Parel voor onderzoek hiv-preventie medicijn PrEP

Parel voor AMPReP

Elske Hoornenborg en Jeroen Geurts
"Met de komst van PrEP is die angst voor het krijgen van hiv voor velen grotendeels voorbij. Door dit medicijn ervaren mensen vrijheid. Het brengt veel meer teweeg dan alleen het voorkómen van hiv-infectie."

PrEP is een pil die een hiv-infectie kan voorkomen. Onderzoek van de GGD Amsterdam heeft aangetoond dat PrEP in de praktijk goed toepasbaar is. Het onderzoek heeft mede geleid tot een nationaal PrEP-programma. Projectleider Elske Hoornenborg heeft op 29 november 2019 van ZonMw een Parel gekregen tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks.

Lees meer over Parelproject AMPrEP

Parel voor zingeving in de palliatieve zorg: scholingsprogramma en digitale leerwerkplaats

Henk Smid reikt ZonMw Parel uit aan An Reyners
'Wij zijn heel blij dat ZonMw ons project een Parel heeft gegeven en willen dat iedereen in de zorg de digitale leerwerkplaats kan gebruiken.'

Als het levenseinde nadert, komen zingevingsvragen vaak meer op de voorgrond. Aandacht daarvoor is dan nog belangrijker dan in het ‘gewone’ leven. Hoe kunnen zorgverleners goed aansluiten op deze behoefte van patiënten en hun naasten? Het project ‘Als niet alles is wat het lijkt’ verbetert niet alleen de spirituele zorg in de palliatieve fase. Het verdiept ook de samenwerking binnen zorgteams.

Lees meer over Parelproject 'Als niet alles is wat het lijkt'

Parel voor dementieonderzoek: wetenschappelijke kennis over diagnostiek naar de spreekkamer

directeur Henk Smid en ervaringsdeskundige Saskia Danen reiken de ZonMw Parel uit aan Wiesje van der Flier
‘Ik vind het ontzettend gaaf dat ZonMw en Alzheimer Nederland het aandurfden om dit veelkoppige monster te financieren.’

Regelmatig verlaten mensen een geheugenpoli met de diagnose ‘MCI’: milde cognitieve klachten. Een onzekere omschrijving, omdat de kans op het ontwikkelen van dementie dan ongeveer fifty-fifty is. Een groep internationale onderzoekers ontwikkelde een manier om het individuele risico op de ziekte van Alzheimer te berekenen. Projectleider prof. dr. Wiesje van der Flier van het Alzheimercentrum Amsterdam ontving op 24 oktober een ZonMw Parel tijdens het Alzheimer Europe congres in Den Haag.

Lees meer over Parelproject ABIDE
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website