Onderwerpen

Uitgelicht

Nieuwe subsidiemogelijkheden

Afbeelding van gloeilamp

Wil je bijdragen aan de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in Nederland? Tot 18 september 2018 kunnen projectideeën ingediend worden voor het doen van onderzoek naar de kosteneffectiviteit van interventies.

Lees meer

Verrijkte voeding blijkt niet effectief tegen complicaties na darmoperatie

In Nederland ondergaan jaarlijks zo’n 12.000 patiënten een darmoperatie. De verwachting is dat dit aantal zal stijgen vanwege zijn vergrijzing van de bevolking en de introductie van het landelijke programma voor screening op darmkanker.

Lees meer

18 nieuwe projecten van start

Afbeelding van briefgeld

Begin juli 2018 hebben 18 projectgroepen subsidie ontvangen vanuit de open ronde van het programma DoelmatigheidsOnderzoek.

Bekijk de projecten

'Zorgevaluatie is er om te blijven'

Foto: Hollandse Hoogte

Op 3 november 2017 deelden projectleiders van het programma Doelmatigheids-Onderzoek hun kennis en ervaringen over het opzetten en uitvoeren van klinisch evaluatieonderzoek naar de (kosten)effectiviteit van bestaande zorg.

Lees het verslag van de bijeenkomst

Operatie aan halsslagader na beroerte lijkt vaak overbodig

Foto van Paul Nederkoorn

Na een herseninfarct krijgen patiënten medicijnen en wordt de vernauwing meestal operatief opgeheven om de kans op herhaling te verlagen. Een groot Europees onderzoek moet aantonen of de chirurgische ingreep bij minder ernstige vernauwingen nog wel nodig is nu de medicatie sterk is verbeterd.

Lees het artikel

Gericht investeren in zorgonderzoek loont

Uit het programma DoelmatigheidsOnderzoek blijkt dat elke euro die in dit onderzoek wordt gestoken ruim drie euro aan besparingen oplevert.

Investeren in onderzoek en zorginnovatie

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Bekijk hier de meest actuele nieuwsbrieven van Doelmatigheidsonderzoek.

Aanmelden

550 projecten in programma DoelmatigheidsOnderzoek

Doelmatigheidsonderzoek vindt in verschillende ZonMw-programma's plaats. Het grootste deel van de projecten, zo'n 550, is echter gehonoreerd in het speciale programma DoelmatigheidsOnderzoek. In de projectendatabase van dit programma vindt u een overzicht van alle projecten.

Naar de projectendatabase

Zorg voor innoveren

logo Zorg voor Innoveren

Bij het digitale loket van Zorg voor innoveren kunt u terecht met alle vragen over uw zorginnovatie. Deskundigen van de 4 partners gaan samen op zoek naar een antwoord of verwijzen u door.

Naar Zorg voor Innoveren

Actueel

Volg via RSS

e-healthweek 2019 - en nú naar de praktijk

Na het succes van de vorige twee edities wordt van 21 t/m 26 januari 2019 voor de derde keer de nationale e-healthweek (EHW19) georganiseerd. Doel van deze campagneweek is om het brede publiek te laten zien en ervaren hoe mensen door de inzet van e-health langer gezond (thuis) kunnen leven. De focus van deze editie ligt op de empowerment van patienten, burgers en zorgverleners om e-health daadwerkelijk te gebruiken.

Nieuws

Internationale coalitie wil versnelling Open Access

Vanaf 1 januari 2020 zijn resultaten van onderzoek voor iedereen beschikbaar in Open Access tijdschriften en Open Access platforms. Dit is de kern van het plan dat vandaag door de cOAlition S, een internationale groep van onderzoeksfinanciers, waaronder NWO en ZonMw, bekend wordt gemaakt. Het doel is versnelling van de transitie naar Open Access.

Nieuws

Ventiel biedt steeds vaker uitkomst bij longemfyseem

Mooi resultaat vanuit het ZonMw project 'Bronchoscopic lungvolume reduction for patients with severe COPD'. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) loopt in Nederland voorop en heeft inmiddels 400 keer een ventiel aangebracht bij deze patiënten, het Maastricht UMC+/CIRO Horn heeft veertig mensen succesvol geholpen met de nieuwe, relatief eenvoudige methode. Lees het nieuwsbericht op de website van Skipr.

Elders gezien

Meniscusscheur: operatie of fysiotherapie?

De resultaten van een door ZonMw gefinancierd onderzoek laten zien dat een fysiotherapie behandeling niet minder effectief is bij patiënten met knieklachten dan een meniscusoperatie, waarbij een deel van de meniscus wordt verwijderd. Dit levert een kostenbesparing op van gemiddeld 2.000 euro per patiënt.

Illustratie van pijnlijke knie
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Invitational Bewustzijnsproject

Betere, maar wel betaalbare zorg. Daarvoor zet het Bewustzijnsproject zich tot december 2018 in door het faciliteren van een blijvende verandering van de werkwijze op de leer-werkvloer van de geneeskundige vervolgopleidingen. In intensieve samenwerking met de Opleidings- en OnderwijsRegio’s (OOR’s).

Lees meer

Health Technology Assessment & Doelmatigheidsonderzoek in de gezondheidszorg

In deze tweedaagse cursus leert u de basis principes van economisch evaluatieonderzoek in de gezondheidszorg. In een mix van interactieve presentaties en werkvormen komen alle aspecten van dit onderzoek aan bod en worden een aantal case studies gepresenteerd. In een gast college komt ook de vertaling van doelmatigheidsuitkomsten naar besluitvorming aan de orde. In deze cursus, waarvoor geen achtergrondkennis vereist is, doet u in relatief korte...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website