Kennisnetwerken voor Specifieke Doelgroepen
Aanleiding
De langdurige zorg kent een aantal specifieke doelgroepen waarbij het aantal cliënten relatief laag is, terwijl de zorgbehoefte hoog en complex is. Dit worden de groepen ‘laag volume, hoog complex’ genoemd. Om de kwaliteit van zorg voor deze mensen te kunnen bieden en te borgen is specifieke kennis nodig.
Doel
Het doel van het programma is om de kennisnetwerken te ondersteunen bij de transitie van kennisnetwerk naar geaccrediteerd kenniscentrum. Voor de accreditatie heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Commissie Expertisecentra Langdurige Zorg ingesteld. Daarnaast zal het programma actief ondersteunen in het vormen en doorontwikkelen van een passende, duurzame kennisinfrastructuur rondom de specifieke doelgroepen.
De netwerken hebben als doel om bij te dragen aan de kwaliteit van leven, de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van het werk voor deze doelgroepen. Om dit te bereiken werken mensen van kennis- en zorginstellingen binnen de netwerken met elkaar samen. De samenwerkende partijen richten zich op zorginhoudelijk wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek. Onderzoeksvragen worden opgehaald uit de praktijk en sluiten aan bij de behoefte van de cliënt en de zorgmedewerkers. Dit om de toepassing van nieuwe kennis in de zorg en in het onderwijs te bevorderen. Samenwerking binnen en met andere netwerken stimuleert ook de verspreiding van ontwikkelde kennis. Ook bevordert het implementatie van effectieve interventies: die vinden hun weg naar de praktijk.
Samenwerking
De kennisnetwerken die financiering ontvangen vanuit het ZonMw programma zijn:
- Korsakov Kenniscentrum
- Huntington Kennisnet Nederland
- NAH+ kennisnetwerk
- Expertisecentrum Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt
- Kennisnetwerk MS in de langdurige zorg
- Expertisenetwerk ernstig niet-aangeboren hersenletsel na coma
- Netwerk Kind & NAH+
- Vereniging voor Gerontopsychiatrie
- Kennisnetwerk Dementie en zeer ernstig probleemgedrag
De kennisnetwerken voor specifieke doelgroepen werken ook samen onder de naam NetwerQ. Hierover leest u meer op de website van NetwerQ.
Programmaspecifieke informatie
Meer informatie
Wilt u op de hoogte blijven van de projecten en resultaten van de kennisnetwerken? Houd dan de projectpagina van dit programma in de gaten of abonneer uzelf op de nieuwbrief Gehandicapten en Chronisch Zieken. Voor meer informatie over de kennisnetwerken kunt u ook terecht op hun gezamenlijke website: www.netwerq.nu
Programmacommissie
Voorzitter
- Dr. J.H. (Han) de Ruiter
Leden
- Drs. H.E.H. (Han) Dahlmans MSc
- Prof. dr. B.K.G. (Berno) van Meijel
- Dr. G. (Gabriëlle) Verbeek MBA