Toepassen van de interventie Compassion in de praktijk: 2 projecten van start
Interventie Compassion
De interventie Compassion is een werkwijze gericht op het verbeteren van palliatieve zorg voor mensen met COPD door integratie van tijdige en passende palliatieve zorg in de gebruikelijke COPD-zorg. De implementatie van Compassion levert bij mensen met COPD onder andere tijdige identificatie van de palliatieve fase op en draagt bij aan zorg die aansluit bij de wensen en behoeften van patiënt met COPD en naasten. De interventie bestaat uit 6 onderdelen:
- markeren
- proactieve zorgplanning
- multidimensionaal assessment
- symptoommanagement
- coördinatie en continuïteit
- stervensfase en nazorg
Zorgorganisaties aan de slag
2 projecten gaan de interventie Compassion implementeren. We stellen deze graag aan u voor:
- Transmurale samenwerking voor patiënten met COPD in de palliatieve fase binnen het Franciscus ziekenhuis
Projectleider Monique van Meggelen, verpleegkundig specialist longgeneeskunde
Sinds 2022 heeft de afdeling Longgeneeskunde van het Franciscus Gasthuis & Vlietland een zorgpad ‘Palliatieve zorg voor COPD patiënten’. Binnen dit zorgpad voeren zij met COPD-patiënten proactieve zorgplanningsgesprekken. Deze gesprekken vinden nu alleen nog maar in het ziekenhuis plaats, maar de wens is om dit ook transmuraal (met zorgverleners eerste lijn) uit te breiden. Met de implementatie van Compassion hopen ze goede palliatieve zorg toegankelijker te maken voor COPD patiënten en hun naasten, zodat zij tijdig en op een passende manier zorg ontvangen. Zij verwachten dat dit de kwaliteit van leven bij de COPD-patiënt in de palliatieve fase verhoogt, omdat de zorg ook recht doet aan de wensen/behoeften van de patiënt en naasten. Daarnaast zorgt het verder uitbouwen van dit zorgpad voor meer bekendheid van palliatieve zorg. - Passende palliatieve zorg voor patiënten met COPD in het Academisch Ziekenhuis Maastricht
Projectleider Franca Warmenhoven, onderzoeker
Voor patiënten met COPD is het, naast goede symptoomcontrole, belangrijk om tijdig gesprekken te voeren over zorgen en wensen rond het leven en levenseinde. In het Academisch Ziekenhuis Maastricht is dit nog onvoldoende ingebed. Zij willen met de implementatie van Compassion de symptoomcontrole en proactieve zorgplanning voor patiënten met gevorderd COPD en naasten verbeteren. En ook de samenwerking tussen betrokken zorgprofessionals binnen en buiten het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Zij scholen artsen en verpleegkundigen in het Academisch Ziekenhuis Maastricht met bestaande onderwijsmaterialen uit Compassion.
ZonMw en Compassion
Deze 2 projecten starten binnen de stimuleringssubsidie Compassion van het programma Palliantie. Hiermee ondersteunen wij zorginstellingen bij de implementatie en borging van de interventie Compassion. Zorgmedewerkers kunnen een training volgen om te leren de interventie toe te passen in het werk, en kunnen organisaties implementatie- en borgingsactiviteiten uitvoeren. We werken hierin nauw samen met het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL). Beide programma’s zijn gericht op het verbeteren van de palliatieve zorg, om de kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten te vergroten. Daarvoor is het nodig dat ontwikkelde interventies en hulpmiddelen op dat gebied hun weg naar de praktijk vinden. Daarom investeren wij en PZNL in implementatietrajecten die zorgorganisaties ondersteunen in het verbeteren van de palliatieve zorg.