Doelmatigheidsonderzoek biedt inzicht in welke behandelwijze het beste resultaat geeft tegen welke kosten en is dus dé opmaat naar betere en betaalbare zorg
De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina
Binnen DO en GGH is een nieuwe subsidie beschikbaar, de voorbereidende studies. Deze subsidie is bedoeld voor verkennend en ondersteunend onderzoek ter voorbereiding op een doelmatigheidsonderzoek. De oproepen staan open tot 9 februari 2021, 14.00 uur.
Minder bloedverlies na een hartoperatie redt levens. Dr. Koolbergen ontdekte dat als je de wond spoelt met een zoutoplossing, het bloedverlies met 76% daalt. Onze algemeen directeur Véronique Timmerhuis reikte de Parel uit aan Koolbergen en zijn team voor dit innovatieve onderzoek.
De betaversie van de rekentool voor het maken van een Budget Impact Analyse is getest en doorontwikkeld. De nieuwe versie is nu beschikbaar. Ter aanvulling zijn twee voorbeelduitwerkingen toegevoegd. Bent u bezig met een BIA of verwacht u een BIA te gaan maken? Gebruik onze tool. We vernemen graag uw bevindingen.
Doelmatigheid in de zorg wordt onderzocht door twee verschillende behandelingen met elkaar te vergelijken op het gebied van effecten en kosten. Maar hoe ziet zo'n onderzoek er precies uit?
Als patiënten met hartfalen thuis hun hartslag en bloeddruk meten, hoeven zij minder vaak naar het ziekenhuis. Ze kunnen de metingen online delen en bespreken met hun behandelaar. Deze zogenoemde ‘telebegeleiding’ is veelbelovend maar werkt niet altijd bij iedereen. Met subsidie vanuit het ZonMw-programma DoelmatigheidsOnderzoek gaat UMC Utrecht de komende twee jaar onderzoeken wanneer telebegeleiding wel en niet effectief is.
6 onderzoeken starten waarin de (kosten)effectiviteit wordt onderzocht van therapieën, behandelingen of interventies in de geestelijke gezondheidszorg. De onderzoeken zijn gericht op persoonlijkheidsstoornissen, ontwikkelingsstoornissen, depressieve-stemmingsstoornissen en stoornissen in het psychosespectrum. De projectleiders vertellen wat ze onderzoeken en waarom.
Vanuit de samenwerkende partijen uit het Hoofdlijnen akkoord Medisch Specialistische Zorg (HLA) hebben zich tot nu toe 15 zelfstandige klinieken en ziekenhuizen gemeld die graag aan de slag gaan met implementatie in een rol als koploper. Deze partijen gaan in een continue leer- en verbeterproces samen uitzoeken wat er nodig is voor effectieve implementatie, welke belemmeringen er daarbij zijn en hoe die op te lossen.
Chronisch ZorgNet bedacht een aanpak die ervoor zorgt dat mensen met ‘etalagebenen’ de meest efficiënte behandeling krijgen. Steffie Spruijt, landelijk coördinator en Maik Sliepen, projectmedewerker Chronisch ZorgNet, vertellen hoe dat in zijn werk ging.
Steffie Spruijt, landelijk coördinator en Maik Sliepen, projectmedewerker Chronisch ZorgNet
De webinarserie van Translationeel Onderzoek wordt vervolgd met het thema Medische Technologie. Technologie maakt enorme stappen in alle gebieden en zo ook in de medische wereld. Hoe ontwikkelt onderzoek zich verder in dat gebied? Hoogleraar medisch ethiek Evert van Leeuwen is de gastheer van het webinar.
Arts-onderzoeker Martijn de Bruin trapt het webinar af en zal uitleggen hoe een diagnose gesteld kan worden bij niertumoren met behulp van een...
Wat is de EIE2021
EIE2021 brengt professionals en organisaties samen die zich bezighouden met het samenbrengen, vertalen en implementeren van wetenschappelijke kennis in de dagelijkse praktijk en beleid. Deelnemers kunnen rekenen op de laatste inzichten rond implementatie, inspirerende en verrassende gesprekken met internationale collega's en de mogelijkheid om hun internationale netwerk uit te breiden.
Voor wie is de EIE2021?
De EIE2021 is...