ZonMw draagt met verschillende programma's bij aan de gezondheid van moeder en kind rondom de zwangerschap en geboorte. Zoals gezond zwanger worden, zorg rondom kwetsbare zwangeren, screening, integrale geboortezorg en doelmatigheid van interventies.

Onderwerpen

Uitgelicht

Zwangere vrouwen in onderzoek

zwangere vrouw

Zwangere vrouwen worden doorgaans uitgesloten van deelname aan medisch wetenschappelijk onderzoek, met name vanwege risico voor de foetus. Veel medicijnen die zij nodig hebben zijn daarom niet bewezen veilig en werkzaam voor hen. Dit afgeronde GGG-project biedt een moreel raamwerk waarin het vier overwegingen geeft ten aanzien van het includeren van zwangere vrouwen in wetenschappelijk onderzoek.

Naar het project

Vragen & antwoorden subsidieoproep

In het kader van de openstaande subsidieoproep ‘Landelijk onderzoek structureel echoscopisch onderzoek bij 13 weken zwangerschap’ heeft het RIVM de binnengekomen vragen vanuit onderzoekers en antwoorden daarop, gebundeld. Zoals vermeld in de subsidieoproep publiceert ZonMw deze vragen & antwoorden aangezien aanvragers deze dienen te verwerken in de uitwerking van de subsidieaanvraag.

Bekijk de vragen & antwoorden

Bekijk de projecten Zwangerschap en geboorte

Bekijk welke projecten wij financieren op het gebied van Kansrijke Start: voor- tijdens- en na de zwangerschap.

Bekijk de projecten

Opsporen groeivertraging: zijn extra echo’s bij laagrisicozwangeren effectief?

In de IRIS-studie kreeg de helft van de zwangere vrouwen met weinig risico’s op complicaties in het derde trimester van hun zwangerschap standaard twee extra echo’s. Die aanpak draagt niet bij aan vermindering van het aantal baby’s met ernstige gezondheidsproblemen bij de geboorte. Dat is de conclusie uit dit onderzoek onder ruim 13.000 zwangeren in 60 verloskundige praktijken. Het onderzoek is gepubliceerd in de BMJ.

Meer weten?

Mensen met kinderwens aanspreken via campagne en lokale aanpak

Hoe promoot je het belang van gezond zwanger worden? Woke Women combineert lokale afspraken rond preconceptiezorg met een hippe campagne.

Lees het artikel in Mediator 41

Actueel

Terugkijken: Webinar over Preconceptiezorg

Op 8 juli 2020 was er een webinar over Preconceptiezorg van het College Perinatale Zorg (CPZ). De samenwerking tussen de geboortezorg en het sociaal domein in het kader van preconceptiezorg stond hierin centraal. In het webinar is gesproken over de projecten ‘Nu Niet Zwanger’ en een klein maar fijn project van het ‘Verloskundig consortium Brabant’; beide uit het ZonMw programma Zwangerschap en Geboorte.

Webinar over preconceptiezorg
Elders gezien

Doe mee! Deel kennis in de Best Practice carrousel verloskunde

Er zijn prachtige projecten in verloskundig Nederland. Om ervoor te zorgen dat deze initiatieven niet slechts lokale successen blijven, roept het Consortium Geboortezorg Oost Nederland VSV’s en IGO’s op om deel te nemen aan het ‘Best Practice Project’.

Nieuws

Onderzoek naar Preconceptionele dragerschapsscreening in Nederland: de gevolgen, het maatschappelijk draagvlak en het ethisch kader

De geboorte van een kind met een ernstige erfelijke aandoening komt meestal onverwacht. Voor een deel van deze erfelijke ziekten geldt dat beide ouders drager zijn, zonder dat dit bekend was in hun familie en zonder dat zij zich dat realiseerden. Paren met een kinderwens kunnen met een dragerschapstest al voor de zwangerschap te weten komen of ze in elke zwangerschap een verhoogde kans van 1 op 4 hebben op een kind met een ernstige erfelijke...

Nieuws
Toon meer

Contact

Female

Marieke Breden

Programmamanager

+31 70 3495234
breden@zonmw.nl
Female

Milly Vesters

Programmamanager

+31 70 3495243
vesters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website