In Nederland zijn de perinatale sterftecijfers hoger dan de Europese gemiddelden. Het perinatale sterftecijfer is in Nederland 7,4 per 1000 geboren baby’s in 2014. Goede zorg rond zwangerschap en geboorte is belangrijk, omdat de gezondheid van pasgeborenen grote invloed heeft op de latere gezondheid. De zorg moet alle groepen bereiken.

Onderwerpen

Uitgelicht

Nieuwe subsidieoproepen Zwangerschap en geboorte

Binnen het programma Zwangerschap en geboorte II zijn 2 nieuwe subsidieoproepen opengesteld: verbetering van de kwaliteit van integrale geboortezorg en prenatale screening en neonatale screening.

Bekijk de subsidieoproepen

Keuzehulp helpt vrouwen na keizersnede bij volgende bevalling

Zwangere vrouw

Een digitale keuzehulp helpt zwangere vrouwen na een eerdere keizersnede te kiezen tussen een vaginale bevalling en een geplande keizersnede. In de praktijk leidt dat tot een verschuiving van spoed-keizersneden naar geplande keizersneden, blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.

Lees het Mediator artikel

Column: we hebben een nieuwe taal nodig

Mirella Minkman, commissielid bij het programma Zwangerschap en geboorte II, vertelt in deze column over de toekomst van samenwerkingsverbanden in de zorg.

Lees de column

Samenwerking geboortezorg Limburg

Samenwerking tussen de verschillende professionals binnen de keten van geboortezorg is cruciaal. Gynaecoloog Liesbeth Scheepers en verloskundige Hilde Coolen uit Limburg vertellen in een interview  over hun samenwerking in het kader van de EXPECT-studie . 

Bekijk het nieuwsbericht

Resultaten programma Zwangerschap en geboorte

In dit e-magazine ontdekt u wat er dankzij de inspanning van vele professionals is bereikt. Lees wat de succesfactoren zijn van samenwerking in multidisciplinaire consortia in de geboortezorg. Hoe professionals de zorg voor kwetsbare zwangeren verbeteren en wat essentieel is in de overdracht van zorg voor zwangeren en professionals.

Bekijk het e-magazine

Cahier 'De Hielprik'

Het cahier 'De Hielprik: erfelijke metabole ziekten aan het licht via een druppeltje bloed' is onlangs gepubliceerd. In dit cahier bespreken dé deskundigen op dit gebied in Nederland de aard en achtergrond van de metabole ziekten in de hielprik en ook de ethische dilemma’s die bij de hielprikscreening komen kijken.

Lees er meer over!

Blauwdruk: zorg voor kwetsbare zwangeren

In dit filmpje wordt uitgelegd op welke manier de blauwdruk kan bijdragen aan het structureren van de zorg voor kwetsbare zwangeren. 

Bekijk het filmpje

Kennis en samenwerking in de geboortezorg

Afbeelding landkaart Nederland met de consortia erop

Vanuit het programma Zwangerschap en geboorte zijn regionale, multidisciplinaire consortia gestart. Met deze kennisinfrastructuur beoogt ZonMw dat zorgverleners gaan samenwerken aan zorg en onderzoek in de regio.

Bekijk het filmpje

Kennisnet Geboortezorg

Logo College Perinatale Zorg

Bevorderen van interactie en verbinden van professionals in de geboortezorg om de kwaliteit van zorg voor moeder en kind te verbeteren, dat is het doel van Kennisnet Geboortezorg. Ben jij werkzaam in de geboortezorg? Deel dan je kennis op dit platform! Zo verbeteren we samen de kwaliteit van geboortezorg.

Ga naar de website Kennisnet geboortezorg

Actueel

Volg via RSS

Nieuwe subsidieoproepen Zwangerschap en geboorte

Binnen het programma Zwangerschap en geboorte II zijn 2 nieuwe subsidieoproepen opengesteld. Tot 12 maart 2019 kunt u een onderzoeksvoorstel indienen. Met uw onderzoek levert u een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van integrale geboortezorg, prenatale of neonatale screening.

Nieuws

Nederlandse positie geboortezorg verbeterd

Europese vergelijking van de perinatale sterfte toont aan dat sterfte rond de geboorte in Nederland afneemt. Dat blijkt uit het Euro-Peristat rapport. Met het grootschalige onderzoek is voor de 4e keer de perinatale gezondheid in Europa in kaart gebracht.

Nieuws

12 maanden zwanger

Via de website 12maandenzwanger.nl kunnen toekomstige ouders tips krijgen om de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind te vergroten.

Nieuws

Voortbouwen op 20 jaar Preventie

Op 18 oktober ontving ZonMw de goedkeuring voor het vervolg van het Preventieprogramma: Integraal en met kennis aan de slag, ZonMw-Preventieprogramma 2019 t/m 2022. “Het Preventieprogramma bij ZonMw is al twintig jaar lang een doorlopend programma dat aansluit op de vierjaarlijkse cyclus voor het gezondheids- en preventiebeleid uit de Wet Publieke gezondheid. Het programma jaagt aan, verbindt en versterkt bewustzijn over het belang van preventie...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Zwangerschap en geboorte: verbeteren kwaliteit integrale geboortezorg

Onderwerpen

  • implementatieonderzoek effectieve interventies binnen de keten van integrale geboortezorg;
  • integraal aanbod van preventie binnen de geboortezorg;
  • organisatie integrale geboortezorg;
  • ongewenste praktijkvariatie binnen het kader van de zorgstandaard integrale geboortezorg;
  • follow-up onderzoek naar late effecten van effectieve interventies.

Onderdeel van programma

Zwangerschap en geboorte II

Geplaatst op

4 december 2018

Deadline

12 maart 2019,
14.00 uur

Bekijk

Contact

Female

Marieke Breden

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 3495234
E-mailadresbreden@zonmw.nl
Female

Milly Vesters

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 3495243
E-mailadresvesters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website