ZonMw draagt met verschillende programma's bij aan de gezondheid van moeder en kind rondom de zwangerschap en geboorte. Zoals gezond zwanger worden, zorg rondom kwetsbare zwangeren, screening, integrale geboortezorg en doelmatigheid van interventies.

Onderwerpen

Uitgelicht

Vragen & antwoorden subsidieoproep

In het kader van de openstaande subsidieoproep ‘Landelijk onderzoek structureel echoscopisch onderzoek bij 13 weken zwangerschap’ heeft het RIVM de binnengekomen vragen vanuit onderzoekers en antwoorden daarop, gebundeld. Zoals vermeld in de subsidieoproep publiceert ZonMw deze vragen & antwoorden aangezien aanvragers deze dienen te verwerken in de uitwerking van de subsidieaanvraag.

Bekijk de vragen & antwoorden

Bekijk de projecten Zwangerschap en geboorte

Bekijk welke projecten wij financieren op het gebied van Kansrijke Start: voor- tijdens- en na de zwangerschap.

Bekijk de projecten

Opsporen groeivertraging: zijn extra echo’s bij laagrisicozwangeren effectief?

In de IRIS-studie kreeg de helft van de zwangere vrouwen met weinig risico’s op complicaties in het derde trimester van hun zwangerschap standaard twee extra echo’s. Die aanpak draagt niet bij aan vermindering van het aantal baby’s met ernstige gezondheidsproblemen bij de geboorte. Dat is de conclusie uit dit onderzoek onder ruim 13.000 zwangeren in 60 verloskundige praktijken. Het onderzoek is gepubliceerd in de BMJ.

Meer weten?

20 jaar preventie bij ZonMw!

De afgelopen 20 jaar hebben we al veel kennis opgedaan over gezond leven. Dit heeft mooie resultaten opgeleverd, die vandaag de dag worden gebruikt. Bijvoorbeeld preventie op scholen, in de wijk en op het werk. Maar ook de gecombineerde leefstijlinterventie en kennisinfrastructuren.

Benieuwd naar de resultaten en onze blik op de toekomst?

Resultaten programma Zwangerschap en geboorte

In dit e-magazine ontdekt u wat er dankzij de inspanning van vele professionals is bereikt. Lees wat de succesfactoren zijn van samenwerking in multidisciplinaire consortia in de geboortezorg. Hoe professionals de zorg voor kwetsbare zwangeren verbeteren en wat essentieel is in de overdracht van zorg voor zwangeren en professionals.

Bekijk het e-magazine

Seksuele gezondheid

Meer weten over onderzoeksprogramma's over gezond opgroeien, onbedoelde zwangerschap, kwetsbaar (jong) ouderschap?

Themapagina Seksuele gezondheid

Blijf op de hoogte

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Preventie'. U ontvangt dan elke maand een nieuwsbrief met daarin actualiteiten rondom dit thema.

Direct inschrijven

Actueel

Voorbereiding op gezonde zwangerschap wint terrein

Bijna iedereen weet: wie zwanger is, moet goed voor zichzelf zorgen. Minder bekend is dat je vóór de conceptieperiode ook een grote invloed hebt op een gezonde zwangerschap en gezond kind.

Dankzij zeven onderzoeksprojecten van ZonMw en andere initiatieven worden mensen met een kinderwens en professionals zich hier steeds bewuster van, en krijgen ze de juiste tools om er iets mee te doen.

Bron: NWA
Elders gezien

Nieuw gehonoreerde projecten zwangerschap en geboorte

In het voorjaar van 2020 starten tien nieuwe projecten binnen het programma Zwangerschap en geboorte II. De projecten zijn gehonoreerd binnen twee subsidierondes, namelijk ‘Verbeteren kwaliteit integrale geboortezorg’ en ‘Prenatale screening en neonatale screening’.

Nieuws

Leefstijlzorg op maat voor paren met een kinderwens

Met het online coachingsprogramma ‘Slimmer Zwanger’ kunnen aanstaande ouders hun voeding en leefstijl verbeteren in de periode vóór (preconceptiezorg) en tijdens de zwangerschap. Dit e-health programma is nu breder bekend en toegankelijker gemaakt.

Nieuws
Toon meer

Contact

Female

Marieke Breden

Programmamanager

+31 70 3495234
breden@zonmw.nl
Female

Milly Vesters

Programmamanager

+31 70 3495243
vesters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website