanneer het aantal uren kraamzorg flexibel wordt ingezet? In het project SOS kraamzorg werd het onderzocht.

Lees het interview met Fleur Lambermon

Op de hoogte blijven?

In onze nieuwsbrieven publiceren wij vaker informatie over onder andere dit thema. Meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Programma Zwangerschap en geboorte 2

Hier vindt u meer informatie over het programma Zwangerschap en geboorte 2.

Naar de programmapagina

Contact

Female

Milly Vesters

Programmamanager

+31 70 3495243
vesters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website