Subsidie voor het versterken van intersectorale aanpakken van bestaansonzekerheid
De aanpak kan zowel lokaal als regionaal zijn. En richt zich op mensen met een lage sociaaleconomische positie en/of mensen die bestaansonzekerheid ervaren, of daarin dreigen te vervallen.
Waar richt het onderzoek zich op
De projecten kunnen (een combinatie van) thema’s adresseren, zoals voldoende én toereikend inkomen en middelen van bestaan, voorkomen van financiële of juridische problemen, toegang tot een betaalbare en gezonde woning, toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, of het verkrijgen en behouden van gezond werk. Projecten kunnen zich ook richten op het ‘ontschotten’ van financiële stromingen of op de toegankelijkheid, vereenvoudiging en uitvoerbaarheid van het toeslagenstelsel.
Om een beter beeld te krijgen van een situatie die de projecten op kunnen lossen, hebben we een fictieve casus gemaakt.
Casus Suzanne
Suzanne is een 38-jarige alleenstaande moeder van 3 kinderen. Ze verloor haar baan als administratief medewerker tijdens een reorganisatie. Sindsdien leeft ze van een uitkering. Maar door de snel stijgende huur- en energiekosten is het een dagelijkse uitdaging om haar gezin financieel overeind te houden. De stress van haar financiële situatie heeft een steeds grotere impact op haar gezondheid. Ze lijdt aan slapeloosheid, voelt zich voortdurend uitgeput en heeft vaak last van maagklachten. Haar zorgen om haar kinderen, die door de financiële onzekerheid ook emotioneel onder druk staan, verergeren de situatie.
Suzanne probeert hulp te zoeken, maar stuit op een doolhof van loketten en ingewikkelde regels. Verschillende instanties bieden wel regelingen aan, maar de voorwaarden zijn complex en vaak overlappen de hulpaanbiedingen niet. Zo lijkt ze op papier net teveel te verdienen voor bepaalde regelingen, terwijl ze toch elke maand tekort komt. Haar stress neemt toe door de angst voor terugvorderingen waardoor ze minder snel steun zoekt. Daarnaast ervaart Suzanne dat de hulp vaak gefragmenteerd is: de ene instantie kijkt naar haar schulden, de andere naar haar gezondheid. Maar er is geen integrale oplossing die haar volledige situatie begrijpt en aanpakt. Suzannes situatie roept fundamentele vragen op over de manier waarop ons sociale vangnet is georganiseerd en wie daar écht toegang toe heeft. Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat iemand als zij daadwerkelijk geholpen kan worden?
Wie kan subsidie aanvragen?
In deze subsidieronde kan een projectidee worden ingediend door Nederlandse onderzoeksorganisaties, gemeenten en GGD’en.
Zij werken in een bestaand of nieuw te vormen consortium dat bestaat uit ten minste één onderzoeksorganisatie en ten minste één gemeente of GGD, relevante praktijk- en beleidspartijen, en (vertegenwoordigers van) de doelgroep. Het gaat daarbij om onderzoeksorganisaties uit sociale-, economische-, gezondheids-, bestuurskundige-, onderwijs-, juridische-, veiligheids-, criminologische-, omgevings- of fiscale wetenschappen. In het consortium zijn relevante organisaties uit minstens 2 verschillende sectoren vertegenwoordigd.
Kansen voor gemeenten en GGD’en
Werkt u bij een gemeente of GGD? Dan biedt deze subsidieoproep de mogelijkheid om samen met partners een duurzame, integrale aanpak te ontwikkelen tegen bestaansonzekerheid. Hierdoor kunt u directe impact maken op sociaal-economische vraagstukken binnen uw regio. Bovendien kunt u met intersectorale samenwerking beleid en praktijk beter op elkaar afstemmen, wat leidt tot effectievere ondersteuning van kwetsbare groepen.
Kansen voor onderzoeksorganisaties
Werkt u bij een onderzoeksorganisatie? Dan biedt deze subsidieoproep de mogelijkheid om vanuit uw wetenschappelijke kennis intersectorale aanpakken van bestaansonzekerheid te versterken. Daarbij kunt u ook de samenwerking met andere onderzoeksdisciplines verstevigen. Deelname aan een project biedt een mogelijkheid om praktijkgericht onderzoek uit te voeren in samenwerking met beleidsmakers en praktijkorganisaties, wat kan leiden tot meer impactvolle en toepasbare resultaten. Daarnaast versterkt het de verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek en lokaal beleid, wat kansen biedt voor het vergroten van de maatschappelijke relevantie van uw werk.
Subsidie aanvragen
Deze subsidieronde is opgedeeld in 2 fases: de projectideefase en de subsidieaanvraagfase. Het projectidee kan ingediend worden tot 4 februari 2025, 14.00 uur. Het projectidee wordt dan beoordeelt op relevantie en globaal op kwaliteit. De consortia hoeven in dit stadium nog niet rond te zijn.
De volledige subsidieaanvraag moet op 17 juni 2025, 14.00 uur ingediend worden.
Per project kan maximaal € 500.000,- worden aangevraagd. Er is in totaal € 4 miljoen beschikbaar.
Informatiebijeenkomst
Heeft u nog vragen naar aanleiding van de subsidieoproep? Dan kunt u aansluiten bij de digitale informatiebijeenkomst (via Teams) op donderdag 21 november 2024 van 11.00 – 12.00 uur. Hier krijgt u de gelegenheid om vragen te stellen.
Deelnemen?
Neem deel vanaf uw computer, mobiele app of apparaat voor vergaderruimte
Nu deelnemen aan de vergadering
Vergadering-id: 377 897 524 057
Wachtwoordcode: RPFXJm
Inbellen via telefoon
+31 20 899 9508,,405173767# Nederland, Amsterdam
Telefonische vergadering-id: 405 173 767#
Wetenschap voor beleid: het versterken van intersectorale aanpakken van bestaansonzekerheid
Deze subsidieoproep wordt gerealiseerd in het kader van de programmalijn Innovatie van het Preventieprogramma 2023-2026 | ZonMw. Het Preventieprogramma van ZonMw levert via kennisbenutting, effectiviteitonderzoek en innovatie een bijdrage aan het behoud en de bevordering van gezondheid van burgers, zodat zij zo goed mogelijk kunnen functioneren. De programmalijn Innovatie stimuleert onderzoek naar innovatie en (technologische) vernieuwing op het terrein van 1) Nieuwe determinanten en aangrijpingspunten; 2) Nieuwe vormen van samenwerking; en 3) Innovatieve onderzoeksmethoden.