Kom erbij: De Week tegen Eenzaamheid 2023 is begonnen!

Elk jaar organiseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Week tegen Eenzaamheid. In 2023 vindt deze actieweek plaats van 28 september tot en met 4 oktober. Tijdens deze editie wordt er niet alleen aandacht besteed aan eenzaamheid onder ouderen, maar onder álle doelgroepen in de samenleving.

De Week tegen Eenzaamheid wordt georganiseerd in het kader van het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’, waar ook het ZonMw-programma ‘Versterking aanpak eenzaamheid’ uit voortkomt. Tijdens deze actieweek wordt er door het hele land extra aandacht besteed aan eenzaamheid. Op veel plekken worden er speciale activiteiten georganiseerd waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten leggen. Iedereen kan deelnemen aan de Week tegen Eenzaamheid door het bezoeken of organiseren van een activiteit. 

Extra aandacht voor eenzaamheidsinitiatieven

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid besteden wij extra aandacht aan het thema ‘eenzaamheid’. Zo lichten we verschillende initiatieven toe die hun interventie ontwikkelden met een subsidie van ZonMw. Ook vertellen we meer over de interventies die bezig zijn met een traject om opgenomen te worden in de databank ‘effectieve sociale interventies’ van Movisie. Wilt u niets missen? Houd dan onze website in de gaten en volg ons op LinkedIn.

Communicatietoolkit

Heeft u de communicatietoolkit van Eén tegen Eenzaamheid al bekeken? Deze toolkit kunt u gebruiken als u  met uw eigen communicatiekanalen wilt aansluiten bij de Week tegen Eenzaamheid. In deze handige toolkit worden verschillende visuals, posts voor social media en bronbestanden gedeeld én krijgt u handige promotietips over het delen van uw activiteit(en). Klik hier om de communicatietoolkit te bekijken.

Wat doet ZonMw op het gebied van eenzaamheid?

Vanuit het actieprogramma 'Eén tegen eenzaamheid' gaf het ministerie van  Volksgezondheid, Welzijn en Sport de opdracht aan ZonMw om met subsidies verschillende initiatieven (extra) te ondersteunen bij het doorbreken, terugdringen en voorkomen van eenzaamheid onder ouderen. Dit doen wij vanuit het programma Versterking aanpak eenzaamheid, door interventies gericht op eenzaamheid te:

  • inventariseren en analyseren;
  • ondersteunen in de (door)ontwikkeling en evaluatie;
  • ondersteunen bij het beschrijven;
  • ondersteunen bij het theoretisch onderbouwen.

Niet alleen ouderen kunnen eenzaam zijn: de afgelopen jaren nam het percentage jongeren dat eenzaamheid ervaart toe. Het door ZonMw-gefinancierde Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd draagt bij aan de bestrijding van eenzaamheid onder jongeren.

Meer weten over dit thema binnen ZonMw? Bekijk dan de themapagina 'Eenzaamheid'.