Clusters Voeding & Groei en Psychosociaal & Gedrag gestart met omzetten JGZ-richtlijnen

De clusters Voeding & Groei en Psychosociaal & Gedrag zijn gestart met het omzetten en herzien van de JGZ-richtlijnen naar richtlijnmodules. Naar verwachting zullen de vernieuwde richtlijnen in het eerste semester van 2026 beschikbaar zijn.

Richtlijnen cluster Voeding & Groei

TNO herziet binnen het cluster Voeding & Groei de JGZ-richtlijnen; Voedselovergevoeligheid, Overgewicht, en Borstvoeding. Het kan gaan om een gehele of gedeeltelijke herziening en de richtlijnen worden omgezet naar modulaire vorm. De richtlijnen Voeding & Eetgedrag, Ondergewicht, Lengtegroei zijn nog actueel en worden enkel omgezet in modulaire vorm. Daarnaast worden er 2 nieuwe generieke modules ontwikkeld binnen dit cluster; Meten van lengte en gewicht en schedelomtrek en Groeidiagrammen beoordeling en interpretatie. Generieke modules zijn van toepassing op meerdere onderwerpen en soorten uitgangsvragen.

Richtlijnen cluster Psychosociaal & Gedrag

Binnen het cluster Psychosociaal & Gedrag worden de volgende JGZ richtlijnen (gedeeltelijk) herzien en omgezet; Pesten, Psychosociale problemen, Seksuele ontwikkeling, ADHD, ASS en Depressie. De richtlijn Angst wordt alleen omgezet in modulaire vorm. 

Alle modulaire richtlijnen worden ondergebracht in een nieuw te ontwikkelen digitale infrastructuur. Lees meer over het project Digitale infrastructuur JGZ Richtlijnen in dit nieuwsbericht.

Subsidiemogelijkheden clusters Ontwikkeling & Zintuigen en Het lichaam

Bent u richtlijnontwikkelaar of werkzaam bij een onderzoeksorganisatie? En heeft u ervaring in het ontwikkelen van richtlijnen én kennis van de JGZ? U kunt tot 16 april, 14.00 uur subsidie aanvragen voor de clusters Ontwikkeling & Zintuigen en Het lichaam. Lees hier over de subsidiemogelijkheden.