Dementie vroeg opsporen en het verloop voorspellen door onderzoek naar biomarkers

Mohit Dubey ontving afgelopen jaar een fellowship-subsidie waardoor hij onderzoek kan doen naar vroege en nauwkeurige biologische markers van dementie. Deze markers voorspellen het begin en het verloop van de ziekte. Hoe zit zijn onderzoek precies in elkaar? En wat kan zijn onderzoek gaan betekenen voor de behandeling van dementie? Hij neemt ons hierin mee in dit interview.

Kunt u kort uitleggen waar u onderzoek naar doet en waarom u dat doet?

Gezonde verbindingen tussen zenuwcellen in onze hersenen zijn belangrijk voor allecognitieve processen. Dementie wordt gekenmerkt door de opbouw van schadelijke eiwitten in de hersenen, en de gevolgen en oorzaken hiervan zijn complex, waardoor behandelingen erg moeilijk zijn. Nieuwe inzichten tonen aan dat zeer kleine immuuncellen, de 'microglia', zenuwcellen beïnvloeden en een belangrijke rol spelen in de elektrische activiteit en geheugenvorming van de zenuwcellen. In dit onderzoeksproject onderzoeken we het samenspel tussen microglia en zenuwcellen in een gehumaniseerd muismodel van dementie.

Kunt u kort uitleggen op welke manier u dat onderzoek gaat uitvoeren?

We willen een nieuw amyloïdemodel karakteriseren vanuit een multi-omics perspectief. Het mooie van onze aanpak is dat we longitudinale metingen uitvoeren waarbij we bekijken wat er gebeurt in de moleculen wanneer de ziekte in de hersenen verergert.

Kunt u iets zeggen over de resultaten die u hoopt te behalen?

We willen nieuwe biomarkers en ziektemechanismen identificeren. Ook hopen we dat de resultaten ons in staat stellen om oorzaken van de ziekte te ontdekken en de doeltreffendheid van bepaalde interventies te bepalen. Hiermee  willen we dementie in een vroeg stadium kunnen aanpakken.

Welke kansen biedt (of wat betekent) dit fellowship voor u persoonlijk?

Als opgeleid preklinisch farmacoloog en translationeel neurofysioloog richt ik me op het oplossen van neurologische aandoeningen. Deze fellowship is uiterst belangrijk omdat het me dichter bij dit doel brengt. Dit project is een samenwerking tussen meerdere laboratoria van een academisch instituut en een farmaceutisch bedrijf om betere diagnostische hulpmiddelen en behandelingsstrategieën voor dementie te onderzoeken.  Ten slotte biedt dit project mij de mogelijkheid om mijn wetenschappelijke veelzijdigheid en professionele netwerk in dementieonderzoek uit te breiden.

Waarin is dit onderzoek vernieuwend of grensverleggend?

We missen vroege en nauwkeurige biologische markers om het begin van dementie en de progressie ervan te voorspellen. Dit onderzoek zal inzicht bieden in de vroegste veranderingen die het begin van dementie kunnen voorspellen en het onderliggende mechanisme. Ik voorspel dat toekomstige studies mijn resultaten kunnen gebruiken om geavanceerde diagnostische hulpmiddelen en behandelingsstrategieën voor dementie in klinieken te ontwikkelen.

Meer informatie