Een wijk-GGD’er blijkt in de praktijk een uitstekende verbindingsofficier. Het concept van de wijk-GGD’er is intussen in 47 gemeenten succesvol uitgerold.

Een wijk-GGD’er – of wijkfunctionaris – werkt op het snijvlak van veiligheid en zorg en verbindt deze domeinen, zodat maatwerk mogelijk wordt. Hij of zij kent de huisarts, heeft contact met de supermarkteigenaar en legt lijntjes met politie en woningbouwcorporatie. In een vroeg stadium bepaalt de wijk-GGD’er samen met (zorg)ketenpartners welke aanpak en zorg iemand nodig heeft.

De wijkfunctionaris hoeft niet per sé in dienst te zijn van een GGD. Het gaat om het concept van de wijk-GGD’er zoals deze in 24 andere gemeenten reeds succesvol is uitgerold. U wordt hierbij ondersteund door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De ondersteuning van het CCV richt zich onder meer op het creëren van bestuurlijke betrokkenheid, het maken van werkafspraken met relevante ketenpartners en de daadwerkelijke installatie van de wijk-GGD’er of wijkfunctionaris.

Uitgelicht

Vraag nu subsidie aan voor een wijk-GGD’er in uw gemeente

Een wijk-GGD’er blijkt in de praktijk een uitstekende verbindingsofficier in het netwerk van veiligheid en zorg rond personen met onbegrepen gedrag. Wilt u ook een wijkfunctionaris aanstellen in uw gemeente of uw bestaande project voorzetten? Vraag dan vóór donderdag 4 november 2021, 14.00 uur subsidie aan.

Lees meer over de subsidieoproep

Wijk-GGD'ers op werkbezoek in Australië

Esther Pullen en Sarah Voss

Wijk-GGD'ers Esther Pullen en Sarah Voss zijn door de Australische politie in Melbourne uitgenodigd om kennis uit te wisselen en ervaringen te delen. Volg hun ervaringen via onze website, hun vlogs en de app Polarsteps.

Volg het werkbezoek in Australië

Gemeenten en ketenpartners enthousiast over wijk-GGD’ers

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) begeleidde al 47 gemeenten bij de invoering van een wijk-GGD’er. In het rapport De kracht van de wijk-GGD’er delen zij de geleerde lessen en inzichten. In een interview met Sara Wester, adviseur-onderzoeker bij het CCV vertelt zij meer over het rapport en de uitkomsten.

Lees het interview met Sara Wester

Wijk-GGD’er en wijkagent zij aan zij!

De wijk-GGD’er voorziet in een belangrijke behoefte. Dat was een van de conclusies tijdens de tweede intervisiebijeenkomst die op 14 februari plaatsvond bij het CCV, waar 9 gemeenten hun ervaringen uitwisselden in het kader van het CCV-begeleidingstraject voor de wijk-GGD. Een ware duizendpoot, veelal psychiatrisch en verpleegkundig geschoold. Iemand die bewoners helpt de regie op hun leven weer op te pakken omdat ze die gaandeweg zijn verloren.

Lees het artikel

Contact

Portretfoto Eline Evelo

Eline Evelo

Programmasecretaris

+31 70 349 50 41
avg@zonmw.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van relevante subsidieoproepen, informatiebijeenkomsten en ander nieuws? Abonneert u zich dan op de nieuwsbrief Geestelijke gezondheid of volg ons op LinkedIn.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website