Onderzoek naar ouderengeneeskunde door artsen in opleiding tot onderzoeker
Onderzoek naar vragen uit de praktijk
De projecten worden gefinancierd vanuit de programmalijn Ouderengeneeskunde (OG) van de programma's Academische Bruggenbouwers (vanaf 2024) en Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde (tot 2024). De projecten dragen bij aan de ontwikkeling van nieuwe kennis rondom ziekten in de ouderengeneeskunde. De inhoudelijke thema’s sluiten aan bij bestaande onderzoekslijnen. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker (aioto) dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.
Subsidierondes
Eenmaal per jaar wordt vanuit het programma Academische Bruggenbouwers een subsidieoproep opengesteld. Afdelingen Ouderengeneeskunde van de Nederlandse universitaire medische centra (umc’s) met een opleiding tot specialist ouderengeneeskunde kunnen subsidie aanvragen. Aanvragers kunnen uitsluitend indienen als zij namens de organisatie en afdeling hiervoor per e-mail zijn uitgenodigd door ZonMw.
Project uit de subsidieronde van 2023
Project uit de subsidieronde van 2022
Projecten uit de subsidieronde van 2020
Projecten uit de subsidieronde van 2017
Preventieve medicatie voor hart- en vaatziekten bij 80-plussers
Antibioticagebruik kwetsbare ouderen
Onderzoek naar zeer ernstig probleemgedrag bij dementie
Impact kracht- en condietraining bij geriatrische revalidatie
Een betere kwaliteit van leven met paracetamol?
Projecten uit de subsidieronde van 2014
Valangst in de revalidatiezorg verminderen
Palliatieve zorg voor jonge mensen met dementie
Projecten uit de subsidieronde van 2013
Zijn mensen met dementie en ernstig probleemgedrag te helpen?
Werken aan meer eenduidigheid in advance care planning
Academische Bruggenbouwers
Met het programma Academische Bruggenbouwers dragen we bij aan de academisering van de huisartsgeneeskunde, ouderengeneeskunde en geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten. Dat doen we door het faciliteren van onderzoeksprojecten waarin het opleiden van klinisch onderzoekers centraal staat. Het programma levert daarmee gepromoveerde huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten op met een blijvende belangstelling voor wetenschappelijk onderzoek. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker (aioto's), dragen ze bij aan de onderbouwing van het geneeskundig handelen én aan de implementatie van wetenschappelijke kennis in de bijbehorende praktijken waarin zij werken.