In Nederland zijn de perinatale sterftecijfers hoger dan de Europese gemiddelden. Het perinatale sterftecijfer is in Nederland 7,4 per 1000 geboren baby’s in 2014. Goede zorg rond zwangerschap en geboorte is belangrijk, omdat de gezondheid van pasgeborenen grote invloed heeft op de latere gezondheid. De zorg moet alle groepen bereiken.

Uitgelicht

Samenwerking geboortezorg Limburg

Samenwerking tussen de verschillende professionals binnen de keten van geboortezorg is cruciaal. Gynaecoloog Liesbeth Scheepers en verloskundige Hilde Coolen uit Limburg vertellen in een interview  over hun samenwerking in het kader van de EXPECT-studie . 

Bekijk het nieuwsbericht

Voorbereiden op gezonde zwangerschap wint terrein

Mensen met een kinderwens én professionals zijn zich steeds bewuster van het belang van preconceptiezorg. Ze krijgen ook de juiste tools om er iets mee te doen. 7 onderzoeksprojecten van ZonMw en andere initiatieven hebben hieraan een bijdrage geleverd.

Bekijk de projecten

Subsidieoproep: psychosociale aspecten (uitbreiding) neonatale hielprikscreening

Projectideeën voor onderzoek naar de psychosociale gevolgen van de uitbreiding van de neonatale hielprikscreening kunnen vanaf nu worden ingediend. Het gaat om aspecten als waardering, beleving en betekenis van de uitslag van de screening voor ouders en de gevolgen voor het zorggebruik. Indienen is mogelijk tot 6 september 2018, 14:00 uur.

Ga naar de subsidieoproep

Column: we hebben een nieuwe taal nodig

Mirella Minkman, commissielid bij het programma Zwangerschap en geboorte II, verteld in deze column over de toekomst van samenwerkingsverbanden in de zorg.

Lees de column

Resultaten programma Zwangerschap en geboorte

In dit e-magazine ontdekt u wat er dankzij de inspanning van vele professionals is bereikt. Lees wat de succesfactoren zijn van samenwerking in multidisciplinaire consortia in de geboortezorg. Hoe professionals de zorg voor kwetsbare zwangeren verbeteren en wat essentieel is in de overdracht van zorg voor zwangeren en professionals.

Bekijk het e-magazine

Afwachten goede optie bij zwangerschapsrest na miskraam

Als een miskraam wordt opgewekt met medicijnen, blijven soms restanten achter in de baarmoeder. Afwachten tot het lichaam zelf deze zwangerschapsrest opruimt is een goed alternatief voor curettage, blijkt uit onderzoek van het AMC. 

Lees het Mediator artikel

Cahier 'De Hielprik'

Het cahier 'De Hielprik: erfelijke metabole ziekten aan het licht via een druppeltje bloed' is onlangs gepubliceerd. In dit cahier bespreken dé deskundigen op dit gebied in Nederland de aard en achtergrond van de metabole ziekten in de hielprik en ook de ethische dilemma’s die bij de hielprikscreening komen kijken.

Lees er meer over!

Help mee aan een rookvrije start

rookvrije start

Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor het ongeboren en jonge kind slaan daarvoor de handen ineen in de Taskforce Rookvrije Start. Gaat dit onderwerp jou ook aan het hart?

Help mee aan een rookvrije start

Blauwdruk: zorg voor kwetsbare zwangeren

In dit filmpje wordt uitgelegd op welke manier de blauwdruk kan bijdragen aan het structureren van de zorg voor kwetsbare zwangeren. 

Bekijk het filmpje

Kennis en samenwerking in de geboortezorg

Afbeelding landkaart Nederland met de consortia erop

Vanuit het programma Zwangerschap en geboorte zijn regionale, multidisciplinaire consortia gestart. Met deze kennisinfrastructuur beoogt ZonMw dat zorgverleners gaan samenwerken aan zorg en onderzoek in de regio.

Bekijk het filmpje

Kraamzorg

Babyvoetjes met daarom hartvormende handen

De behoefte aan kennisontwikkeling voor de kraamzorg is groot. Participatie in de integrale geboortezorg vraagt een duidelijke rol van de kraamzorg. Daarbij is meer onderbouwing nodig voor het professionele handelen ter ondersteuning van het inrichten van de zorg met het oog op de toekomst. 

Lees meer over de projecten kraamzorg

Kennisnet Geboortezorg

Logo College Perinatale Zorg

Bevorderen van interactie en verbinden van professionals in de geboortezorg om de kwaliteit van zorg voor moeder en kind te verbeteren, dat is het doel van Kennisnet Geboortezorg. Ben jij werkzaam in de geboortezorg? Deel dan je kennis op dit platform! Zo verbeteren we samen de kwaliteit van geboortezorg.

Ga naar de website Kennisnet geboortezorg

Actueel

Volg via RSS

Tussenevaluatie pilot studie SCID-screening succesvol

De eerste drie maanden van de SONNET studie zijn succesvol verlopen, zo blijkt uit een tussenevaluatie. SONNET staat voor SCID-screening Onderzoek in Nederland met TRECs. In deze pilotstudie kunnen alle pasgeborenen in de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland worden gescreend op severe combined immunodeficiency (SCID), een ernstige afweerstoornis.

Elders gezien

Samenwerking geboortezorg Limburg

Samenwerking tussen de verschillende professionals binnen de keten van geboortezorg is cruciaal. Gynaecoloog Liesbeth Scheepers en verloskundige Hilde Coolen uit Limburg vertellen in een interview over hun samenwerking in het kader van de EXPECT-studie.

Klik op de foto om het interview te bekijken
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Actieonderzoek leren en verbeteren

Onderwerpen

  • Actieonderzoek
  • Lerend verbeteren
  • Interprofessioneel leren
  • Complex Adaptieve Systemen (CAS)
  • Integrale geboortezorg, intensive care en verpleeghuiszorg

Onderdeel van programma

Kwaliteit van Zorg – Ondersteuning Zorginstituut

Geplaatst op

5 juni 2018

Deadline

4 september 2018,
14.00 uur

Bekijk

Contact

Female

Marieke Breden

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 3495234
E-mailadresbreden@zonmw.nl
Female

Milly Vesters

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 3495243
E-mailadresvesters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website