Uiteindelijk draait het allemaal om mensen die mogelijkheden zoeken om hun eigen regie te voeren en keuzes willen maken die bij ze passen. Daarom zet ZonMw in op preventieonderzoek. Dat doen we al 20 jaar. Samen met onderzoekers, beleidsmakers, onderwijsinstellingen, gemeenten en professionals en met burgers zelf.

Opbrengsten

Alles over seks!

De bevordering van seksuele gezondheid kent een lange geschiedenis in Nederland. Met de maatschappelijke uitdagingen van nu veranderde ook de preventie. Het gaat nu ook om ‘gezond opgroeien’ en ‘onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap’.

Seksuele gezondheid

Gezond op school

Gezondheid op school is meer dan fruit uitdelen of een beweegactiviteit opzetten. Het gaat ook om ‘lekker in je vel zitten’ en om zaken als veiligheid en respectvol met elkaar  omgaan. Maar vooral: een systematische aanpak die alles met elkaar in verband brengt.

School en kinderopvang

Alles komt samen in de wijk

Gezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen worden beïnvloed door de sociale  en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving,  inclusief de voorzieningen, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid.

Gezonde wijk en omgeving

Kennisinfrastructuren als motor voor implementatie

Een betere onderbouwing voor beleid en meer maatschappelijke impact van de wetenschap. Plus betere methodieken en interventies voor de praktijk. Het zijn opbrengsten van kennisinfrastructuren, zoals academische werkplaatsen waar beleid, onderzoek, onderwijs en praktijk samenkomen.

Lees meer over implementatie in onze publicatie '20 jaar preventie bij ZonMw'

Gezond op het werk

Wie gezond blijft, kan langer met plezier blijven werken. Een gezonde, gemotiveerde en  flexibele beroepsbevolking is hard nodig, zeker nu Nederland verder vergrijst. Hoe kunnen  we de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van werkenden verbeteren?

Vakkundig en gezond aan het werk

Gecombineerde leefstijlinterventie

Gemeenten en zorgverzekeraars investeren steeds meer in preventie, vroegsignaleringen wijkgerichte samenwerking. De opname van de gecombineerde leefstijlinterventie in de basisverzekering biedt daarvoor extra mogelijkheden.

Preventie in de zorg

Publicatie '20 jaar preventie bij ZonMw'

Benieuwd naar de opbrengsten van 20 jaar preventieonderzoek? Neem dan snel een kijkje in deze publicatie. Ook delen we graag met u onze blik op de toekomst!

Download onze publicatie

Wilt u de publicatie hardcopy (kosteloos) verkrijgen?

Vraag deze aan door een mail te sturen naar preventie@zonmw.nl o.v.v 'Publicatie 20 jaar preventie'.

Uitgelicht

‘Het Preventieprogramma is een groot goed’

Het Preventieprogramma van ZonMw bestaat twintig jaar. De kersverse voorzitter van de centrale commissie van het programma, Henk Garretsen, blikt terug en kijkt vooruit.

Lees het artikel in Mediator 36

20 jaar preventie: de bal ligt bij ons allemaal!

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft de publicatie ’20 jaar preventie bij ZonMw’ in ontvangst genomen uit handen van directeur Henk J. Smid. Met dit jubileum worden de opbrengsten van 20 jaar preventieonderzoek belicht. De publicatie laat zien hoe er is geanticipeerd op ontwikkelingen, is bijgedragen aan bruikbare resultaten die impact hebben in de samenleving en hoe daar de komende jaren mee verder wordt gegaan.

Lees het nieuwsbericht

Voortbouwen op 20 jaar preventie: verslag NCVGZ 2019

Op het NCVGZ  van 11 april verzorgde ZonMw de track ‘Voortbouwen op 20 jaar preventie’. Dit was het startpunt van dit jubileum, waar ZonMw vooruit blikte op de toekomst van preventieonderzoek. Drie workshops vol kennis en inspiratie om die volgende stap daadwerkelijk te zetten.

Lees het verslag

Nieuwsbrief Preventie

Wilt u op de hoogte gehouden worden rondom het thema Preventie bij ZonMw, zoals projectresulaten en nieuwe subsidieoproepen? Abonneer u dan op de nieuwsbrief Preventie.

Abonneren

Hebt u vragen over de publicatie?

Maria da Silva

Communicatie

Telefoonnummer+31 70 349 50 34
E-mailadresdasilva@zonmw.nl

Relevante links

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website