Betere inschatting ernst herseninfarct versnelt juiste behandeling van patiënten
Hoe sneller de behandeling, hoe beter het herstel
Als een patiënt een herseninfarct krijgt komt het op een snelle behandeling aan. Hoe sneller de juiste behandeling, hoe beter het herstel. Soms voldoet trombolyse. Daarbij wordt het stolsel in het bloedvat met opgelost met een krachtig ontstollend middel. Als het infarct ernstiger is moet een trombectomie gedaan worden. Dan wordt het stolsel uit de hersenslagader getrokken via een katheter dat via de lies wordt ingebracht. Deze ingreep gebeurt alleen in gespecialiseerde ziekenhuizen.
Naar welk ziekenhuis moet de patiënt?
‘Wanneer ambulancepersoneel een herseninfarct vermoedt is de kernvraag: Waar moeten we heen? Nu rijdt de ambulance eerst naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis en als blijkt dat een trombectomie nodig is, alsnog naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Dat kan blijvende invaliditeit betekenen voor de patiënt. Terwijl meteen naar het juiste ziekenhuis rijden waarschijnlijk tot een veel beter herstel leidt,’ aldus Roozenbeek.
De ernst van de uitvalsverschijnselen is heel voorspellend
Door de patiënt goed te observeren en een paar testen te doen, kan het ambulancepersoneel zien of, en zo ja van welke, uitvalsverschijnselen sprake is. De ernst van de uitvalsverschijnselen is heel voorspellend voor wat er aan de hand is. Met die kennis kan het ambulancepersoneel de juiste keuze maken voor het dichtstbijzijnde of het gespecialiseerde ziekenhuis. Dat scheelt tijd en verhoogt daarmee de kans op een goed herstel van de patiënt.
Een app helpt bij het maken van de juiste keuze
Om het ambulancepersoneel te helpen met een goede inschatting en de keuze van het ziekenhuis, ontwikkelt Roozenbeek met zijn team een app. Deze app combineert de kenmerken van de patiënt met regionale gegevens over beschikbare ziekenhuizen en behandelingen die daar mogelijk zijn.
De app wordt ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd
Het gaat niet alleen om het ontwikkelen van de app, maar ook om de implementatie en het evaluatie. Roozenbeek werkt hiervoor samen met een technische (IT-)partner, met ambulanceverpleegkundigen, met andere neurologen en met het management van ziekenhuizen. Begin volgend jaar moet de app in gebruik zijn.
Drive om de behandeling te verbeteren door ervaring uit de praktijk
Roozenbeek combineert onderzoek met de praktijk als neuroloog in het Erasmus MC. In de spreekkamer ziet hij dagelijks patiënten die de gevolgen van herseninfarct aan den lijve ondervinden. Dit voedt zijn gedrevenheid om de behandeling te verbeteren. Eerder deed Roozenbeek al onderzoek naar de belangrijkste factoren om de keus te maken voor het ziekenhuis waar een patiënt met een herseninfarct naartoe moet. ‘Dus dit is een logische vervolgstap. We weten dat snelheid van handelen cruciaal is. Hier is echt winst te boeken,’ aldus Roozenbeek.