Onderwerpen

Uitgelicht

Informatiebijeenkomst DO & GGG terugzien? Dat kan!

Manuela Joore spreekt voor publiek

De programma’s DoelmatigheidsOnderzoek en Goed Gebruik Geneesmiddelen organiseerden 6 juli een infobijeenkomst over de subsidierondes die (gaan) plaatsvinden. Dit jaar was de mogelijkheid online (en actief) deel te nemen aan de bijeenkomst, deze beelden zijn online geplaatst. Ook benieuwd naar de do's en don'ts bij een subsidieaanvraag? Lees dan verder of kijk de beelden terug!

Presentaties en beeldmateriaal

Erfelijke darmkanker: van richtlijn naar effectieve opsporing

Zoveel mogelijk mensen met een erfelijke aanleg voor darmkanker opsporen, dat is de missie van prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar Erfelijke kanker aan het Radboudumc. In dit artikel vertelt ze hoe projecten bijdragen aan dit doel.

Lees het interview

Nieuwsbrief DoelmatigheidsOnderzoek

Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Bekijk hier de meest actuele nieuwsbrieven van Doelmatigheidsonderzoek.

Aanmelden

Zelfs doelmatige behandelingen worden niet vanzelf ingevoerd in de praktijk

3 publicaties bieden kennis over implementatie voor onderzoekers, zorgprofessionals, bestuurders en implementatie-experts 

Bekijk de publicaties

Terugkoppeling startbijeenkomst zorgevaluatie

proces zorgevaluatie in beeld gebracht

Op 28 oktober jl., tijdens de startbijeenkomst van 6 nieuwe zorgevaluatieprojecten, wisselden projectleiders kennis uit. Over hoe kennisagenda’s tot stand komen, wat voor uitdagingen ze zien bij de uitvoering van hun onderzoek naar bestaande zorg en wat ze verwachten van de implementatie.

Verslag startbijeenkomst

550 projecten in programma DoelmatigheidsOnderzoek

Doelmatigheidsonderzoek vindt in verschillende ZonMw-programma's plaats. Het grootste deel van de projecten, zo'n 550, is echter gehonoreerd in het speciale programma DoelmatigheidsOnderzoek. In de projectendatabase van dit programma vindt u een overzicht van alle projecten.

Naar de projectendatabase

Patiënten en artsen starten campagne over samen beslissen in het ziekenhuis

Poster campagne Samen beslissen

Samen Beslissen door arts en patiënt over de meest geschikte behandeling gebeurt steeds meer, maar kan nog beter vinden Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten. 4 op de 10 patiënten hebben nu niet de ervaring dat zij een waardevolle bijdrage aan het gesprek met hun arts in het ziekenhuis leveren.

Lees verder

Passend onderzoeksdesign

Bij de beoordeling van subsidieaanvragen wordt ook gekeken naar het onderzoeksdesign: is die passend en haalbaar?  Projectindieners, referenten en commissieleden redeneren soms vanuit verschillende perspectieven en hebben daarover dan ook verschillende meningen. In het bijzonder is er discussie over de waarde en (on)mogelijkheden van gerandomiseerd vergelijkend onderzoek (RCT). In gesprek met onderzoekers, praktijkprofessionals en beleidmakers wordt gewerkt aan handvaten om de keuze van een onderzoeksdesign beter te kunnen maken.

Passend onderzoeksdesign: Alternatieven voor RCT

Gericht investeren in zorgonderzoek loont

Uit het programma DoelmatigheidsOnderzoek blijkt dat elke euro die in dit onderzoek wordt gestoken ruim drie euro aan besparingen oplevert.

Investeren in onderzoek en zorginnovatie

Zorg voor innoveren

logo Zorg voor Innoveren

Bij het digitale loket van Zorg voor innoveren kunt u terecht met alle vragen over uw zorginnovatie. Deskundigen van de 4 partners gaan samen op zoek naar een antwoord of verwijzen u door.

Naar Zorg voor Innoveren

Actueel

Volg via RSS

Nieuw programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg mag van start

In opdracht van het ministerie van VWS start ZonMw met de uitvoering van het nieuwe programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg (2018 – 2020). Dit nieuwe programma heeft als doel bij te dragen aan de verbetering van de kwaliteit en doelmatigheid van de extramurale hulpmiddelenzorg.

Nieuws

Verlenging ZonMw-programma DoelmatigheidsOnderzoek

Doelmatigheidsonderzoek in de zorg biedt inzicht in welke behandelwijze het beste resultaat geeft tegen welke kosten. Het ministerie van VWS besloot het speciale programma voor doelmatigheidsonderzoek bij ZonMw te verlengen tot en met 2021. Het doel is dat diagnostische procedures en medische behandelingen die doelmatig blijken, opgenomen worden of blijven in de standaardzorg. Ondoelmatig zorg dient uit te stromen. Dat maakt de zorg beter en...

Nieuws

23 nieuwe projecten van start naar doelmatigheid van zorg

ZonMw kent subsidie toe aan 23 nieuwe projecten, die inzicht geven in welke behandelwijze het beste resultaat geeft en tegen welke kosten. Deze onderzoeken zijn belangrijk om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en kostenbesparingen te realiseren.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Choosing Wisely 2017

Dit congres is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij, of geïnteresseerd is in waardecreatie in de zorg, verstandige keuzes en samen beslissen.

Lees meer

Save the date: Symposium Zorgevaluatie

Hoe kunnen partijen in het onderzoeksveld effectief samenwerken? Inspirerende sprekers vanuit de zorg, patiëntenorganisaties en het onderzoeksveld geven elk vanuit hun eigen perspectief hun visie op de vraag hoe samenwerkingsverbanden in onderzoek kunnen worden opgezet.

Lees meer

Save the date: Symposium Doelmatigheid van Zorg 2018

Doelmatig leren denken en handelen is cruciaal: we willen allemaal de best mogelijke kwaliteit van zorg tegen verantwoorde kosten. Ook in de opleiding tot specialist komt steeds meer aandacht voor dit maatschappelijk relevante thema. Om opleidingen daarbij te helpen organiseert het Bewustzijnsproject, samen met OOR Leiden, het Symposium Doelmatigheid.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website