Een wijk-GGD’er blijkt in de praktijk een uitstekende verbindingsofficier. Het concept van de wijk-GGD’er is intussen in 47 gemeenten succesvol uitgerold.

Een wijk-GGD’er – of wijkfunctionaris – werkt op het snijvlak van veiligheid en zorg en verbindt deze domeinen, zodat maatwerk mogelijk wordt. Hij of zij kent de huisarts, heeft contact met de supermarkteigenaar en legt lijntjes met politie en woningbouwcorporatie. In een vroeg stadium bepaalt de wijk-GGD’er samen met (zorg)ketenpartners welke aanpak en zorg iemand nodig heeft.

De wijkfunctionaris hoeft niet per sé in dienst te zijn van een GGD. Het gaat om het concept van de wijk-GGD’er zoals deze in 24 andere gemeenten reeds succesvol is uitgerold. U wordt hierbij ondersteund door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De ondersteuning van het CCV richt zich onder meer op het creëren van bestuurlijke betrokkenheid, het maken van werkafspraken met relevante ketenpartners en de daadwerkelijke installatie van de wijk-GGD’er of wijkfunctionaris.

Uitgelicht

Training en werksessies Veiligheid en Zorg

Voor een goede basis in de samenwerking op veiligheid en zorg heb je de juiste kennis en vaardigheden nodig. Het CCV verzorgt trainingen en werksessies die hierbij behulpzaam zijn. De basistraining veiligheid en zorg brengt je snel op vlieghoogte van wat een goede samenwerking tussen het veiligheidsdomein en het sociaal domein inhoudt, vraagt en nodig heeft. Tijdens een intervisiebijeenkomst kun je leren door met anderen de verdieping op te zoeken aan de hand van een concrete casus. Tenslottte brengt de Online workshop privacy voor sociaal en veiligheidsdomein alle vraagstukken over privacy terug tot de essentie.

Bekijk de trainingen en werksessies van het CCV

CCV begeleidt weer 21 gemeenten met invoering van een wijk-GGD’er

Vrouw praat met een man in deuropening

21 gemeenten starten deze maand met de invoering van een wijk-GGD’er. Zij reageerden afgelopen najaar op de subsidieoproep van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw). Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) begeleidt wederom de gemeenten in dit proces.

Lees het artikel van het CCV

Gemeenten en ketenpartners enthousiast over wijk-GGD’ers

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) begeleidde al 47 gemeenten bij de invoering van een wijk-GGD’er. In het rapport De kracht van de wijk-GGD’er delen zij de geleerde lessen en inzichten. In een interview met Sara Wester, adviseur-onderzoeker bij het CCV vertelt zij meer over het rapport en de uitkomsten.

Lees het interview met Sara Wester

Wijk-GGD'ers op werkbezoek in Australië

Esther Pullen en Sarah Voss

Wijk-GGD'ers Esther Pullen en Sarah Voss zijn door de Australische politie in Melbourne uitgenodigd om kennis uit te wisselen en ervaringen te delen. Volg hun ervaringen via onze website, hun vlogs en de app Polarsteps.

Volg het werkbezoek in Australië

In 2022 gestartte projecten

Contact

Portretfoto Eline Evelo

Eline Evelo

Programmasecretaris

+31 70 349 50 41
avg@zonmw.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van relevante subsidieoproepen, informatiebijeenkomsten en ander nieuws? Abonneert u zich dan op de nieuwsbrief Geestelijke gezondheid of volg ons op LinkedIn.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website