Onderwerpen

Uitgelicht

Choosing Wisely 2017 conference

Op 11 september vond het internationale congres Choosing Wisely plaats in Amsterdam. Bekijk hier een impressie van het congres.

Lees verder

Gesprek Jeroen Geurts met zorgprofessionals over doelmatige keuzes

Hoe maken artsen en patiënten doelmatige keuzes in de spreekkamer? ZonMw voorzitter Jeroen Geurts sprak tijdens het congres Choosing Wisely 2017 met AIOS gynaecologie Steven Giesbers, neuroloog Esther Verstraete en chirurg Huib Cense.

Bekijk het filmpje

Binnenkort een subsidie aanvragen?

Manuela Joore spreekt voor publiek

Manuela Joore, commissielid bij het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen, vertelt over de...

do's en don'ts bij een subsidieaanvraag

'Music Inside Out' tijdens Nacht van de Wetenschap

Programmabeeld nacht van de wetenschap

Waarom blijven sommige liedjes in je hoofd hangen? En wat gebeurt er in je brein als je muziek luistert? Tijdens de Nacht van de Wetenschap op vrijdag 6 oktober nemen onderzoekers het publiek mee op een muzikale reis door de wetenschap.

Programma Nacht van de Wetenschap

Erfelijke darmkanker: van richtlijn naar effectieve opsporing

Zoveel mogelijk mensen met een erfelijke aanleg voor darmkanker opsporen, dat is de missie van prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar Erfelijke kanker aan het Radboudumc. In dit artikel vertelt ze hoe projecten bijdragen aan dit doel.

Lees het interview

Nieuwsbrief DoelmatigheidsOnderzoek

Wilt u op de hoogte blijven van ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Bekijk hier de meest actuele nieuwsbrieven van Doelmatigheidsonderzoek.

Aanmelden

Zelfs doelmatige behandelingen worden niet vanzelf ingevoerd in de praktijk

3 publicaties bieden kennis over implementatie voor onderzoekers, zorgprofessionals, bestuurders en implementatie-experts 

Bekijk de publicaties

Terugkoppeling startbijeenkomst zorgevaluatie

proces zorgevaluatie in beeld gebracht

Op 28 oktober jl., tijdens de startbijeenkomst van 6 nieuwe zorgevaluatieprojecten, wisselden projectleiders kennis uit. Over hoe kennisagenda’s tot stand komen, wat voor uitdagingen ze zien bij de uitvoering van hun onderzoek naar bestaande zorg en wat ze verwachten van de implementatie.

Verslag startbijeenkomst

550 projecten in programma DoelmatigheidsOnderzoek

Doelmatigheidsonderzoek vindt in verschillende ZonMw-programma's plaats. Het grootste deel van de projecten, zo'n 550, is echter gehonoreerd in het speciale programma DoelmatigheidsOnderzoek. In de projectendatabase van dit programma vindt u een overzicht van alle projecten.

Naar de projectendatabase

Patiënten en artsen starten campagne over samen beslissen in het ziekenhuis

Poster campagne Samen beslissen

Samen Beslissen door arts en patiënt over de meest geschikte behandeling gebeurt steeds meer, maar kan nog beter vinden Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten. 4 op de 10 patiënten hebben nu niet de ervaring dat zij een waardevolle bijdrage aan het gesprek met hun arts in het ziekenhuis leveren.

Lees verder

Passend onderzoeksdesign

Bij de beoordeling van subsidieaanvragen wordt ook gekeken naar het onderzoeksdesign: is die passend en haalbaar?  Projectindieners, referenten en commissieleden redeneren soms vanuit verschillende perspectieven en hebben daarover dan ook verschillende meningen. In het bijzonder is er discussie over de waarde en (on)mogelijkheden van gerandomiseerd vergelijkend onderzoek (RCT). In gesprek met onderzoekers, praktijkprofessionals en beleidmakers wordt gewerkt aan handvaten om de keuze van een onderzoeksdesign beter te kunnen maken.

Passend onderzoeksdesign: Alternatieven voor RCT

Gericht investeren in zorgonderzoek loont

Uit het programma DoelmatigheidsOnderzoek blijkt dat elke euro die in dit onderzoek wordt gestoken ruim drie euro aan besparingen oplevert.

Investeren in onderzoek en zorginnovatie

Zorg voor innoveren

logo Zorg voor Innoveren

Bij het digitale loket van Zorg voor innoveren kunt u terecht met alle vragen over uw zorginnovatie. Deskundigen van de 4 partners gaan samen op zoek naar een antwoord of verwijzen u door.

Naar Zorg voor Innoveren

Actueel

Volg via RSS

Doelmatigheidsonderzoek: de opmaat naar betere keuzes in de zorg

Op 11 september vond het internationale congres Choosing Wisely plaats in Amsterdam. De centrale vraag was: wat kunnen we doen om het maken van goede behandelkeuzes in de zorg te bevorderen? Welke initiatieven zijn er en wat kunnen we van elkaar leren? Dit congres werd mogelijk doordat professionals vanuit wetenschap, praktijk en onderwijs de krachten bundelden. ZonMw was een van de partners in dit congres en verzorgde een breakout-sessie over...

Nieuws

Start van Open access publiceren in de gezondheidszorg

Vandaag heeft VWS aan de Tweede Kamer het advies ‘Open access tot publicaties: Stand van zaken en implicaties voor volksgezondheidsbeleid’ aangeboden. VWS is hiermee het 3e ministerie dat aan de slag gaat met open access publiceren.

Nieuws

Belangrijk dat zwangeren meedoen aan onderzoek

Het is belangrijk dat zwangere vrouwen op ethisch verantwoorde wijze geïncludeerd worden in medisch-wetenschappelijk onderzoek. Door hen stelselmatig uit te sluiten van deelname kan niet bewezen worden dat medicijnen die zwangeren nodig hebben veilig en werkzaam zijn. Niet deelnemen leidt tot risico’s voor zowel de zwangere vrouw als de foetus. Dat betoogt Indira van der Zande, verbonden aan het UMCU.

Zwangere vrouw en dokter aan tafel
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Jong-NVTAG ‘Alternatieven voor RCT’s’

Donderdagavond 5 oktober vindt de bijeenkomst ‘Alternatieven voor RCT’s’ van jog-NVTAG plaats. Wanneer er sprake is van ‘passend bewijs’ bij het beantwoorden van onderzoeksvragen.

Lees meer

KCE Trials symposium

Belgian and international speakers share their experience and views in the 2nd KCE Trials symposium about pragmatic practice-oriented trials.

Lees meer

Save the date: Symposium Doelmatigheid van Zorg 2018

Doelmatig leren denken en handelen is cruciaal: we willen allemaal de best mogelijke kwaliteit van zorg tegen verantwoorde kosten. Ook in de opleiding tot specialist komt steeds meer aandacht voor dit maatschappelijk relevante thema. Om opleidingen daarbij te helpen organiseert het Bewustzijnsproject, samen met OOR Leiden, het Symposium Doelmatigheid.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website