Onderwerpen

Uitgelicht

Afwachten goede optie bij zwangerschapsrest na miskraam

Als een miskraam wordt opgewekt met medicijnen, blijven soms restanten achter in de baarmoeder. Afwachten tot het lichaam zelf deze zwangerschapsrest opruimt is een goed alternatief voor curettage, blijkt uit onderzoek van het AMC. 

Lees het Mediator artikel

Cognitieve gedragstherapie voor tinnitus in basispakket

Mede dankzij ZonMw-gefinancierd onderzoek is een cognitieve gedragstherapie voor tinnitus opgenomen in de zorgverzekering. Het is wetenschappelijk aangetoond dat deze behandeling voor ‘oorsuizen’ effectief is. 

Lees het Mediator artikel

Telemonitoring van jongeren met chronische darmziekten

Tieners die een chronische darmziekte hebben, gaan elke drie maanden naar het ziekenhuis voor controle. Onderzoek van UMCG-kinderarts Patrick van Rheenen toont aan dat telemonitoring een goed alternatief is. ‘Ik verwacht dat we binnen enkele jaren de meeste jongeren op afstand zullen volgen.’ 

lees het artikel in de Mediator

Oproep indienen onderwerpen voor voorwaardelijke toelating tot verzekerde pakket

De jaarlijkse bottom-up procedure voor het indienen en selecteren van onderwerpen voor voorwaardelijke toelating (VT) tot het verzekerde pakket van de Zorgverzekeringswet is gestart. Zorginstituut Nederland roept partijen in de zorg op om onderwerpen aan te melden door indiening van een dossier. De uiterste indieningsdatum is 15 mei 2018, 14:00 uur.

Meer informatie op de website van Zorginstituut Nederland

De eHealthmonitor 2017

Infographic

Zorggebruikers weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van eHealth, en voor zorgverleners is het vaak niet duidelijk hoe ze e-health toepassingen kunnen inzetten. Hierdoor blijft het gebruik ervan achter bij het aanbod, en blijft opschaling van toepassingen vaak uit, volgens de eHealth-monitor 2017 van onderzoeksinstituten Nictiz en NIVEL.

Bekijk de infographic (pdf)

Netwerkzorg voorbij het pionieren

Steeds vaker verenigen zorgverleners zich in een netwerk rond een patiëntengroep, zoals ParkinsonNet. Zij specialiseren zich en wisselen kennis uit. Maar tussen die netwerken bestaat veel variatie in bijvoorbeeld omvang, werkwijze en transparantie. Een leidraad moet uitkomst bieden. 

Lees het artikel in de Mediator

'Zorgevaluatie is er om te blijven'

Foto: Hollandse Hoogte

Op 3 november 2017 deelden projectleiders van het programma Doelmatigheids-Onderzoek hun kennis en ervaringen over het opzetten en uitvoeren van klinisch evaluatieonderzoek naar de (kosten)effectiviteit van bestaande zorg.

Lees het verslag van de bijeenkomst

Choosing Wisely 2017 conference

Op 11 september vond het internationale congres Choosing Wisely plaats in Amsterdam. Bekijk hier een impressie van het congres.

Lees verder

Gericht investeren in zorgonderzoek loont

Uit het programma DoelmatigheidsOnderzoek blijkt dat elke euro die in dit onderzoek wordt gestoken ruim drie euro aan besparingen oplevert.

Investeren in onderzoek en zorginnovatie

550 projecten in programma DoelmatigheidsOnderzoek

Doelmatigheidsonderzoek vindt in verschillende ZonMw-programma's plaats. Het grootste deel van de projecten, zo'n 550, is echter gehonoreerd in het speciale programma DoelmatigheidsOnderzoek. In de projectendatabase van dit programma vindt u een overzicht van alle projecten.

Naar de projectendatabase

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Bekijk hier de meest actuele nieuwsbrieven van Doelmatigheidsonderzoek.

Aanmelden

Zorg voor innoveren

logo Zorg voor Innoveren

Bij het digitale loket van Zorg voor innoveren kunt u terecht met alle vragen over uw zorginnovatie. Deskundigen van de 4 partners gaan samen op zoek naar een antwoord of verwijzen u door.

Naar Zorg voor Innoveren

Actueel

Volg via RSS

Twee beurzen voor artsen in opleiding met een goed initiatief voor doelmatige keuzes in de zorg

Rosa Geurtzen en Eric Geijteman, ontvingen beiden een ZonMw-beurs als waardering voor hun rol in een project dat bijdraagt aan het maken van doelmatige keuzes in de zorg. Rosa Geurtzen ontving de beurs voor de PreCo studie, waarin prenatale counseling bij extreme vroeggeboorte wordt geoptimaliseerd. Eric Geijteman nam de beurs in ontvangst voor een project om medicijngebruik in de laatste levensfase te optimaliseren. De winnaars kunnen de prijs...

Nieuws

Welke onderzoeksprioriteiten ziet ú voor Europa?

Veel vraagstukken binnen de gezondheidszorg zijn niet uniek voor Nederland. Daarom werken we samen met andere landen om te kijken wat er speelt en waar we gezamenlijk kunnen optrekken. Wat zijn volgens ú de belangrijkste onderzoeksprioriteiten binnen het Europese gezondheidsonderzoek?

Pagina

Vijf nieuwe zorgevaluaties naar medisch specialistische interventies gehonoreerd

ZonMw heeft 5 nieuwe zorgevaluaties gehonoreerd naar medisch specialistische interventies. De afgelopen 3 jaar zijn daarmee in het programma DoelmatigheidsOnderzoek in totaal 23 zorgevaluaties gestart op 22 aandoeningen die geprioriteerd zijn in de Kwaliteits- en Doelmatigheidsagenda medisch specialistische zorg.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Symposium Doelmatigheid van Zorg 2018

Doelmatig leren denken en handelen is cruciaal: we willen allemaal de best mogelijke kwaliteit van zorg tegen verantwoorde kosten. Ook in de opleiding tot specialist komt steeds meer aandacht voor dit maatschappelijk relevante thema. Om opleidingen daarbij te helpen organiseert het Bewustzijnsproject, samen met OOR Leiden, het Symposium Doelmatigheid.

Lees meer

Goed Gebruik Geneesmiddelen Congres 2018

Op donderdag 19 april 2018 organiseert ZonMw het zesde jaarlijkse congres Goed Gebruik Geneesmiddelen: Door de keten heen. Dit zesde GGG-congres staat in het teken van de actualiteit rondom gepast gebruik geneesmiddelen. Met ditmaal de focus op het kijken door de gehele keten heen waar het gebied van geneesmiddelen mee te maken heeft. Met als doel het optimaliseren van geneesmiddelengebruik voor de patiënt. We kijken vanuit verschillende...

Lees meer

International Conference on Integrated Care

Van 23 t/m 25 mei 2018 organiseert de International Foundation for Integrated Care (IFIC) voor de 18e keer de International Conference on Integrated Care (ICIC). ZonMw is partner, net als het RIVM en Vilans.

Lees meer

17th Biennial European Conference

The Society for Medical Decision Making is pleased to announce its 17th Biennial SMDM European Conference will be held 10-12 June, 2018 in Leiden, The Netherlands. This conference will be special focused on Personalized and Value-Based Health Care.

Lees meer

Informatiebijeenkomst Integrale hulpmiddelenzorg

Bent u zorgprofessional of onderzoeker? Werkt u bij een patiëntenorganisatie of bent u op een andere manier betrokken? Deze informatiebijeenkomst is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in het doen van (kosten)effectiviteitsonderzoek naar integrale hulpmiddelenzorg en overweegt subsidie aan te vragen voor open ronde 2.  

Lees meer

EuHEA conference 2018

The European Health Economics Association, EuHEA 2018 conference will be hold from 11-14 July in Maastricht, The Netherlands. The theme will be ‘Shaping the Future: the Role of Health Economics’.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website