Winnaars jaarprijzen palliatieve zorg

Op 1 februari 2024 zijn op het Amsterdam Symposium Palliatieve Zorg de jaarprijzen palliatieve zorg impact en onderzoek uitgereikt. De impactprijs is uitgereikt aan het ZonMw-project Sterven en Rouwen op de IC (STRIC) en de onderzoekprijs aan het ZonMw-project Doorontwikkeling van het goede voorbeeld Proactieve palliatieve Zorgplanning naar Proactieve Palliatieve zorgplanning 2020.

Sterven en Rouwen op de IC (STRIC)

De intensive care, vol hectiek en medische apparatuur, belemmert intiem afscheid bij overlijden. Naasten hebben daarom een verhoogd risico op een complex rouwproces. Verpleegkundigen zijn de professionals bij uitstek om naasten te ondersteunen (rouwzorg). Maar hoe pak je dat aan? 

In het project Rouwzorg door verpleegkundigen bij naasten van een patiënt op de intensive care heeft een multidisciplinair projectteam een goed voorbeeld uit het Erasmus MC doorontwikkeld tot de Toolbox STRIC: sterven en rouwen op de intensive care. De toolbox ondersteunt naasten tijdens en na het overlijden van de patiënt op de IC. En bevat suggesties voor materialen en werkwijzen voor de verpleegkundige zorg voor patiënten en naasten, maar ook allerlei tips voor het implementeren van de toolbox op de afdeling en een link naar een e-learning over interculturele rouwzorg. 

Bekijk de film over het project en download de toolbox en implementatiematerialen op de projectpagina.

Identificeren, verkennen en integreren van de spirituele dimensie in proactieve zorgplanning

Patiënten die palliatieve zorg ontvangen waarderen de aandacht voor hun spirituele behoeften. Deze behoeften blijven echter vaak onderbelicht omdat zorgverleners onvoldoende vaardigheden hebben om ze te identificeren en informatie te integreren in zorgplannen. 

In het onderzoek van Jacqueline Meurs et al Identifying, exploring and integrating the spiritual dimension in proactive care planning: A mixed methods evaluation of a communication training intervention for multidisciplinary palliative care teams is gekeken naar de effecten van een interactieve communicatietrainingsinterventie voor palliatieve teams om de spirituele behoeften te herkennen, verkennen en te integreren in de zorgplannen van patiënten.

Lees meer informatie over het onderzoek en de training Signaleren, verkennen, proactief (SVP).

Wij feliciteren Jacqueline Meurs, Erica Witkamp en Margo van Mol van harte met hun prijs! 

ZonMw en de Jaarprijs Palliatieve Zorg

De winnende projecten ontvingen financiering vanuit ZonMw. We zetten ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak, die aansluit op hun wensen en behoeften. 

Op de hoogte blijven?