ZonMw draagt met verschillende programma's bij aan de gezondheid van moeder en kind rondom de zwangerschap en geboorte. Zoals gezond zwanger worden, zorg rondom kwetsbare zwangeren, screening, integrale geboortezorg en doelmatigheid van interventies.

Onderwerpen

Uitgelicht

20 jaar preventie bij ZonMw!

De afgelopen 20 jaar hebben we al veel kennis opgedaan over gezond leven. Dit heeft mooie resultaten opgeleverd, die vandaag de dag worden gebruikt. Bijvoorbeeld preventie op scholen, in de wijk en op het werk. Maar ook de gecombineerde leefstijlinterventie en kennisinfrastructuren.

Benieuwd naar de resultaten en onze blik op de toekomst?

Ethiek binnen de geboortezorg: twee projecten van start

Binnen het ZonMw programma Ethiek en Gezondheid zijn twee geboortezorg projecten gehonoreerd. Het gaat om de volgende twee projecten, klik op de titel van het project voor meer informatie:

> Improving the health agency of vulnerable mothers-to-be: taking empowerment seriously

> CARE-study: Controversies surrounding Autonomy and Responsibility: a care-Ethical study into the mother-midwife relation

Start projecten op het gebied van integrale geboortezorg

In het programma Kwaliteit van Zorg - Ondersteuning Zorginstituut gaan twee projecten van start op het gebied van integrale geboortezorg. De subsidieronde ‘Actieonderzoek leren en verbeteren’ richtte zich op onderzoek over producten die met doorzettingsmacht van het Zorginstituut Nederland zijn ontwikkeld, waaronder de zorgstandaard integrale geboortezorg.

Bekijk hier de twee projecten:

> De SWING studie

> Actieonderzoek uitkomst gestuurde geboortezorg

Mediator: keuzehulp helpt vrouwen na keizersnede bij volgende bevalling

Een digitale keuzehulp helpt zwangere vrouwen na een eerdere keizersnede te kiezen tussen een vaginale bevalling en een geplande keizersnede. In de praktijk leidt dat tot een verschuiving van spoed-keizersneden naar geplande keizersneden, blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.

Lees het Mediator artikel

ZonMw bestuursvoorzitter Jeroen Geurts bezoekt verloskundig consortium Limburg

Bij verloskundig consortium Limburg staat samenwerking tussen professionals voorop voor een goede zorg aan moeder en kind. Meer weten?

Bekijk de vlog

Resultaten programma Zwangerschap en geboorte

In dit e-magazine ontdekt u wat er dankzij de inspanning van vele professionals is bereikt. Lees wat de succesfactoren zijn van samenwerking in multidisciplinaire consortia in de geboortezorg. Hoe professionals de zorg voor kwetsbare zwangeren verbeteren en wat essentieel is in de overdracht van zorg voor zwangeren en professionals.

Bekijk het e-magazine

Seksuele gezondheid

Meer weten over onderzoeksprogramma's over gezond opgroeien, onbedoelde zwangerschap, kwetsbaar (jong) ouderschap?

Themapagina Seksuele gezondheid

Blijf op de hoogte

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Preventie'. U ontvangt dan elke maand een nieuwsbrief met daarin actualiteiten rondom dit thema.

Direct inschrijven

Actueel

Volg via RSS

Kennissynthese Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap

In opdracht van ZonMw heeft het Verwey-Jonker Instituut een kennissynthese Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap uitgevoerd. De beschikbare- en ontbrekende kennis, interventies en goede praktijkvoorbeelden zijn middels een quickscan van de literatuur en raadpleging van veldpartijen in kaart gebracht.

 

Nieuws

20 jaar preventie bij ZonMw

Goede gezondheid is belangrijk. Daarom zetten we in op preventieonderzoek. Dat doen we al 20 jaar. In deze video lichten we mooie resultaten uit, die vandaag de dag worden gebruikt. Bijvoorbeeld preventie op scholen, in de wijk en op het werk. Maar ook de gecombineerde leefstijlinterventie en kennisinfrastructuren.

Pagina

‘Blijf antibiotica bij zuigelingen zorgvuldig afwegen’

Als pasgeboren baby’s antibiotica krijgen, werkt dat nog maanden na in hun darmbacteriën en antibioticaresistentie-genen. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Marlies van Houten. Het goede nieuws: niet elk antibioticum is even ingrijpend.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Informatiebijeenkomst subsidieoproep kansrijke start voor kinderen met behulp van big data

Kinderen in kwetsbare gezinnen hebben betere kansen op een goede start, naarmate ze eerder in het leven de noodzakelijke hulp en ondersteuning krijgen. Maar hoe komen deze kinderen en hun gezinnen zo vroeg mogelijk in beeld? En hoe kan big data-onderzoek daarbij helpen? In het kader van de Nationale Wetenschapsagenda wordt € 2.64 miljoen beschikbaar gesteld om daar onderzoek naar te doen. Meer weten over de subsidie mogelijkheden? Lees verder en...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Female

Marieke Breden

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 3495234
E-mailadresbreden@zonmw.nl
Female

Milly Vesters

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 3495243
E-mailadresvesters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website