ZonMw draagt met verschillende programma's bij aan de gezondheid van moeder en kind rondom de zwangerschap en geboorte. Zoals gezond zwanger worden, zorg rondom kwetsbare zwangeren, screening, integrale geboortezorg en doelmatigheid van interventies.

Onderwerpen

Uitgelicht

Ongezond eten tijdens zwangerschap kan leiden tot astma bij kind

Gezonde voeding tijdens de zwangerschap is niet alleen goed voor de moeder, maar ook voor haar ongeboren kind. Onderzoekers uit zeven Europese landen toonden aan dat een ongezond eetpatroon enigszins kan bijdragen aan het ontstaan van astma bij het kind.

Lees het artikel in Mediator 44

Rapport RIVM over perinatale sterfte

RIVM onderzocht hoe het komt dat de daling van de perinatale sterfte stagneert. Een van de aanbevelingen is onderzoek naar oorzaken en gevolgen van vroeggeboorte en hoe dat via preventie en zorg kan worden teruggedrongen.

Meer over het rapport 'Beter weten: een beter begin'

Opsporen groeivertraging: zijn extra echo’s bij laagrisicozwangeren effectief?

Met dank aan ZonMw heeft de Afdeling Verloskundige Wetenschap in samenwerking met Stichting Zelfbewustzwanger een Engels ondertitelde voorlichtingsfilm gemaakt. De uitkomst van de IRIS studie onder ruim 13.000 zwangeren over dit onderwerp wordt hierin helder toegelicht.

Bekijk de voorlichtingsfilm

Geen hielprik op niet-behandelbare aandoeningen

De Gezondheidsraad adviseert de hielprik bij baby’s voorlopig niet uit te breiden met een screening op niet-behandelbare aandoeningen. Lees meer over dit advies en over lopend onderzoek in het kader van mogelijke uitbreiding van de hielprik screening.

Lees er meer over!

Bekijk de projecten Zwangerschap en geboorte

Bekijk welke projecten wij financieren op het gebied van Kansrijke Start: voor- tijdens- en na de zwangerschap.

Bekijk de projecten

Actueel

Erasmus MC wil obesitas Europa uitleiden

Het Erasmus MC leidt een nieuw Europees consortium met de ambitie om overgewicht al vanaf de start van het leven te voorkomen. Dit consortium wordt gefinancierd door het Joint Programming Initiative Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL). Consortiumleider Romy Gaillard: ‘Het is heel makkelijk om te zeggen dat je je leefstijl moet aanpassen, maar zo werkt het niet.’

Elders gezien

Lees meer over het onderzoek van Ank de Jonge
Tweet
Toon meer

Contact

Female

Marieke Breden

Programmamanager

+31 70 3495234
breden@zonmw.nl
Female

Milly Vesters

Programmamanager

+31 70 3495243
vesters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website