Doelmatigheidsonderzoek biedt inzicht in welke behandelwijze het beste resultaat geeft tegen welke kosten en is dus dé opmaat naar betere en betaalbare zorg
Doelmatigheid in de zorg wordt onderzocht door twee verschillende behandelingen met elkaar te vergelijken op het gebied van effecten en kosten. Maar hoe ziet zo'n onderzoek er precies uit?
In de nieuwe subsidieronde van het Talentprogramma Klinische Fellows is vanuit Doelmatigheidsonderzoek budget beschikbaar om één talentvolle jonge medisch specialist een Klinisch Fellowship te bieden. De deadline voor de aanvraag is 9 januari 2020, 14.00 uur.
In opdracht van ZonMw ontwikkelde Berenschot een leidraad met rekentool voor het uitvoeren van een Budget Impact Analyse (BIA). Verschillende gebruikers-perspectieven zijn mogelijk. De rekentool betreft nog een testversie. Bent u bezig met een BIA of verwacht u een BIA te gaan maken? Gebruik de tool en help ons om deze verder te verbeteren.
Prof.dr. Arjan Te Pas van het LUMC heeft een reanimatietafel ontwikkeld om te vroeg geboren baby’s zorg te verlenen zonder de navelstreng door te knippen. Hij onderzoekt of het voor gezondheid van de baby beter is om ademhalingsproblemen te behandelen zonder afnavelen.
Sinds kort kunnen onderzoekers hun vragen over Ethical, Legal and Social Implications (ELSI) ook beantwoord krijgen door een landelijke ELSI Servicedesk. Volgens projectleider Susanne Rebers, werkzaam bij het Antoni van Leeuwenhoek, weten onderzoekers dit platform steeds beter te vinden. De ELSI Servicedesk voorziet in een behoefte, merkte ook Margo van Reen, research consultant bij het Radboudumc.
Het programma is geëvalueerd door een onafhankelijke commissie. Lees het evaluatierapport, het magazine met 10 verhalen over opbrengsten van het programma met impact voor de patiënten en bekijk de infographic met de route van onderzoeksidee naar betere en betaalbare zorg.
Zorgevaluaties zijn nodig om de kwaliteit van bestaande zorg te waarborgen, maar ze zijn niet altijd eenvoudig uit te voeren. Tijdens de projectleidersbijeenkomst Zorgevaluatie in Utrecht dachten projectleiders, HTA-specialisten, medisch specialisten, zorgverzekeraars, patiëntenvertegenwoordigers en beleidsmakers na over mogelijke oplossingen.
Vrouwen met heel dicht borstklierweefsel lijken gebaat met aanvullend MRI-onderzoek na de landelijke borstscreening. Omdat deze groep een verhoogde kans op borstkanker heeft en omdat tumoren in de borst door dit dichte klierweefsel moeilijker te zien zijn, is er een onderzoeksgroep van ongeveer 4800 vrouwen samengesteld die na de reguliere screening, aanvullend een MRI-onderzoek kreeg.
Het programma BeNeFIT (Belgium-Netherlands Funding of International Trials), waarin ZonMw en het Belgische KCE hun krachten hebben gebundeld, heeft de eerste twee subsidieaanvragen gehonoreerd. Het gaat om een studie naar het afbouwen van biologics bij psoriasis, uitgevoerd door het Radboudumc en UZ Gent. En een studie die zich richt op het wel of niet opereren van ouderen met een acute hersenbloeding. Deze multicenter trial vindt plaats vanuit...
Elke hulpmiddelengebruiker moet het hulpmiddel krijgen dat het beste past in de persoonlijke situatie. Dus vraaggericht, waarbij kwaliteit en maatwerk voorop staan.
Nu er vol wordt ingezet op meer regie voor de patiënt, staat de zorg voor een revolutionaire transitie: het traditionele paternalistische stelsel gaat over in een modern participatiesysteem, waarin zorgprofessionals en patiënten nauw samenwerken. Een all included zorgstelsel waarin zorg rondom de persoon wordt georganiseerd!