Safety-II: patiëntveiligheid vergroten door te leren van de dagelijkse praktijk
In het najaar van 2021 hebben we vanuit ons programma Safety-II en veiligheidsergonomie 11 praktijkgerichte onderzoeken naar de werking van de Safety-II-principes in de Nederlandse medisch-specialistische zorg gefinancierd. Begin 2023 zijn 12 projecten gestart die voortborduren op resultaten van eerdere projecten met grotere, vergelijkende projecten of de werkzame elementen van Safety-II toetsen door praktische en toegankelijke voorbeelden over de toepassing van Safety-II in de praktijk te onderzoeken. In deze interviewreeks delen verschillende projectbetrokken hun ervaringen.
11 projecten die in 2021 zijn gestart
Samen leren van de dagelijkse visite op de afdeling kindergeneeskunde
Vepleegkundigen in the lead voor kwaliteit- en patiëntveiligheid
Interview met Loes Pijnenborg en Marit de Vos
12 projecten die begin 2023 zijn gestart
Programma Safety-II en veiligheidsergonomie
Safety-II is gericht op het vergroten van patiëntveiligheid door te kijken naar wat juist goed gaat, in plaats van uitsluitend naar wat niet goed gaat. Daarbij ligt de focus op het aanpassingsvermogen en de veerkracht (resilience) van zorgprofessionals in de context waarin zij werken. Maar hoe werken de principes van Safety-II in de dagelijkse praktijk van Nederlandse ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken? En leiden ze tot meer patiëntveiligheid? Om dat te onderzoeken, financierden we vanuit ons programma Safety-II en veiligheidsergonomie 11 projecten die hier onderzoek naar doen.
Ons programma is onderdeel van het landelijke programma Tijd voor Verbinding: de volgende stap in patiëntveiligheid, dat eind 2018 is opgezet met de Federatie Medisch Specialisten, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Zelfstandige Klinieken Nederland, Patiëntenfederatie Nederland en Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland om de patiëntveiligheid in ziekenhuizen te verbeteren.