In Nederland zijn de perinatale sterftecijfers hoger dan de Europese gemiddelden. Het perinatale sterftecijfer is in Nederland 7,4 per 1000 geboren baby’s in 2014. Goede zorg rond zwangerschap en geboorte is belangrijk omdat de gezondheid van pasgeborenen grote invloed heeft op de latere gezondheid. De zorg moet alle groepen bereiken.

Uitgelicht

Preconceptiezorg vergt veel promotie

Vrouw met zwangerschapstest


Preconceptiezorg kan risico’s op gezondheidsproblemen bij moeder en kind verkleinen. Toch denken paren die binnenkort zwanger willen worden er vaak niet aan. Ze zijn zich onvoldoende bewust van het belang van preventie. Een pilotproject in Zeist wist hen geïnteresseerd te krijgen. 

Lees het volledige artikel in Mediator 23

Mediator 23

Professionals gaan samen voor een rookvrije start

rookvrije start


Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor het ongeboren en jonge kind slaan daarvoor de handen ineen in de Taskforce Rookvrije Start. Dit is hard nodig, want 8,6% van de zwangere vrouwen rookt. Onder lager opgeleiden rookt zelfs 22%. Gaat dit onderwerp u ook aan het hart? Teken dan het manifest op www.rokeninfo.nl/rookvrijestart.

Rookvrije start

Kennis en samenwerking in de geboortezorg

Afbeelding landkaart Nederland met de consortia erop

Vanuit het programma Zwangerschap en geboorte zijn regionale, multidisciplinaire consortia gestart. Met deze kennisinfrastructuur beoogt ZonMw dat zorgverleners gaan samenwerken aan zorg en onderzoek in de regio. Het doel is via samenwerking tussen de nulde, eerste, tweede en derde lijn ziekte en sterfte rondom zwangerschap en geboorte in Nederland verder terug te brengen.

Animatie Kennis en samenwerking in de geboortezorg

Een gezonde start voor moeder en kind

Twee kindervoetjes

De onderzoeksagenda Zwangerschap en geboorte ‘Een gezonde start voor moeder en kind. Integrale zorg rondom Zwangerschap en geboorte’ beschrijft de kennisvragen en kennislacunes op het terrein van zwangerschap en geboorte die de gezondheid van (aanstaande) moeder en kind bevorderen, die gezondheidsverschillen terugdringen en de kwaliteit van de (preventieve) zorg verbeteren.

Deze onderzoeksagenda is een update van de onderzoeksagenda uit 2010 en is opgesteld in het kader van een mogelijk vervolg van het ZonMw-programma Zwangerschap en Geboorte. 

Onderzoeksagenda Een gezonde start voor moeder en kind

Kraamzorg

Babyvoetjes met daarom hartvormende handen

De behoefte aan kennisontwikkeling voor de kraamzorg is groot. Participatie in de integrale geboortezorg vraagt een duidelijke rol van de kraamzorg. Daarbij is meer onderbouwing nodig voor het professionele handelen ter ondersteuning van het inrichten van de zorg met het oog op de toekomst. 

Lees meer over de projecten kraamzorg

Kennisnet Geboortezorg

Bevorderen van interactie en verbinden van professionals in de geboortezorg om de kwaliteit van zorg voor moeder en kind te verbeteren, dat is het doel van Kennisnet Geboortezorg. Ben jij werkzaam in de geboortezorg? Deel dan je kennis op dit platform! Zo verbeteren we samen de kwaliteit van geboortezorg.

Ga naar de website Kennisnet geboortezorg

Actueel

Volg via RSS

Veel belangstelling vervolgprogramma Zwangerschap en geboorte

Op 19 mei 2017 vond de startbijeenkomst Zwangerschap en geboorte plaats. Deelnemers leerden meer over de ‘ins en outs’ van het 2e programma Zwangerschap en geboorte en de openstaande subsidieoproep. Een enthousiaste groep van meer dan 100 mensen uit het veld van geboortezorg, onderzoeks- en kennisinstellingen was aanwezig.

 

Nieuws

Nieuwe oproep projectidee Zwangerschap en geboorte

Onderzoekers kunnen tot 29 augustus 2017 een projectidee indienen bij het programma Zwangerschap en geboorte II. Doel van deze subsidieoproep is om met kennis een bijdrage te leveren aan perinatale en maternale gezondheid en daarmee bij te dragen aan het optimaliseren van de kwaliteit van de integrale geboortezorg.

Nieuws

Panel van ervaringsdeskundigen voor programma Zwangerschap en geboorte

Patiëntenfederatie Nederland en ZonMw vinden het belangrijk dat in onderzoek het patiënten/cliëntenperspectief vertegenwoordigd wordt. Daarom gaat een panel van ervaringsdeskundigen (het referentenpanel) de aanvragen in het programma Zwangerschap en geboorte beoordelen. Het panel let op de relevantie en haalbaarheid vanuit het perspectief van de cliënt. Ook let het panel op de betrokkenheid van patiënten/cliënten/ervaringsdeskundigen bij de...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Contact

Female

Marieke Breden

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 3495234
E-mailadresbreden@zonmw.nl
Female

Milly Vesters

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 3495243
E-mailadresvesters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website