Gehonoreerde projecten

Vici 2020 – Medisch onderzoek en zorginnovatie (ZonMw)

Feiten en cijfers

Van de 44 bij ZonMw ingediende aanvragen zijn er 15 (34%) door vrouwen en 29 (66%) door mannen ingediend. In totaal kregen 1 vrouwelijke kandidaat en 5 mannelijke kandidaten een beurs toegekend. Het honoreringspercentage is 14 procent.

Honoreringscijfers 2017 tot en met 2020

 IngediendGehonoreerd 
 TotaalVrouwManTotaalVrouwMan 
20175220 (38%)32 (62%)624 
20185121 (41%)30 (59%)523 
20194617 (37%)29 (63%)660 
20204415 (34%)29 (66%)615 
   Totaal    231112 

De Vici is onderdeel van het NWO Talentprogramma. ZonMw voert deze ronde uit voor het domein van medisch onderzoek en zorginnovatie.

Lijst met toegekende projecten Vici – ZonMw (alfabetisch)

Spontane en overgeërfde mutaties: totaal verschillend of toch zeer vergelijkbaar qua gedrag?
Prof.dr. L.H. Franke – UMCG – Genetica
Veel ziekten hebben een genetische oorzaak, maar kanker wordt vaak door mutaties veroorzaakt die tijdens het leven ontstaan, terwijl andere ziekten worden veroorzaakt door genetische veranderingen die van ouder op kind zijn doorgegeven. Dit project bestudeert met gen netwerken of een overkoepeld principe bestaat dat deze verschillende soorten mutaties verenigt.

Natafelen met galzouten
Dr. S.F.J. van de Graaf – AmsterdamUMC - Tytgat Institute for Liver and Intestinal Research
Na een maaltijd geven stoffen uit de lever (galzouten genaamd) een tijdelijk signaal af dat de hoeveelheid cholesterol in het bloed verlaagt, ontstekingen dempt en de vetophoping in de lever vermindert. De onderzoekers willen dit signaal benutten om niet-alcoholische leververvetting te bestrijden.

Een weefsel-specifieke kijk op het suikermetabolisme - de basis voor gerichte suikertherapieën
Prof.dr. D.J. Lefeber – RadboudUMC – Neurologie

Suikermetabolisme is essentieel in ons hele lichaam. Toch verlopen de processen in verschillende weefsels anders. Waarom is dat zo? De onderzoekers zullen het volledige suikermetabolisme bestuderen in spier- en hersenmodellen van mensen die ziek zijn door een fout in dit proces. Met de uitkomsten kunnen we hen beter behandelen.

Effect van fructose op darmbacterie samenstelling en insuline resistentie bij obese mensen van verschillende etnische afkomst.
Prof. dr. M. Nieuwdorp – AmsterdamUMC – Afdeling Interne Geneeskunde

Het levenslange risico op suikerziekte verschilt aanzienlijk tussen Nederlanders van verschillende etnische achtergrond. De onderzoekers gaan ontrafelen of andere wisselwerking tussen fructose spijsvertering en darmbacteriesamenstelling een effect heeft op de mate van  insuline resistentie bij obese patiënten van verschillende etnische achtergrond en of behandeling met specifieke bacteriestammen een oplossing biedt.

De evolutie in ons
Prof. dr. C.A. Russell – AmsterdamUMC – Medical Microbiology

We krijgen herhaaldelijk griep omdat influenzavirussen evolueren om aan onze afweerreactie te ontsnappen. Tegelijkertijd evolueert ons afweersysteem bij elke infectie om de nieuwe virus-variant aan te vallen. Dit onderzoek gebruikt nieuwe benaderingen om te karakteriseren hoe ons afweersysteem verandert na elke influenzavirus infectie en hoe deze veranderingen de virusevolutie beïnvloeden.

Naïeve T-lymfocyten zijn niet zo naïef als ze lijken
Prof.. F. van Wijk – UMCU - Center for Translational Immunology (CTI)

Naïeve T-lymfocyten zijn cellen van het afweersysteem die lang werden gezien als rustende cellen, zonder functie en verschillen. In mijn onderzoek gaan we met een nieuwe blik naar deze cellen kijken en onderzoeken we de rol die ze mogelijk spelen bij ontsteking, veroudering en stamceltransplantatie.

Voorgaande rondes:

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website