
Maria da Silva
Communicatie
Uiteindelijk draait het allemaal om mensen die mogelijkheden zoeken om hun eigen regie te voeren en keuzes willen maken die bij ze passen. Daarom zet ZonMw in op preventieonderzoek. Dat doen we al 20 jaar. Samen met onderzoekers, beleidsmakers, onderwijsinstellingen, gemeenten en professionals en met burgers zelf.
Gezondheid op school is meer dan fruit uitdelen of een beweegactiviteit opzetten. Het gaat ook om ‘lekker in je vel zitten’ en om zaken als veiligheid en respectvol met elkaar omgaan. Maar vooral: een systematische aanpak die alles met elkaar in verband brengt. Maria Jansen en Corrie Akkerman vertellen erover.
Lees meer over school en kinderopvang in onze publicatieGezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, inclusief de voorzieningen, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid. Gerard Molleman en Karien Stronks vertellen erover.
Lees meer over gezonde wijk en omgeving in onze publicatieEen betere onderbouwing voor beleid en meer maatschappelijke impact van de wetenschap. Plus betere methodieken en interventies voor de praktijk. Het zijn opbrengsten van kennisinfrastructuren, zoals academische werkplaatsen waar beleid, onderzoek, onderwijs en praktijk samenkomen. Henk Garretsen en Jaap Seidell vertellen erover.
Lees meer over kennisbenutting en implementatie in onze publicatieWie gezond blijft, kan langer met plezier blijven werken. Een gezonde, gemotiveerde en flexibele beroepsbevolking is hard nodig, zeker nu Nederland verder vergrijst. Hoe kunnen we de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van werkenden verbeteren? Philip Blom en Tinka van Vuuren vertellen erover.
Lees meer over werk en gezondheid in onze publicatieDe bevordering van seksuele gezondheid kent een lange geschiedenis in Nederland. Met de maatschappelijke uitdagingen van nu veranderde ook de preventie. Het gaat nu ook om ‘gezond opgroeien’ en ‘onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap’. Mariëlle Cloïn en Sjoukje Mos vertellen erover.
Lees meer over seksuele gezondheid in onze publicatieBenieuwd naar de opbrengsten van 20 jaar preventieonderzoek? Neem dan snel een kijkje in deze publicatie. Ook delen we graag met u onze blik op de toekomst!
Download onze publicatieGemeenten en zorgverzekeraars investeren steeds meer in preventie, vroegsignaleringen wijkgerichte samenwerking. De opname van de gecombineerde leefstijlinterventie in de basisverzekering biedt daarvoor extra mogelijkheden. Wiro Gruisen en Stef Kremers vertellen erover.
Lees meer over preventie in de zorg in onze publicatieVraag deze aan door een mail te sturen naar preventie@zonmw.nl o.v.v 'Publicatie 20 jaar preventie'.
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft de publicatie ’20 jaar preventie bij ZonMw’ in ontvangst genomen uit handen van directeur Henk J. Smid. Met dit jubileum worden de opbrengsten van 20 jaar preventieonderzoek belicht. De publicatie laat zien hoe er is geanticipeerd op ontwikkelingen, is bijgedragen aan bruikbare resultaten die impact hebben in de samenleving en hoe daar de komende jaren mee verder wordt gegaan.
Lees het nieuwsberichtWilt u op de hoogte gehouden worden rondom het thema Preventie bij ZonMw, zoals projectresulaten en nieuwe subsidieoproepen? Abonneer u dan op de nieuwsbrief Preventie.
AbonnerenHet Preventieprogramma van ZonMw bestaat twintig jaar. De kersverse voorzitter van de centrale commissie van het programma, Henk Garretsen, blikt terug en kijkt vooruit.
Lees het artikel in Mediator 36Op het NCVGZ van 11 april verzorgde ZonMw de track ‘Voortbouwen op 20 jaar preventie’. Dit was het startpunt van dit jubileum, waar ZonMw vooruit blikte op de toekomst van preventieonderzoek. Drie workshops vol kennis en inspiratie om die volgende stap daadwerkelijk te zetten.
Lees het verslagHebt u vragen over de publicatie?
Communicatie