Vepleegkundigen in the lead voor kwaliteit en patiëntveiligheid

Verpleegkundigen stellen alles in het werk om de kwaliteit van zorg en patientveiligheid te garanderen. Hoe kunnen zij meer invloed uitoefenen op hoe zij hier in hun werk vorm aan geven?

In haar vlog vertelt Conny van Velden (Erasmus School of Health Policy & Management) hoe ze in het onderzoek 'Met VERVE!: VERpleegkundigen in the lead voor kwaliteit- en patiëntVEiligheid' kennis ontwikkelen over veerkrachtige praktijken van verpleegkundigen door te kijken naar hoe zij hiervoor verpleegkundig leiderschap inzetten.

Afbeelding
Screenshot vlog over project Met Verve

Zij onderzoekt samen met verpleegkundigen, management en cliëntenraden van 3 verschillende ziekenhuizen hoe verpleegkundigen kwaliteit- en veiligheidsmanagement in de dagelijkse werkpraktijk vormgeven. Dat doet zij met co-onderzoekers Mariëlle van Mersbergen-de Bruin uit het Elisabeth Tweesteden ziekenhuis, Annet Eerens en Ina Braam uit Treant Zorggroep, Naomi Stol, Marit Ras, Roeline Dinkelman uit het Spaarne Gasthuis en Emma Lenssen uit het Radboud UMC en vele andere verpleegkundigen, onder begeleiding van Anne Marie Weggelaar-Jansen en Catharina van Oostveen.

Programma Safety-II en veiligheidsergonomie

Het project 'Met Verve!' krijgt subsidie vanuit ons programma Safety-II en veiligheidsergonomie. Safety-II is gericht op het vergroten van patiëntveiligheid door te kijken naar wat juist goed gaat, in plaats van uitsluitend naar wat niet goed gaat. Daarbij ligt de focus op het aanpassingsvermogen en de veerkracht (resilience) van zorgprofessionals in de context waarin zij werken. Maar hoe werken de principes van Safety-II in de dagelijkse praktijk van Nederlandse ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken? En leiden ze tot meer patiëntveiligheid? Om dat te onderzoeken, financierden we 11 projecten die hier onderzoek naar doen.

Ons programma is onderdeel van het landelijke programma Tijd voor Verbinding: de volgende stap in patiëntveiligheid, dat eind 2018 is opgezet met de Federatie Medisch Specialisten, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Zelfstandige Klinieken Nederland, Patiëntenfederatie Nederland en Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland om de patiëntveiligheid in ziekenhuizen te verbeteren.