Onderwerpen

Uitgelicht

Wat is doelmatigheidsonderzoek

Screenshot video 'wat is doelmatigheidsonderzoek?'

Doelmatigheid in de zorg wordt onderzocht door twee verschillende behandelingen met elkaar te vergelijken op het gebied van effecten en kosten. Maar hoe ziet zo'n onderzoek er precies uit?

Bekijk het filmpje

De weg naar zinnige en kosteneffectieve zorg

Foto van twee personen
Hannie Bonink en Sjoerd Repping

In een interview vertellen Hannie Bonink en Sjoerd Repping hoe het programma ZorgEvaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG) bijdraagt aan een betere onderbouwing van de geleverde zorg en snellere toepassing van nieuwe kennis in de praktijk.

Lees het interview

Onderzoek en richtlijnen

Koppelingen

Een samenwerking om beter inzichtelijk te maken welke kennis, die uit onderzoek beschikbaar komt, mogelijk opgenomen kan worden in richtlijnen (Richtlijnen-database). Op basis van richtlijnen kiest een arts samen met de patiënt voor de goede, en betaalbare zorg voor de patiënt.

Bekijk de 'gekoppelde' projecten

Meer onderzoek naar medische hulpmiddelen door nieuwe wetgeving

Corianne de Borgie en Maartje van der Avert

Eind mei 2020 wordt de nieuwe Medical Device Regulation (MDR) van kracht. De nieuwe MDR vervangt 3 eerdere richtlijnen. Deze zijn aangescherpt en hebben als Europese wet een meer bindend karakter.

Meer over de MDR

Later afnavelen bij vroeggeboorte

Screenshot video

Prof.dr. Arjan Te Pas van het LUMC heeft een reanimatietafel ontwikkeld om te vroeg geboren baby’s zorg te verlenen zonder de navelstreng door te knippen. Hij onderzoekt of het voor gezondheid van de baby beter is om ademhalingsproblemen te behandelen zonder afnavelen.

Bekijk de video

Nieuwsbrief DoelmatigheidsOnderzoek

Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

> Lees de nieuwsbrief februari 2020

Eerdere edities staan in het archief.

Direct inschrijven

Actueel

Snellere toegang tot kennis door koppeling onderzoek en richtlijnen

ZonMw en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) zorgen samen dat kennis sneller beschikbaar komt. Hiervoor is een koppeling gemaakt tussen de onderzoeken uit het ZonMw-programma DoelmatigheidsOnderzoek en de richtlijnen in de Richtlijnendatabase van de FMS. Het is nu meteen duidelijk welk onderzoek betrekking heeft op welke richtlijn. Zodra nieuwe resultaten uit onderzoek beschikbaar komen, kunnen ze in de richtlijnen worden verwerkt.

Illustratie koppelingen
Nieuws

Terugblik: 2e informatiebijeenkomst Veelbelovende Zorg

Veelbelovende zorg, de subsidieregeling die vorig jaar door Zorginstituut Nederland en ZonMw is opgezet, gaat zijn tweede jaar in. Hij is bedoeld voor onderzoek naar zorginnovaties, waarbij de hoogte van de zorgkosten het obstakel is. Zo moet de opname van veelbelovende zorg in het basispakket versneld worden. Op 30 januari 2020 was de informatiebijeenkomst in Utrecht.

Foto van de bijeenkomst
Pagina

BIA rekentool: nieuwe versie beschikbaar

In opdracht van ZonMw is een leidraad met rekentool ontwikkeld voor het uitvoeren van een Budget Impact Analyse (BIA). Verschillende gebruikersperspectieven zijn hierbij mogelijk. De betaversie van de rekentool is getest en doorontwikkeld. Ter aanvulling zijn twee voorbeelduitwerkingen toegevoegd. Bent u bezig met een BIA of verwacht u een BIA te gaan maken? Gebruik onze tool. We vernemen graag uw bevindingen.

Foto van vergrootglas, briefgeld en rekenmachine
Bent u bezig met een BIA of verwacht u binnenkort een BIA te gaan maken? Gebruik onze rekentool!
Pagina

Minder pijnlijke prikken bij opsporing prostaatkanker

Bij mannen bij wie een verhoogd PSA is gemeten wordt aanbevolen voortaan eerst een MRI in plaats van een biopsie procedure te doen om te kijken of er sprake is van prostaatkanker. Dat betekent minder pijnlijke prikken, sneller een uitslag en vooral meer duidelijkheid bij verdenking op prostaatkanker. Bekijk het bijbehorende Doelmatigheids-Onderzoek via projectnummer 843004105.

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Evaluatieonderzoek ZE&GG – extra ronde 2019

Onderwerpen

 • zorgevaluatie
 • bestaande zorg
 • gepast gebruik
 • implementatie
 • onderzoek voor richtlijnenontwikkeling
 • discipline overstijgend onderzoek
 • verpleegkundig onderzoek
 • organisatie van zorg
 • doelmatigheidsonderzoek
 • kosteneffectiviteit

 

 

 

Onderdeel van programma

Evaluatieonderzoek ZE&GG

Geplaatst op

13 januari 2020

Deadline

17 maart 2020,
14.00 uur

Bekijk

Projectidee opnieuw open Klinische Fellows 2019

Onderwerpen

 • Talent
 • Arts-onderzoeker
 • Vernieuwend onderzoek
 • Eigen onderzoeksgroep
 • Doelmatigheidsonderzoek (DO)
 • Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG)

Onderdeel van programma

Klinische Fellows

Geplaatst op

18 februari 2020

Deadline

14 april 2020,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

IMDI Consortia symposium AI en Big Data

Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van Artificial Intelligence en Big Data? Wat gebeurt er al op dit gebied binnen de IMDI consortia, wat kunnen we in de toekomst verwachten en wat kunnen de IMDI consortia daar gezamenlijk in betekenen?

Lees meer

Jubileumeditie van de LSH PPS dag 2020

Na vier succesvolle edities vindt op 5 maart 2020 in de Jaarbeurs te Utrecht alweer de vijfde Life Sciences & Health publiek-private samenwerking dag (LSH PPS dag) plaats! Wilt u meer weten en geïnspireerd raken doornieuwe samenwerkingsvormen, financieringsmogelijkheden en het nieuwe missie-gedreven innovatiebeleid, thema Gezondheid & Zorg? En daarnaast uw netwerk verder uitbreiden? Meldt u zich dan snel aan voor de LSH PPS dag 2020.

Lees meer

Masterclass: Inclusie in onderzoek

Deze masterclass is gericht op werving en rekrutering van patiënten voor onderzoek in de geestelijke gezondheidszorg. Professionals uit het veld geven tips en delen hun ervaringen.

Lees meer

NCVGZ 2020

Laat je inspireren, leg nieuwe contacten, zie, hoor en ervaar wat er allemaal op het gebied van public health gebeurt. Op 8 april 2020 vindt het NCVGZ, hét congres voor de publieke gezondheid plaats, dus zorg dat je er (weer) bij bent!

Lees meer

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2020 'Geneesmiddelen van nu en voor later'

Op donderdag 9 april organiseert ZonMw het achtste jaarlijkse congres Goed Gebruik Geneesmiddelen met als thema: 'Geneesmiddelen van nu en voor later' in de Beurs van Berlage, Amsterdam. Dit achtste GGG-congres richt zich op de actualiteit rondom gepast gebruik van geneesmiddelen. Deze dag heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie vanuit een veelheid aan geneesmiddelonderzoek.      

Lees meer

European Implementation Event 2020

Het European Implementation Event 2020 (#EIE2020) vindt op 1 en 2 oktober 2020 plaats in Rotterdam. Pre-conference activiteiten zijn op 30 september 2020.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website