ZonMw draagt met verschillende programma's bij aan de gezondheid van moeder en kind rondom de zwangerschap en geboorte. Zoals gezond zwanger worden, zorg rondom kwetsbare zwangeren, screening, integrale geboortezorg en doelmatigheid van interventies.

Onderwerpen

Uitgelicht

Voor gezonde zwangerschappen en gezonde kinderen

In deze publicatie presenteren we de kennis die voortkomt uit de projecten van het programma Zwangerschap en geboorte. Wat we tot nu toe hebben bereikt en waar de focus ligt voor de toekomst.

Bekijk de publicatie

Kraamzorg waardevol bij continue begeleiding van barende vrouw

In Limburg vond onderzoek plaats naar het effect van continue begeleiding tijdens de bevalling door de kraamzorg. Het onderzoek laat zien dat dit leidt tot minder keizersneden en ruggenprikken. Het bespaart daarmee kosten, maar ook leed door al of niet bijkomende complicaties.

Lees meer over de resultaten van dit onderzoek

13 wekenecho beschikbaar voor zwangere vrouwen

Vanaf 1 september krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20-wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. 

Bekijk de IMITAS-studie

RIVM-rapport over perinatale sterfte

RIVM onderzocht hoe het komt dat de daling van de perinatale sterfte stagneert. Een van de aanbevelingen is onderzoek naar oorzaken en gevolgen van vroeggeboorte en hoe dat via preventie en zorg kan worden teruggedrongen.

Meer over het rapport

Actueel

Online platform leernetwerk KOOZ gelanceerd

Het online platform van het leernetwerk KOOZ is gelanceerd. Het is dé plek waar onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen elkaar ontmoeten over kwetsbaar ouderschap en onbedoelde zwangerschap. Deel jouw ervaringen en kennis uit onderzoek en praktijk. Laat je inspireren, werk samen en leer van elkaar!

Nieuws

Impact van de TRIDENT studies: de NIPT definitief onderdeel prenatale screening

In de TRIDENT studies is de afgelopen jaren de implementatie van de niet-invasieve prenatale test (NIPT) in het landelijke prenatale screeningsprogramma onderzocht. De resultaten hebben bijgedragen aan het besluit dat de NIPT vanaf 1 april 2023 definitief onderdeel wordt van de prenatale screening voor zwangere vrouwen.

Nieuws

Kanker bij de zwangere vrouw als nevenbevinding bij NIPT

Binnen de landelijke TRIDENT-2 studie is in kaart gebracht bij welke zwangere vrouwen de NIPT uitslag een aanwijzing voor kanker liet zien. Het onderzoek toont aan welke NIPT uitslagen verdacht zijn voor kanker bij de moeder en welke diagnostische vervolgstappen nodig zijn om snel duidelijkheid te krijgen.

Elders gezien

Regeling over late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen biedt onvoldoende duidelijkheid en zekerheid

De Regeling beoordelingscommissie late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen (de Regeling) biedt onvoldoende duidelijkheid en zekerheid aan artsen en heeft daardoor voor hen niet de functie die zij beoogt. Artsen zijn hierdoor terughoudend om een late zwangerschapsafbreking of levensbeëindiging bij pasgeborenen uit te voeren, ook wanneer de Regeling wel hiervoor de mogelijkheid biedt.

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Female

Marieke Breden

Programmamanager

+31 70 3495234
breden@zonmw.nl
Female

Milly Vesters

Programmamanager

+31 70 3495243
vesters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website