Eerstelijnszorg regio Amsterdam

In de regio Amsterdam wordt hard gewerkt aan de implementatie van de landelijke Visie eerstelijnszorg 2030 om de eerstelijnszorg voor iedereen toegankelijk te houden met behoud van kwaliteit van zorg.

Aanleiding

In Amsterdam is er op dit moment nog geen eerstelijnssamenwerkingsverband op regionaal of stadsbreed niveau. Door middel van deze voucher bereiden we een subsidieaanvraag voor om te gaan werken aan het vormen van een dergelijke samenwerking. De eerste stap in dit proces is het gezamenlijk opstellen van de subsidieaanvraag. Dit is, gezien de complexiteit van de grootstedelijke context van Amsterdam, een uitdaging omdat er veel verschillende partijen, netwerken en organisaties actief zijn binnen de eerstelijnszorg. De regio Amsterdam heeft de voorbereidingssubsidie die gerelateerd is aan dit programma nog niet aangevraagd. Daarom is het cruciaal om deze subsidie in te dienen, zodat we bij de indiening van de uitvoeringssubsidie al een gezamenlijk draagvlak hebben.

Samenwerking vormgeven

Deze voucher biedt ons de mogelijkheid om alvast beslagen ten ijs te komen en een vliegende start te kunnen maken na de goedkeuring van de definitieve aanvraag infrastructuur eerste lijn. We gaan het komende half jaar ons voorbereiden op een bestuurlijke en operationele structuur om de infrastructuur eerste lijn in Amsterdam te kunnen gaan neer zetten. 

Wat betreft de uitvoeringssubsidie is de relevantie van deze subsidieaanvraag vooral gelegen in het feit dat er, hoewel er in verschillende samenstellingen multidisciplinair wordt samengewerkt, nog geen structurele samenwerking bestaat tussen álle eerstelijnsdisciplines. Dit is echter wel noodzakelijk om in de komende jaren de complexe uitdagingen, zoals vergrijzing en de daarmee gepaard gaande druk op de zorg, het hoofd te kunnen bieden. Hoewel er al een netwerkstructuur bestaat via Amsterdam Vitaal & Gezond, richt deze zich meer op het uitzetten van een lijn en visie. Met dit project willen we een samenwerking vormgeven die concrete afspraken maakt en acties onderneemt die bijdragen aan deze visie.

Waarom is dit project van belang voor patiënten/cliënten en hun naasten?

De voucher geeft ons al armslag om meer met elkaar te kunnen afstemmen en overleggen. Het gaat hierbij om wijkverpleegkundigen, huisartsen, paramedici, buurtteam en apothekers. We geloven dat doordat we hierop in zetten, de zorg beter op elkaar wordt afgestemd rond kwetsbare mensen. 

Werkwijze

We gaan het komende half jaar alle partijen bij elkaar roepen om een stedelijk bestuurlijke eerstelijns overleg en een operationeel eerstelijns overleg vorm te gaan geven en een projectplan te schrijven met acties. Gezien de grootstedelijke context van Amsterdam is de eerstelijnszorg op verschillende manieren regionaal georganiseerd en wordt er ook op verschillende niveaus multidisciplinair met elkaar samengewerkt en overlegd. We gaan hierbij aansluiten bij de netwerkstructuur Amsterdam Vitaal en Gezond.

Uitgangspunten

De voucher aanvraag en daarop volgende subsidieaanvraag versterking infrastructuur eerste lijn in Amsterdam is ingestoken volgens de volgende uitgangspunten:

  • We schrijven in Amsterdam de aanvraag vanuit Zorg in de Wijk, Amsterdamse Huisartsenalliantie, apothekers (FBA), paramedici (APP) en buurtteam samen met de Elaa als verbindende ROS. 
  • We doen dit vanuit de verschillende eerstelijnsprofessies en we maken een stevige verbinding met de Amsterdam Vitaal en Gezond beweging. Ook om duurzaam te zijn in de aanpak en doorstart.
  • We willen met elkaar een stedelijke infrastructuur neerzetten om randvoorwaarden voor samenwerkende professionals goed te regelen. 
  • We willen met elkaar een wijkgerichte structuur, zoals hometeams neerzetten, die aansluit bij de kwetsbare mensen in de wijk en de al bestaande netwerken in de wijk.
  • We doen deze aanvraag om betere aansluiting tussen zorg en welzijn voor kwetsbare mensen in de wijk te realiseren, om samen beter een antwoord te hebben op een groter wordende vraag naar hulp en ondersteuning, maar ook om werkplezier te vergroten.
  • Vanuit de buurtteams zien we dat maatwerk en vooral het goede samenspel en het gelijkwaardig partnerschap van belang zijn om de gewenste beweging in het stelstel te realiseren en de juiste zorg op de juiste plek te kunnen bieden. Met de aan ons toegekende IZA-middelen gaan we op veel specialistische thema’s proberen die slag te maken, maar: it takes two to tango!
  • We willen deze wijkgerichte structuur stevig en duurzaam maken, zodat deze ook na deze ZonMw-impuls blijft bestaan. 
  • De ervaringen vanuit de eerdere ZONMW aanvraag vanuit Amsterdam Vitaal en Gezond Zuid Oost, zullen we gebruiken en uitbreiden in andere kwetsbare wijken. De opgezette samenwerking op 4 aandachtsgebieden zullen we verder uitrollen en duurzamer maken. 
  • We weten dat blijvende ondersteuning van een netwerk/hometeam noodzakelijk is.
  • We weten dat er nu ongelijk wordt gefinancierd in de deelname aan hometeams en netwerken.  
  • We weten dat er veel overlegvormen zijn: maar we zoeken naar een duurzame juiste schaalvariant zonder te veel onnodig overleg en bureaucratie. We verwachten dat we ook nog wat dubbelingen eruit kunnen halen.

ZonMw en eerstelijnszorg

Om de eerstelijnszorg voor iedereen beschikbaar en toegankelijk te houden met behoud van kwaliteit van zorg, investeren we in de versterking van de eerstelijnszorg door kennisontwikkeling voor de dagelijkse praktijk en de toepassing daarvan. 

> Lees hoe we dat doen. 

Regionale versterking organisatie eerstelijnszorg