In Nederland zijn de perinatale sterftecijfers hoger dan de Europese gemiddelden. Het perinatale sterftecijfer is in Nederland 7,4 per 1000 geboren baby’s in 2014. Goede zorg rond zwangerschap en geboorte is belangrijk, omdat de gezondheid van pasgeborenen grote invloed heeft op de latere gezondheid. De zorg moet alle groepen bereiken.

Onderwerpen

Uitgelicht

Column: we hebben een nieuwe taal nodig

Mirella Minkman, commissielid bij het programma Zwangerschap en geboorte II, verteld in deze column over de toekomst van samenwerkingsverbanden in de zorg.

Lees de column

Samenwerking geboortezorg Limburg

Samenwerking tussen de verschillende professionals binnen de keten van geboortezorg is cruciaal. Gynaecoloog Liesbeth Scheepers en verloskundige Hilde Coolen uit Limburg vertellen in een interview  over hun samenwerking in het kader van de EXPECT-studie . 

Bekijk het nieuwsbericht

Resultaten programma Zwangerschap en geboorte

In dit e-magazine ontdekt u wat er dankzij de inspanning van vele professionals is bereikt. Lees wat de succesfactoren zijn van samenwerking in multidisciplinaire consortia in de geboortezorg. Hoe professionals de zorg voor kwetsbare zwangeren verbeteren en wat essentieel is in de overdracht van zorg voor zwangeren en professionals.

Bekijk het e-magazine

Cahier 'De Hielprik'

Het cahier 'De Hielprik: erfelijke metabole ziekten aan het licht via een druppeltje bloed' is onlangs gepubliceerd. In dit cahier bespreken dé deskundigen op dit gebied in Nederland de aard en achtergrond van de metabole ziekten in de hielprik en ook de ethische dilemma’s die bij de hielprikscreening komen kijken.

Lees er meer over!

Blauwdruk: zorg voor kwetsbare zwangeren

In dit filmpje wordt uitgelegd op welke manier de blauwdruk kan bijdragen aan het structureren van de zorg voor kwetsbare zwangeren. 

Bekijk het filmpje

Kennis en samenwerking in de geboortezorg

Afbeelding landkaart Nederland met de consortia erop

Vanuit het programma Zwangerschap en geboorte zijn regionale, multidisciplinaire consortia gestart. Met deze kennisinfrastructuur beoogt ZonMw dat zorgverleners gaan samenwerken aan zorg en onderzoek in de regio.

Bekijk het filmpje

Kennisnet Geboortezorg

Logo College Perinatale Zorg

Bevorderen van interactie en verbinden van professionals in de geboortezorg om de kwaliteit van zorg voor moeder en kind te verbeteren, dat is het doel van Kennisnet Geboortezorg. Ben jij werkzaam in de geboortezorg? Deel dan je kennis op dit platform! Zo verbeteren we samen de kwaliteit van geboortezorg.

Ga naar de website Kennisnet geboortezorg

Actueel

Volg via RSS

ZonMw draagt bij aan ‘Kansrijke start’

Kinderen een kansrijke start geven! Dát is het doel van het actieprogramma Kansrijke Start. Het ministerie van VWS, gemeenten, partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) slaan de handen ineen om de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen een betere kans te bieden op een gezond leven. ZonMw draagt met verschillende programma’s bij aan dit actieprogramma.

Nieuws

WRR presenteert rapport over sociaaleconomische gezondheidsverschillen

Hoewel we in de afgelopen jaren veel gezonder zijn gaan leven, zijn gezondheidsverschillen tussen groepen in de maatschappij niet kleiner geworden. Daarom stelt de WRR voor om niet langer gezondheidsverschillen centraal te stellen maar het gezondheidspotentieel. Hoe kan zoveel mogelijk gezondheidswinst behaald worden?

Elders gezien

Tussenevaluatie pilot studie SCID-screening succesvol

De eerste drie maanden van de SONNET studie zijn succesvol verlopen, zo blijkt uit een tussenevaluatie. SONNET staat voor SCID-screening Onderzoek in Nederland met TRECs. In deze pilotstudie kunnen alle pasgeborenen in de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland worden gescreend op severe combined immunodeficiency (SCID), een ernstige afweerstoornis.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Female

Marieke Breden

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 3495234
E-mailadresbreden@zonmw.nl
Female

Milly Vesters

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 3495243
E-mailadresvesters@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website