Onderwerpen

Uitgelicht

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Beter slapen dankzij online cursus

man ligt wakker in bed

Maar liefst 30 procent van de mensen heeft slaapproblemen. De online cursus i-Sleep helpt daartegen, blijkt uit doelmatigheids-onderzoek. Mensen gaan beter slapen, voelen zich minder somber en worden productiever.

Lees het Mediator artikel

Wat is doelmatigheidsonderzoek

Screenshot video 'wat is doelmatigheidsonderzoek?'

Doelmatigheid in de zorg wordt onderzocht door twee verschillende behandelingen met elkaar te vergelijken op het gebied van effecten en kosten. Maar hoe ziet zo'n onderzoek er precies uit?

Bekijk het filmpje

Inleiden of afwachten bij late bevalling?

Zwangere vrouw en zorgverlener

Zorgverleners in Nederland verschillen van mening over het beleid bij een zwangerschap die langer duurt dan 41 weken. Moet je de bevalling bij 41 weken inleiden of kun je afwachten tot maximaal 42 weken? Beide opties zijn verantwoord, blijkt uit doelmatigheidsonderzoek van het Amsterdam UMC.

Lees het Mediator artikel

BIA rekentool: nieuwe versie

De betaversie van de rekentool voor het maken van een Budget Impact Analyse is getest en doorontwikkeld. De nieuwe versie is nu beschikbaar. Ter aanvulling zijn twee voorbeelduitwerkingen toegevoegd. Bent u bezig met een BIA of verwacht u een BIA te gaan maken? Gebruik onze tool. We vernemen graag uw bevindingen.

Naar de BIA leidraad en rekentool

Nieuwsbrief DoelmatigheidsOnderzoek

Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

> Lees de nieuwsbrief september 2020

Eerdere edities staan in het archief.

Direct inschrijven

Actueel

Subsidieoproep uitkomstgericht organiseren en betalen

Voor de best passende zorg hebben de patiënt en zorgverlener inzicht nodig in voor de patiënt relevante uitkomsten. Daarom kunnen ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra nu subsidie aanvragen voor het experimenteren met meer uitkomstgerichte vormen van organiseren en betalen binnen de medisch specialistische zorg. De deadline voor het aanvragen van subsidie is 1 december 2020 om 14.00 uur.

Arts en verpleegkundige in gesprek met patiënt in ziekenhuisbed
Pagina

Nieuwe subsidieoproep BeNeFIT

ZonMw stelt voor de tweede keer een subsidieoproep open samen met het Belgische Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Het beschikbare budget is 9 miljoen euro. De deadline voor het indienen van een projectidee is 14 januari 2021 om 14.00 uur.

Nieuws

Subsidie voor de-implementatie in de wijkverpleging

Onderzoeksorganisaties of praktijkorganisaties in de wijkverpleging die ervaring hebben met de-implementatie van zorghandelingen, kunnen nu subsidie aanvragen voor het toepassen, evalueren en aanpassen van bestaande de-implementatie methodieken. Ervaring in de praktijk van verpleging en verzorging én kennis van de wijkverpleging is een voorwaarde. De deadline voor het aanvragen van subsidie is 15 december 2020 (14.00 uur).

programmabeeld Kwaliteitsstandaarden wijkverpleging
Pagina

Ruim 750.000 euro van ZonMw ZE&GG voor Follow-up AIS

De vraag uit de NOV-onderzoeksagenda naar de follow-up van scoliose-patiënten wordt uitgewerkt met behulp van subsidie uit het ZE&GG programma (project 10330022010004). Het doel van deze studie is om bij patiënten met AIS de (kosten-)effectiviteit van verminderde radiologische controle te evalueren. Er bestaan grote verschillen tussen Nederlandse scoliosecentra en frequente röntgencontrole lijkt samen te hangen met verhoogd risico op kanker.

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Agenda

Webinar ATMP's - Translationeel Onderzoek

ZonMw organiseert op maandag 26 oktober om 10.00 uur een webinar waarin prominente onderzoekers uit het translationeel onderzoek vertellen met welke ATMP’s (ofwel geavanceerde therapeutische medicinale producten) ze nu bezig zijn en wat onderzoek naar zo'n therapie zo ontzettend interessant, maar ook heel ingewikkeld maakt.

Lees meer

Nieuwe datum: European Implementation Event 2020

Vanwege de pandemie met het Coronavirus is dit evenement uitgesteld van 1 en 2 oktober 2020 naar 27 en 28 mei 2021. Pre-conference activiteiten zijn op 26 mei 2021.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website