ZonMw draagt met verschillende programma's bij aan de gezondheid van moeder en kind rondom de zwangerschap en geboorte. Zoals gezond zwanger worden, zorg rondom kwetsbare zwangeren, screening, integrale geboortezorg en doelmatigheid van interventies.

Onderwerpen

Uitgelicht

Structureel echoscopisch onderzoek rond 13 weken zwangerschap

In december gaat een subsidieoproep open voor landelijk onderzoek naar het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) ter opsporing van structurele afwijkingen rond 13 weken zwangerschap. Heeft u de intentie subsidie aan te vragen?

Laat het uiterlijk 26 november weten via het aanmeldformulier

Opsporen groeivertraging: zijn extra echo’s bij laagrisicozwangeren effectief?

In de IRIS-studie kreeg de helft van de zwangere vrouwen met weinig risico’s op complicaties in het derde trimester van hun zwangerschap standaard twee extra echo’s. Die aanpak draagt niet bij aan vermindering van het aantal baby’s met ernstige gezondheidsproblemen bij de geboorte. Dat is de conclusie uit dit onderzoek onder ruim 13.000 zwangeren in 60 verloskundige praktijken. Het onderzoek is gepubliceerd in de BMJ.

Meer weten?

Subsidieoproepen Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap

Op dit moment hebben we 2 openstaande subsidieoproepen. We hebben een startbudget voor een samenwerkings-verband van gemeente(n), praktijk- en uitvoeringsorganisatie(s) en een onderzoeksorganisatie om de lokale praktijk te verbeteren. Daarnaast hebben we subsidie voor onderzoek naar een kennisvraag of kennislacune.

Lees over de 2 subsidieoproepen

20 jaar preventie bij ZonMw!

De afgelopen 20 jaar hebben we al veel kennis opgedaan over gezond leven. Dit heeft mooie resultaten opgeleverd, die vandaag de dag worden gebruikt. Bijvoorbeeld preventie op scholen, in de wijk en op het werk. Maar ook de gecombineerde leefstijlinterventie en kennisinfrastructuren.

Benieuwd naar de resultaten en onze blik op de toekomst?

Resultaten programma Zwangerschap en geboorte

In dit e-magazine ontdekt u wat er dankzij de inspanning van vele professionals is bereikt. Lees wat de succesfactoren zijn van samenwerking in multidisciplinaire consortia in de geboortezorg. Hoe professionals de zorg voor kwetsbare zwangeren verbeteren en wat essentieel is in de overdracht van zorg voor zwangeren en professionals.

Bekijk het e-magazine

Seksuele gezondheid

Meer weten over onderzoeksprogramma's over gezond opgroeien, onbedoelde zwangerschap, kwetsbaar (jong) ouderschap?

Themapagina Seksuele gezondheid

Blijf op de hoogte

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Preventie'. U ontvangt dan elke maand een nieuwsbrief met daarin actualiteiten rondom dit thema.

Direct inschrijven

Actueel

Volg via RSS

Later afnavelen bij vroeggeboorte

Prof.dr. Arjan Te Pas van het LUMC heeft een reanimatietafel ontwikkeld die het mogelijk maakt om te vroeg geboren baby’s alle acute zorg te verlenen zonder de navelstreng eerst door te knippen. Het is gunstig voor de bloedsomloop van de baby wanneer gewacht wordt met afnavelen totdat de ademhaling goed op gang is. Bijkomend voordeel is dat de pasgeborene dicht bij de moeder blijft.

Screenshot van video
Bekijk de video 'Later afnavelen bij vroeggeboorte'
Pagina

Tijdelijke stopzetting pilot ALD m.i.v. vrijdag 15 november 2019

Op 1 oktober 2019 is in Noord-Holland, Gelderland, Utrecht en Flevoland de pilot ALD via de hielprik van start gegaan (SCAN-studie). ALD (adrenoleukodystrofie) is een ernstige, zeldzame stofwisselingsziekte. In de afgelopen weken is gebleken dat het testen op ALD nog niet goed werkt.

Nieuws

Kennisinfrastructuren als motor voor implementatie

Een betere onderbouwing voor beleid en meer maatschappelijke impact van de wetenschap. Plus betere methodieken en interventies voor de praktijk. Het zijn opbrengsten van kennisinfrastructuren, zoals academische werkplaatsen waar beleid, onderzoek, onderwijs en praktijk samenkomen. Lees verder in onze publicatie '20 jaar preventie bij ZonMw'.

Pagina

NIP-test voor zwangere vrouwen betrouwbaarder dan gedacht

De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT), die sinds vorig jaar april wordt aangeboden in Nederland, blijkt betrouwbaarder dan op voorhand werd gedacht. Met de test kunnen zwangere vrouwen worden gescreend op onder meer downsyndroom bij het ongeboren kind.

Beeld ANP
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Verbetering lokale praktijk bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap

Onderwerpen

  • Preventie van, ondersteuning en zorg bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap
  • integrale aanpak
  • hoog risicogroepen
  • samenwerkingsverband van gemeente(n), praktijk- en/of uitvoeringsorganisatie, onderzoeksorganisatie
  • lokale praktijk verbetering
  • praktijkgericht (actie)onderzoek

Onderdeel van programma

Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap

Geplaatst op

15 oktober 2019

Deadline

21 januari 2020,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Female

Marieke Breden

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 3495234
E-mailadresbreden@zonmw.nl
Female

Milly Vesters

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 3495243
E-mailadresvesters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website