Burgerparticipatie versterken in domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden

Recent zijn 12 projecten gestart, met subsidie uit de ZonMw-subsidieronde ‘Burgerparticipatie in domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden’. Deze subsidieronde is onderdeel van het programma de Juiste Zorg Op de Juiste Plek (JZOJP).

Daadwerkelijk participeren

Burgerparticipatie niet alleen ‘afvinken’ na een informatieavond, maar er zorg voor dragen dat burgers daadwerkelijk participeren in de besluitvorming, zowel tijdens de planning als tijdens de uitvoering. Dat het belangrijk is, daar zijn de meeste mensen het over eens. Maar hoe pak je het aan? Wat werkt? En wat kan je beter niet doen?

Burgerparticipatie versterken

Doel van de projecten is om de rol van burgers binnen regionale samenwerkingsverbanden, waarin zorg en welzijn op elkaar afgestemd worden, te verstevigen en te borgen. Alleen als de burger echt centraal staat in de besluitvorming, kan de juiste zorg op de juiste plek gegeven worden. Het gaat om de deelname van burgers in 6 nieuwe samenwerkingsverbanden (pioniers) en in 6 bestaande samenwerkingsverbanden (koplopers).  7 projecten richten zich op burgerparticipatie bij het opstellen en uitvoeren van regioplannen, 4 richten zich op burgerparticipatie bij het opstellen van ouderenzorgplannen en één richt zich burgerparticipatie bij het opstellen van een Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ)-plan (1). 

Projecten van pioniers

Ouderen langer thuis in de wijk Amby - participatief onderzoek voor een Wijkgericht-Ouderenzorgplan: Centraal in deze wijk in Maastricht staat het proactief verbinden van de informele en formele zorg- en welzijnsorganisaties om zo, samen met inwoners, te komen tot passende zorg-, zingevings-en welzijnsoplossingen.

Oudere burgers aan zet! Living Lab in Oegstgeest: Binnen het samenwerkingsverband van dit project wordt de expertise van professionals gecombineerd met de kennis en ervaring van oudere burgers in de gemeente Oegstgeest om zo nieuw, passend welzijnsaanbod te ontwikkelen.

Burgerparticipatie in de regio Midden IJssel: In deze regio gaat het project bijdragen aan het verstevigen en borgen van de burgerparticipatie bij het formuleren, uitvoeren en evalueren van het regioplan Midden IJssel van het regionale samenwerkingsverband Salland United.

Mit mekaor - Samen met burgers werken aan toekomstbestendige zorg in Drenthe: richt zich op het verstevigen en borgen van de burgerparticipatie binnen de uitvoering van het regioplan. Tijdens de totstandkoming van het Regiobeeld en Regioplan IZA Drenthe is het samenwerkingsverband Gezonde Marke tot stand gekomen. Zorgbelang Drenthe doet mee om inwonerparticipatie invulling te geven. Het gebruiken van passende methoden van inwonerparticipatie en het evalueren en verbeteren van deze methoden staat centraal in dit project.

Samen op weg! Het realiseren van inwonersparticipatie bij de hervorming van acute zorg in Noord NL: Om de wijze waarop de acute zorg wordt georganiseerd in Noord-Nederland zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoefte van de mensen die daar gebruik van maken richt dit project zich op het organiseren, verstevigen en borgen van de samenwerking met inwoners/patiënten binnen het ROAZ Noord-Nederland. Zorgbelang Drenthe, Zorgbelang Groningen en Zorgbelang Fryslân zullen met alle belanghebbenden afspraken maken over structurele borging van inwonerparticipatie binnen het ROAZ Noord-Nederland.

Burgerparticipatie Uitvoeringsagenda Wonen, Welzijn en Zorg: Om de nieuwe manier van werken in wonen, welzijn en zorg te realiseren zijn de inwoners cruciaal. Er komt in de Hoeksche Waard een nieuwe netwerkstructuur die inwoners, via dorpsvertegenwoordigers en dorpsnetwerken, stevig positioneert, zonder hun precieze rol uit te stippelen. Deze dorpsnetwerken gaan de gezamenlijk opgestelde dorpsagenda’s in de praktijk brengen.

Projecten van koplopers

Verstevigen en borgen van burgerparticipatie in het opstellen en uitvoeren van het regioplan Twente: Doel van het project is de burgerparticipatie in het regioplan te versterken door middel van een speciale programmalijn gericht op het versterken van gemeenschapskracht.

Toekomst bestendige ouderenzorg in Achterveld met burgerparticipatie en samenwerkingspartners: De bestaande afstemming tussen informele en formele zorg wordt versterkt en verankerd in een structurele samenwerking in de ouderenzorg in Achterveld. 

Burgerinitiatieven binnen de RTWG, een ontwikkel- én implementatieproject: Burgers en ervaringsdeskundigen worden door de Regionale Taskforce Wachttijden GGZ Groningen (RTWG) ingezet bij het ontwikkelen van bestaande, nieuwe en nog onbekende interventies om de wachtlijsten in de GGZ te reduceren. Er worden ook nieuwe activiteiten opgezet voor de periode dat mensen op de wachtlijst staan.

Met Kracht naar een gelijkwaardige positie: Vanuit de huidige samenwerking wordt in dit project een werkwijze in kaart gebracht voor een goede en gelijkwaardige samenwerking tussen organisaties, overheid en burgers. De focus ligt op het perspectief vanuit inwoners en ouderen bij het realiseren van ouderzorgplannen.

Samen Buurten | Domeinoverstijgend samenwerken aan praktijklabs voor burgers: De overkoepelende netwerkbeweging Samen Buurten is in 2022 gestart met als doel de samenlevingsopbouw in Flevoland te bevorderen en een impuls te geven. Om de impact van burgerinitiatieven te vergroten is een betere samenwerking en afstemming tussen partijen nodig. In dit project zal gewerkt worden met praktijklabs en met een regionaal zelflerend netwerk.

"Versterk de burger, verlicht de zorg. Hoe gemeenschapsintelligentie ons gaat helpen”: De Vereniging Gezondheidsregio Zoetermeer gaat het sociaal potentieel van burgers in Zoetermeer benutten om als samenleving vitaler te worden. Het uitgangspunt is: versterk de burger in zijn kwaliteit van leven en verlicht daarmee, waar mogelijk, de zorg, zodat deze beschikbaar blijft waar dit echt nodig is.

Kennisuitwisselingstraject burgerparticipatie

De 12 projecten die zijn gehonoreerd binnen de subsidieronde ‘Burgerparticipatie binnen domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden’ gaan deelnemen aan een overkoepelend kennisuitwisselingstraject.

In dit kennisuitwisselingstraject gaan, zowel pioniers als koplopers, kennis en ervaring met het inzetten van burgerparticipatie met elkaar delen. Kennis en concrete handvatten komen zo (tussentijds) beschikbaar, voor zowel de gehonoreerde projecten als voor andere organisaties en samenwerkingsverbanden die gelijkwaardig willen samenwerken met burgers in hun regio.

Het kennisuitwisselingstraject zal worden uitgevoerd door een breed multidisciplinair consortium onder leiding van Wageningen Universiteit & Research. In het consortium gaan onderzoekers (Universiteit Wageningen, Maastricht, Radboudumc, Avans Hogeschool), adviseurs (GGD Gelderland-Zuid, RIVM, Pharos, Platform31) en burgers (Stichting Mijn Data Onze Gezondheid, burgeradviesgroep Maastricht) vanaf 1 mei aan de slag met het delen van kennis en ervaring tussen de burgerparticipatie projecten.