Onderwerpen

Uitgelicht

Operatie aan halsslagader na beroerte lijkt vaak overbodig

Foto van Paul Nederkoorn

Na een herseninfarct krijgen patiënten medicijnen en wordt de vernauwing meestal operatief opgeheven om de kans op herhaling te verlagen. Een groot Europees onderzoek moet aantonen of de chirurgische ingreep bij minder ernstige vernauwingen nog wel nodig is nu de medicatie sterk is verbeterd.

Lees het artikel

Afwachten goede optie bij zwangerschapsrest na miskraam

Als een miskraam wordt opgewekt met medicijnen, blijven soms restanten achter in de baarmoeder. Afwachten tot het lichaam zelf deze zwangerschapsrest opruimt is een goed alternatief voor curettage, blijkt uit onderzoek van het AMC. 

Lees het Mediator artikel

Cognitieve gedragstherapie voor tinnitus in basispakket

Mede dankzij ZonMw-gefinancierd onderzoek is een cognitieve gedragstherapie voor tinnitus opgenomen in de zorgverzekering. Het is wetenschappelijk aangetoond dat deze behandeling voor ‘oorsuizen’ effectief is. 

Lees het Mediator artikel

De eHealthmonitor 2017

Infographic

Zorggebruikers weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van eHealth, en voor zorgverleners is het vaak niet duidelijk hoe ze e-health toepassingen kunnen inzetten. Hierdoor blijft het gebruik ervan achter bij het aanbod, en blijft opschaling van toepassingen vaak uit, volgens de eHealth-monitor 2017 van onderzoeksinstituten Nictiz en NIVEL.

Bekijk de infographic (pdf)

Netwerkzorg voorbij het pionieren

Steeds vaker verenigen zorgverleners zich in een netwerk rond een patiëntengroep, zoals ParkinsonNet. Zij specialiseren zich en wisselen kennis uit. Maar tussen die netwerken bestaat veel variatie in bijvoorbeeld omvang, werkwijze en transparantie. Een leidraad moet uitkomst bieden. 

Lees het artikel in de Mediator

'Zorgevaluatie is er om te blijven'

Foto: Hollandse Hoogte

Op 3 november 2017 deelden projectleiders van het programma Doelmatigheids-Onderzoek hun kennis en ervaringen over het opzetten en uitvoeren van klinisch evaluatieonderzoek naar de (kosten)effectiviteit van bestaande zorg.

Lees het verslag van de bijeenkomst

Choosing Wisely 2017 conference

Op 11 september vond het internationale congres Choosing Wisely plaats in Amsterdam. Bekijk hier een impressie van het congres.

Lees verder

550 projecten in programma DoelmatigheidsOnderzoek

Doelmatigheidsonderzoek vindt in verschillende ZonMw-programma's plaats. Het grootste deel van de projecten, zo'n 550, is echter gehonoreerd in het speciale programma DoelmatigheidsOnderzoek. In de projectendatabase van dit programma vindt u een overzicht van alle projecten.

Naar de projectendatabase

Gericht investeren in zorgonderzoek loont

Uit het programma DoelmatigheidsOnderzoek blijkt dat elke euro die in dit onderzoek wordt gestoken ruim drie euro aan besparingen oplevert.

Investeren in onderzoek en zorginnovatie

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Bekijk hier de meest actuele nieuwsbrieven van Doelmatigheidsonderzoek.

Aanmelden

Zorg voor innoveren

logo Zorg voor Innoveren

Bij het digitale loket van Zorg voor innoveren kunt u terecht met alle vragen over uw zorginnovatie. Deskundigen van de 4 partners gaan samen op zoek naar een antwoord of verwijzen u door.

Naar Zorg voor Innoveren

Actueel

Volg via RSS

Lipofilling veilige methode bij borstreconstructie

Uit onderzoek blijkt dat lipofilling een veilige methode is voor borstreconstructie. Vrouwen die door borstkanker een gedeeltelijke of volledige borstamputatie hebben ondergaan, krijgen bij lipofilling een borstreconstructie waarbij lichaamseigen vet wordt gebruikt. De NOS besteedde ruim aandacht aan dit onderzoek. Zorginstituut Nederland heeft deze behandeling voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket en financiert nader onderzoek. ZonMw...

chirurg met assistenten bezig met operatie
Nieuws

Zorgen over proefpersoon-informatie, infrastructuur en toekomstbestendigheid bij evaluatie WMO

In 2017 werd de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) voor de derde keer geëvalueerd. Hoofddoel van de WMO is het bieden van voldoende bescherming aan proefpersonen tegen risico’s en bezwaren van deelname aan wetenschappelijk onderzoek zonder de vooruitgang van de medische wetenschap onnodig te belemmeren. Uit het evaluatieonderzoek komt naar voren dat zich bij de algemene werking van de WMO geen grote problemen voordoen.

Nieuws

Operatie aan halsslagader na beroerte lijkt vaak overbodig

Een herseninfarct kan het gevolg zijn van een vernauwde halsslagader. Om de kans op herhaling te verlagen, krijgen deze patiënten na zo’n infarct medicijnen en wordt de vernauwing meestal operatief opgeheven. Een groot Europees onderzoek moet nu aantonen of de chirurgische ingreep bij minder ernstige vernauwingen nog wel nodig is nu de medicatie sterk is verbeterd.

Pagina
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Informatiebijeenkomst Integrale hulpmiddelenzorg

Bent u zorgprofessional of onderzoeker? Werkt u bij een patiëntenorganisatie of bent u op een andere manier betrokken? Deze informatiebijeenkomst is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in het doen van (kosten)effectiviteitsonderzoek naar integrale hulpmiddelenzorg en overweegt subsidie aan te vragen voor open ronde 2.  

Lees meer

Informatiebijeenkomst subsidierondes DO & GGG

Jaarlijks organiseren de programma's DoelmatigheidsOnderzoek en Goed Gebruik Geneesmiddelen een informatiebijeenkomst over de aankomende subsidierondes. De bijeenkomst is bedoeld voor alle geïnteresseerden of diegenen die een aanvraag overwegen in te dienen.

Lees meer

EuHEA conference 2018

The European Health Economics Association, EuHEA 2018 conference will be hold from 11-14 July in Maastricht, The Netherlands. The theme will be ‘Shaping the Future: the Role of Health Economics’.

Lees meer

Invitational Bewustzijnsproject

Betere, maar wel betaalbare zorg. Daarvoor zet het Bewustzijnsproject zich tot december 2018 in door het faciliteren van een blijvende verandering van de werkwijze op de leer-werkvloer van de geneeskundige vervolgopleidingen. In intensieve samenwerking met de Opleidings- en OnderwijsRegio’s (OOR’s).

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website