Onderwerpen

Uitgelicht

Erfelijke darmkanker: van richtlijn naar effectieve opsporing

Zoveel mogelijk mensen met een erfelijke aanleg voor darmkanker opsporen, dat is de missie van prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar Erfelijke kanker aan het Radboudumc. In dit artikel vertelt ze hoe projecten bijdragen aan dit doel.

Lees het interview

Oproep indienen onderwerpen voor voorwaardelijke toelating tot verzekerde pakket

Vanaf 1 april start opnieuw de jaarlijkse bottom-up procedure voor het indienen en selecteren van onderwerpen voor voorwaardelijke toelating (VT) tot het verzekerde pakket van de Zorgverzekeringswet. Zorginstituut Nederland roept partijen in de zorg op om onderwerpen aan te melden door indiening van een dossier. De uiterste indieningsdatum is 29 juni 2017 (voor 14:00 uur).

Meer informatie op de website van Zorginstituut Nederland

Terugkoppeling startbijeenkomst zorgevaluatie

proces zorgevaluatie in beeld gebracht

Op 28 oktober jl., tijdens de startbijeenkomst van 6 nieuwe zorgevaluatieprojecten, wisselden projectleiders kennis uit. Over hoe kennisagenda’s tot stand komen, wat voor uitdagingen ze zien bij de uitvoering van hun onderzoek naar bestaande zorg en wat ze verwachten van de implementatie.

Verslag startbijeenkomst

550 projecten in programma DoelmatigheidsOnderzoek

Doelmatigheidsonderzoek vindt in verschillende ZonMw-programma's plaats. Het grootste deel van de projecten, zo'n 550, is echter gehonoreerd in het speciale programma DoelmatigheidsOnderzoek. In de projectendatabase van dit programma vindt u een overzicht van alle projecten.

Naar de projectendatabase

Patiënten en artsen starten campagne over samen beslissen in het ziekenhuis

Poster campagne Samen beslissen

Samen Beslissen door arts en patiënt over de meest geschikte behandeling gebeurt steeds meer, maar kan nog beter vinden Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten. 4 op de 10 patiënten hebben nu niet de ervaring dat zij een waardevolle bijdrage aan het gesprek met hun arts in het ziekenhuis leveren.

Lees verder

Zelfs doelmatige behandelingen worden niet vanzelf ingevoerd in de praktijk

3 publicaties bieden kennis over implementatie voor onderzoekers, zorgprofessionals, bestuurders en implementatie-experts 

Bekijk de publicaties

Passend onderzoeksdesign

Bij de beoordeling van subsidieaanvragen wordt ook gekeken naar het onderzoeksdesign: is die passend en haalbaar?  Projectindieners, referenten en commissieleden redeneren soms vanuit verschillende perspectieven en hebben daarover dan ook verschillende meningen. In het bijzonder is er discussie over de waarde en (on)mogelijkheden van gerandomiseerd vergelijkend onderzoek (RCT). In gesprek met onderzoekers, praktijkprofessionals en beleidmakers wordt gewerkt aan handvaten om de keuze van een onderzoeksdesign beter te kunnen maken.

Passend onderzoeksdesign: Alternatieven voor RCT

Gericht investeren in zorgonderzoek loont

Uit het programma DoelmatigheidsOnderzoek blijkt dat elke euro die in dit onderzoek wordt gestoken ruim drie euro aan besparingen oplevert.

Investeren in onderzoek en zorginnovatie

Nieuwsbrief DoelmatigheidsOnderzoek

Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Bekijk hier de meest actuele nieuwsbrieven van Doelmatigheidsonderzoek.

Aanmelden

Zorg voor innoveren

logo Zorg voor Innoveren

Bij het digitale loket van Zorg voor innoveren kunt u terecht met alle vragen over uw zorginnovatie. Deskundigen van de 4 partners gaan samen op zoek naar een antwoord of verwijzen u door.

Naar Zorg voor Innoveren

Actueel

Volg via RSS

Column Jeroen Geurts: focus op samenwerking

Langzamerhand is zich een ideetje gaan vormen in mijn hoofd. Hier en daar heb ik al eens een proefballon opgelaten. Ik wil het ook hier graag delen: wat als we de extra fondsen inzetten om de absolute Nederlandse top, de game changers, te ‘ontzorgen’?

Pagina

Vandaag laatste mogelijkheid aanmelding Health Innovation School

De Health Innovation School, initiatief van de Radboudumc in Nijmegen en ministerie van VWS, start op 22 juni. De inschrijving is geopend tot vanavond 23:00 uur. Deelname aan deze eerste editie is gratis. De Canadese ‘Chief’ Zayna Khayat is een jaar in Nederland om het programma uit te bouwen. Zij vertelt waarom dit initiatief zo belangrijk is.

Nieuws

Betere handhygiëne vermindert infecties in verpleeghuizen

Naleving van handhygiëne is belangrijk. Dit gebeurt nu onvoldoende in verpleeghuizen. Terwijl we weten dat goede handhygiëne een van de belangrijkste interventies is om transmissie van infecties te voorkomen. Twee ZonMw-projecten onderzoeken hoe de naleving verbeterd kan worden.

hand onder lopende waterkraan
Nieuws

Nieuwe Zorgevaluaties van start

Vanaf het voorjaar starten de 7 projecten uit de tweede subsidieronde Zorgevaluatie 30 aandoeningen Kwaliteits- en Doelmatigheidsagenda van het programma Doelmatigheidsonderzoek. Uit de eerste ronde is er al reeds een project gestart. Deze projecten onderzoeken of een patiënt wel baat heeft bij een bepaalde behandeling, of welke behandeling de voorkeur verdient. Hiermee kan niet alleen gezondheidswinst voor de patiënt bereikt worden, maar kunnen...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Celsus-Talma Invitational Conference

De conferentie gaat over de afstemming tussen zorginkoper en zorgverkoper en alle overige actoren in het in- en verkoopspel. Hoewel de samenwerking formeel tot stand komt door overleg tussen het ziekenhuis en de zorgverzekeraar zijn er volgens Celsus-Talma ook twee achterliggende partijen die hierin een belangrijke rol spelen.

Lees meer

Choosing Wisely 2017

Dit congres is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij, of geiïnteresseerd is in waardecreatie in de zorg, verstandige keuzes en samen beslissen.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website