In Nederland zijn de perinatale sterftecijfers hoger dan de Europese gemiddelden. Het perinatale sterftecijfer is in Nederland 7,4 per 1000 geboren baby’s in 2014. Goede zorg rond zwangerschap en geboorte is belangrijk omdat de gezondheid van pasgeborenen grote invloed heeft op de latere gezondheid. De zorg moet alle groepen bereiken.

Uitgelicht

Subsidieoproep: psychosociale aspecten (uitbreiding) neonatale hielprikscreening

Projectideeën voor onderzoek naar de psychosociale gevolgen van de uitbreiding van de neonatale hielprikscreening kunnen vanaf nu worden ingediend. Het gaat om aspecten als waardering, beleving en betekenis van de uitslag van de screening voor ouders en de gevolgen voor het zorggebruik. Indienen is mogelijk tot 6 september 2018, 14:00 uur.

Ga naar de subsidieoproep

Resultaten programma Zwangerschap en geboorte

In dit e-magazine ontdekt u wat er dankzij de inspanning van vele professionals is bereikt. Lees wat de succesfactoren zijn van samenwerking in multidisciplinaire consortia in de geboortezorg. Hoe professionals de zorg voor kwetsbare zwangeren verbeteren en wat essentieel is in de overdracht van zorg voor zwangeren en professionals.

Bekijk het e-magazine

Afwachten goede optie bij zwangerschapsrest na miskraam

Als een miskraam wordt opgewekt met medicijnen, blijven soms restanten achter in de baarmoeder. Afwachten tot het lichaam zelf deze zwangerschapsrest opruimt is een goed alternatief voor curettage, blijkt uit onderzoek van het AMC. 

Lees het Mediator artikel

Cahier 'De Hielprik'

Het cahier 'De Hielprik: erfelijke metabole ziekten aan het licht via een druppeltje bloed' is onlangs gepubliceerd. In dit cahier bespreken dé deskundigen op dit gebied in Nederland de aard en achtergrond van de metabole ziekten in de hielprik en ook de ethische dilemma’s die bij de hielprikscreening komen kijken.

Lees er meer over!

Preconceptiezorg vergt veel promotie

Vrouw met zwangerschapstest

Preconceptiezorg kan risico’s op gezondheidsproblemen bij moeder en kind verkleinen. Toch denken paren die binnenkort zwanger willen worden er vaak niet aan. Ze zijn zich onvoldoende bewust van het belang van preventie.

Ga naar de themapagina Preconceptiezorg

Help mee aan een rookvrije start

rookvrije start

Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor het ongeboren en jonge kind slaan daarvoor de handen ineen in de Taskforce Rookvrije Start. Gaat dit onderwerp jou ook aan het hart?

Help mee aan een rookvrije start

Blauwdruk: zorg voor kwetsbare zwangeren

In dit filmpje wordt uitgelegd op welke manier de blauwdruk kan bijdragen aan het structureren van de zorg voor kwetsbare zwangeren. 

Bekijk het filmpje over het consortium Zuidwest-Nederland

Kennis en samenwerking in de geboortezorg

Afbeelding landkaart Nederland met de consortia erop

Vanuit het programma Zwangerschap en geboorte zijn regionale, multidisciplinaire consortia gestart. Met deze kennisinfrastructuur beoogt ZonMw dat zorgverleners gaan samenwerken aan zorg en onderzoek in de regio.

Bekijk het filmpje

Kraamzorg

Babyvoetjes met daarom hartvormende handen

De behoefte aan kennisontwikkeling voor de kraamzorg is groot. Participatie in de integrale geboortezorg vraagt een duidelijke rol van de kraamzorg. Daarbij is meer onderbouwing nodig voor het professionele handelen ter ondersteuning van het inrichten van de zorg met het oog op de toekomst. 

Lees meer over de projecten kraamzorg

Kennisnet Geboortezorg

Bevorderen van interactie en verbinden van professionals in de geboortezorg om de kwaliteit van zorg voor moeder en kind te verbeteren, dat is het doel van Kennisnet Geboortezorg. Ben jij werkzaam in de geboortezorg? Deel dan je kennis op dit platform! Zo verbeteren we samen de kwaliteit van geboortezorg.

Ga naar de website Kennisnet geboortezorg

Actueel

Volg via RSS

Subsidieoproep uitbreiding hielprikscreening

Het indienen van projectideeën voor onderzoek naar de psychosociale aspecten van de uitbreiding van de neonatale hielprikscreening kan tot 6 september 2018 (14:00 uur). Het gaat om aspecten als waardering, beleving en betekenis van de uitslag van de screening voor ouders en de gevolgen voor het zorggebruik. Dit onderzoek maakt deel uit van een gefaseerde uitbreiding van de neonatale hielprikscreening van 19 naar 31 aandoeningen.

Foto: Shutterstock
Nieuws

Twee beurzen voor artsen in opleiding met een goed initiatief voor doelmatige keuzes in de zorg

Rosa Geurtzen en Eric Geijteman, ontvingen beiden een ZonMw-beurs als waardering voor hun rol in een project dat bijdraagt aan het maken van doelmatige keuzes in de zorg. Rosa Geurtzen ontving de beurs voor de PreCo studie, waarin prenatale counseling bij extreme vroeggeboorte wordt geoptimaliseerd. Eric Geijteman nam de beurs in ontvangst voor een project om medicijngebruik in de laatste levensfase te optimaliseren. De winnaars kunnen de prijs...

Nieuws

Publicatie cahier 'De Hielprik'

Vandaag wordt het cahier 'De Hielprik: erfelijke metabole ziekten aan het licht via een druppeltje bloed' gepubliceerd. In dit cahier bespreken dé deskundigen op dit gebied in Nederland de aard en achtergrond van de metabole ziekten in de hielprik en ook de ethische dilemma’s die bij de hielprikscreening komen kijken.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

International Conference on Integrated Care

Van 23 t/m 25 mei 2018 organiseert de International Foundation for Integrated Care (IFIC) voor de 18e keer de International Conference on Integrated Care (ICIC). ZonMw is partner, net als het RIVM en Vilans.

Lees meer

Jeugd in Onderzoek

Jeugd in Onderzoek is een congres voor iedereen die betrokken is bij de jeugdsector. Bent u onderzoeker op een universiteit of bij een praktijkinstelling, professional in de jgz, jeugdhulp, sociaal werk of ggz, beleidsmedewerker bij een instelling, gemeente of landelijke overheid, werkzaam in het primair of voortgezet onderwijs of bij opleidingen in het mbo, het hbo of universitair, medewerker bij een kennisinstituut, beroepsvereniging,...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Female

Marieke Breden

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 3495234
E-mailadresbreden@zonmw.nl
Female

Milly Vesters

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 3495243
E-mailadresvesters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website