Onderwerpen

Uitgelicht

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Beter slapen dankzij online cursus

man ligt wakker in bed

Maar liefst 30 procent van de mensen heeft slaapproblemen. De online cursus i-Sleep helpt daartegen, blijkt uit doelmatigheids-onderzoek. Mensen gaan beter slapen, voelen zich minder somber en worden productiever.

Lees het Mediator artikel

Wat is doelmatigheidsonderzoek

Screenshot video 'wat is doelmatigheidsonderzoek?'

Doelmatigheid in de zorg wordt onderzocht door twee verschillende behandelingen met elkaar te vergelijken op het gebied van effecten en kosten. Maar hoe ziet zo'n onderzoek er precies uit?

Bekijk het filmpje

Inleiden of afwachten bij late bevalling?

Zwangere vrouw en zorgverlener

Zorgverleners in Nederland verschillen van mening over het beleid bij een zwangerschap die langer duurt dan 41 weken. Moet je de bevalling bij 41 weken inleiden of kun je afwachten tot maximaal 42 weken? Beide opties zijn verantwoord, blijkt uit doelmatigheidsonderzoek van het Amsterdam UMC.

Lees het Mediator artikel

BIA rekentool: nieuwe versie

De betaversie van de rekentool voor het maken van een Budget Impact Analyse is getest en doorontwikkeld. De nieuwe versie is nu beschikbaar. Ter aanvulling zijn twee voorbeelduitwerkingen toegevoegd. Bent u bezig met een BIA of verwacht u een BIA te gaan maken? Gebruik onze tool. We vernemen graag uw bevindingen.

Naar de BIA leidraad en rekentool

Nieuwsbrief DoelmatigheidsOnderzoek

Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

> Lees de nieuwsbrief september 2020

Eerdere edities staan in het archief.

Direct inschrijven

Actueel

Sneller van zorgevaluatie naar richtlijn: hoe krijg je dat samen voor elkaar?

Het implementeren van de resultaten uit zorgevaluatie-onderzoek duurt vaak lang en blijkt lastig. Tijdens de online lustrumbijeenkomst voor projectleiders van zorgevaluaties kwam modulair onderhoud van richtlijnen aan bod, iets wat flinke tijdwinst moet opleveren. Praktijkvoorbeelden lieten zien welke rol de wetenschappelijke verenigingen kunnen spelen in het sneller implementeren van onderzoeksresultaten.

Illustratie 'nieuwe oplossingen'
Lustrum ZonMw-projectleidersbijeenkomst zorgevaluaties
Pagina

George Beusmans Wetenschapsprijs 2020

De Wetenschapsprijs is gewonnen door de ECO-Stroke trial. De poster scoorde het hoogst op de criteria klinische relevantie, wetenschappelijke aanpak en rapportcijfer. De ECO-Stroke trial is een doelmatigheidsonderzoek (project 843004122) naar het effect van een poliklinische screening en zorg op maat voor emotionele en cognitieve problemen bij patiënten die thuis herstellen na een herseninfarct.

Elders gezien

Subsidieoproep: implementatie van effectieve interventies

Veel bestaande effectieve interventies worden in de dagelijkse praktijk van verpleging en verzorging nog onvoldoende gebruikt. Daarom kunnen samenwerkingsverbanden van minstens een onderzoeksorganisatie en 2 of meer praktijkorganisaties subsidie aanvragen voor de implementatie van effectieve interventies en de evaluatie van die implementatie. De deadline voor het indienen van projectideeën is 11 februari 2021 om 14.00 uur.

Grafische weergave van een verpleegkundige, verzorgende en cliënt met daarboven de tekst implementatie van effectieve interventies
Pagina

Parelprijs voor onderzoek naar levensreddende behandeling na openhartoperatie

Wanneer de wond meteen vanaf het einde van een open hartoperatie wordt gespoeld met een warme zoutoplossing, is er veel minder ophoping van bloed en stolsels in de wond. Daardoor neemt bloedverlies duidelijk af met maar liefst 76%.

Onderzoeker dr. D.R. Koolbergen en zijn team met de parelprijs
Dr. D.R. Koolbergen en zijn team (v.l.n.r. Wouter Markus, Dave Koolbergen, Luc Koch, Eva Diephuis)
Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Klinische Fellows 2019

Onderwerpen

  • Talent
  • Arts-onderzoeker
  • Vernieuwend onderzoek
  • Eigen onderzoeksgroep
  • Doelmatigheidsonderzoek (DO)
  • Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG)

Onderdeel van programma

Klinische Fellows

Geplaatst op

11 november 2020

Deadline

12 januari 2021,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Nieuwe datum: European Implementation Event 2020

Vanwege de pandemie met het Coronavirus is dit evenement uitgesteld van 1 en 2 oktober 2020 naar 27 en 28 mei 2021. Pre-conference activiteiten zijn op 26 mei 2021.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website