Onderwerpen

Uitgelicht

Informatiebijeenkomst nieuwe subsidieoproepen

Publiek in de zaal

Op 6 juni was de informatiebijeenkomst over de nieuwe subsidieoproepen van DoelmatigheidsOnderzoek en Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg. Samenwerking, patiëntenparticipatie en implementatie staan voorop.

Bekijk het verslag

Nieuwe subsidiemogelijkheden

Afbeelding van gloeilamp

Wil je bijdragen aan de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in Nederland? Tot 12 september 2019 kunnen projectideeën ingediend worden voor het doen van onderzoek naar de kosteneffectiviteit van interventies.

Lees meer

Help mee, test de BIA rekentool!

In opdracht van ZonMw ontwikkelde Berenschot een leidraad met rekentool voor het uitvoeren van een Budget Impact Analyse (BIA). Verschillende gebruikers-perspectieven zijn mogelijk. De rekentool betreft nog een testversie. Bent u bezig met een BIA of verwacht u een BIA te gaan maken? Gebruik de tool en help ons om deze verder te verbeteren.

Naar de BIA leidraad en rekentool

‘Mijn idee zou duizenden levens kunnen redden’

Foto van Dave Koolbergen

Dave Koolbergen bedacht een methode van wondspoeling die nabloedingen voorkomt na openhartoperaties. Mooi resultaat uit het programma Doelmatigheidsonderzoek.

Lees het Mediator artikel

Nieuwsbrief DoelmatigheidsOnderzoek

Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

> Lees de nieuwsbrief juni 2019

Eerdere edities staan in het archief.

Direct inschrijven

ELSI Servicedesk verschaft duidelijkheid over ethische en juridische vragen

portret twee vrouwen voor schilderij
Susanne Rebers en Margo van Reen

Sinds kort kunnen onderzoekers hun vragen over Ethical, Legal and Social Implications (ELSI) ook beantwoord krijgen door een landelijke ELSI Servicedesk. Volgens projectleider Susanne Rebers, werkzaam bij het Antoni van Leeuwenhoek, weten onderzoekers dit platform steeds beter te vinden. De ELSI Servicedesk voorziet in een behoefte, merkte ook Margo van Reen, research consultant bij het Radboudumc.

Lees het interview

Evaluatie DO 2006-2017

Het programma is geëvalueerd door een onafhankelijke commissie. Lees het evaluatierapport, het magazine met 10 verhalen over opbrengsten van het programma met impact voor de patiënten en bekijk de infographic met de route van onderzoeksidee naar betere en betaalbare zorg.

Meer over de evaluatie

550 projecten in programma DoelmatigheidsOnderzoek

Doelmatigheidsonderzoek vindt in verschillende ZonMw-programma's plaats. Het grootste deel van de projecten, zo'n 550, is echter gehonoreerd in het speciale programma DoelmatigheidsOnderzoek. In de projectendatabase van dit programma vindt u een overzicht van alle projecten.

Naar de projectendatabase

Gericht investeren in zorgonderzoek loont

Uit het programma DoelmatigheidsOnderzoek blijkt dat elke euro die in dit onderzoek wordt gestoken ruim drie euro aan besparingen oplevert.

Investeren in onderzoek en zorginnovatie

Actueel

Volg via RSS

Save the date: Congres Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg 2019

Reserveer donderdag 12 december 2019 in uw agenda. Deze dag organiseren Patiëntenfederatie Nederland, ZonMw, het Ministerie van VWS en Vilans voor de tweede keer het congres ‘Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg’. We brengen alle betrokken partijen bij elkaar in de regio Midden-Nederland (locatie volgt), om kennis en ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan het optimaliseren van de hulpmiddelenzorg.

Personen zijn in gesprek
Nieuws

Sporten als behandeling voor depressie?

Dat sporten goed is voor je gezondheid wisten we al. Sporten kan bij behandeling van depressie zelfs even effectief zijn als medicatie of psychotherapie. Maar vermindert sporten ook de kosten die gepaard gaan met depressie? Dr. Janna Vrijsen heeft voor het Sporten Versterkt-onderzoek vanuit het ZonMw programma DoelmatigheidsOnderzoek subsidie toegekend gekregen om antwoord te geven op onder andere deze vraag.

Elders gezien

14 nieuwe doelmatigheidsprojecten van start

Begin juli 2019 hebben 14 projectgroepen subsidie ontvangen vanuit de open ronde van het programma Doelmatigheids-Onderzoek. De financiering is bedoeld om 2 tot 5 jaar onderzoek te doen naar welke behandelwijze het beste resultaat geeft tegen welke kosten.

artsen voeren operatie uit
Nieuws

HIPEC-behandeling bij eierstokkanker kosteneffectief in Nederlandse situatie

Een buikspoeling met verwarmde chemotherapie (HIPEC) is kosteneffectief bij vrouwen die een operatie ondergaan voor eierstokkanker die is uitgezaaid naar de buikholte, zo blijkt uit ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek dat deze week is gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology. Eerder onderzoek naar deze behandeling wees uit dat deze vrouwen langer leven na HIPEC.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Congres Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg 2019

Op donderdag 12 december organiseren Patiëntenfederatie Nederland, ZonMw, het Ministerie van VWS en Vilans voor de tweede keer het congres ‘Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg’. We brengen alle betrokken partijen bij elkaar in de regio Midden-Nederland (locatie volgt), om kennis en ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan het optimaliseren van de hulpmiddelenzorg.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website