Onderwerpen

Uitgelicht

14 nieuwe projecten van start

Operatie in ziekenhuis

Begin juli 2019 hebben 14 projectgroepen subsidie ontvangen vanuit de open ronde van het programma DoelmatigheidsOnderzoek.

Bekijk de projecten

Nieuwe subsidiemogelijkheden

Afbeelding van gloeilamp

Wil je bijdragen aan de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in Nederland? Tot 12 september 2019 kunnen projectideeën ingediend worden voor het doen van onderzoek naar de kosteneffectiviteit van interventies.

Lees meer

Informatiebijeenkomst nieuwe subsidieoproepen

Publiek in de zaal

Op 6 juni was de informatiebijeenkomst over de nieuwe subsidieoproepen van DoelmatigheidsOnderzoek en Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg. Samenwerking, patiëntenparticipatie en implementatie staan voorop.

Bekijk het verslag

Help mee, test de BIA rekentool!

In opdracht van ZonMw ontwikkelde Berenschot een leidraad met rekentool voor het uitvoeren van een Budget Impact Analyse (BIA). Verschillende gebruikers-perspectieven zijn mogelijk. De rekentool betreft nog een testversie. Bent u bezig met een BIA of verwacht u een BIA te gaan maken? Gebruik de tool en help ons om deze verder te verbeteren.

Naar de BIA leidraad en rekentool

Nieuwsbrief DoelmatigheidsOnderzoek

Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

> Lees de nieuwsbrief juni 2019

Eerdere edities staan in het archief.

Direct inschrijven

Nu bewezen: neustussenschot rechtzetten werkt

Portretfoto

Een scheefstaand neustussenschot rechtzetten is een gangbare kno-operatie. Nijmeegse onderzoekers leverden het bewijs dat de ingreep ook echt werkt.

Lees het Mediator artikel

ELSI Servicedesk verschaft duidelijkheid over ethische en juridische vragen

portret twee vrouwen voor schilderij
Susanne Rebers en Margo van Reen

Sinds kort kunnen onderzoekers hun vragen over Ethical, Legal and Social Implications (ELSI) ook beantwoord krijgen door een landelijke ELSI Servicedesk. Volgens projectleider Susanne Rebers, werkzaam bij het Antoni van Leeuwenhoek, weten onderzoekers dit platform steeds beter te vinden. De ELSI Servicedesk voorziet in een behoefte, merkte ook Margo van Reen, research consultant bij het Radboudumc.

Lees het interview

Evaluatie DO 2006-2017

Het programma is geëvalueerd door een onafhankelijke commissie. Lees het evaluatierapport, het magazine met 10 verhalen over opbrengsten van het programma met impact voor de patiënten en bekijk de infographic met de route van onderzoeksidee naar betere en betaalbare zorg.

Meer over de evaluatie

Gericht investeren in zorgonderzoek loont

Uit het programma DoelmatigheidsOnderzoek blijkt dat elke euro die in dit onderzoek wordt gestoken ruim drie euro aan besparingen oplevert.

Investeren in onderzoek en zorginnovatie

Actueel

Volg via RSS

Aanpassing subsidieoproep voor de Open ronde 2021

Op 8 augustus 2019 is een herziene versie van de subsidieoproep Open Ronde 2021 online geplaatst. De tekst in de eerdere versie leek te suggereren dat onderzoeksinstellingen, zorginstellingen en zelfstandige zorgprofessionals niet als mede-aanvrager kunnen optreden. Dat is echter wel mogelijk.

Nieuws

Minder operaties wanneer patiënt betrokken is bij keuze wel of niet opereren

Patiënten die samen met de arts kiezen tussen afwachten of opereren bij galstenen of liesbreuk laten zich minder snel opereren. Volgens de onderzoekers zou een landelijke invoering van keuzehulpen kunnen leiden tot een potentiële kostenreductie van ruim 19 miljoen euro. Hoe reëel die schatting is en welk effect dit op de tevredenheid van patiënten heeft wordt nader onderzocht binnen het ZonMw-programma DoelmatigheidsOnderzoek.

operatie
Elders gezien
Tweet

Save the date: Congres Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg 2019

Reserveer donderdag 12 december 2019 in uw agenda. Deze dag organiseren Patiëntenfederatie Nederland, ZonMw, het Ministerie van VWS en Vilans voor de tweede keer het congres ‘Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg’. We brengen alle betrokken partijen bij elkaar in de regio Midden-Nederland (locatie volgt), om kennis en ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan het optimaliseren van de hulpmiddelenzorg.

Personen zijn in gesprek
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

DoelmatigheidsOnderzoek – Open ronde 2021, Onderzoek naar de kosteneffectiviteit van interventies

Onderwerpen

  • Interventies
  • Kosteneffectiviteit
  • Onderzoek voor richtlijnontwikkeling
  • Implementatie

Let op, de herziene versie van de subsidieoproep is 8 augustus 2019 online geplaatst. Hierin is opgenomen dat dat onderzoeksinstellingen, zorginstellingen en zelfstandige zorgprofessionals als mede-aanvrager kunnen optreden.

Onderdeel van programma

DoelmatigheidsOnderzoek 2019 - 2021

Geplaatst op

5 juli 2019

Deadline

12 september 2019,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Congres Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg 2019

Op donderdag 12 december organiseren Patiëntenfederatie Nederland, ZonMw, het Ministerie van VWS en Vilans voor de tweede keer het congres ‘Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg’. We brengen alle betrokken partijen bij elkaar in de regio Midden-Nederland (locatie volgt), om kennis en ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan het optimaliseren van de hulpmiddelenzorg.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website