Gericht middelen en energie inzetten, met oog voor wetenschappelijke sterktes, maatschappelijke vraagstukken en economische kansen om de toppositie van de Nederlandse wetenschap te versterken.
De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) is de inspiratiebron voor iedereen die geïnteresseerd is in de wetenschap! Bijna 12.000 vragen heeft de Nederlandse bevolking aan de wetenschap gesteld. Deze vragen zijn samengevat in 140 clustervragen. Met hulp van experts uit kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven zijn deze vragen vervolgens uitgewerkt in 25 onderzoekbare thema’s, zogeheten routes.
Kan iedereen straks gezond honderd jaar oud worden? Gaat de mens op vakantie naar Mars? Welke problemen kan de supercomputer oplossen? Met de ‘Stel je voor’ – publiekscampagne stelt de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) de komende 2 jaar verschillende vragen aan het publiek om zich over te verwonderen.
Precies de juiste zorg en voldoende zorg voor elke individuele patiënt. Met een minimum aan bijwerkingen, tegen minimale kosten, zo dicht mogelijk bij huis.
De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen. De route Gezondheidsonderzoek, preventie en behandeling probeert dit complexe vraagstuk multidisciplinair te benaderen.
Om een succesvol beleid op het gebied van sport, bewegen en gezondheid mogelijk te maken is bundeling van onderzoek en innovatie op nationaal niveau noodzakelijk.
Door de jeugd als speerpunt te nemen, investeren we binnen de NWA in nieuw onderzoek. Dat in samenhang kan bijdragen aan een gezonde, veilige, en rechtvaardige samenleving voor een nieuwe generatie.
Nu is het momentum voor Preventie! Meer dan ooit, is dit thema actueel. Zo laat ook de NWA kennisagenda zien. Vanuit de NWA-route Gezondheidszorg, preventie en behandeling was er op 7 april een webinar. Nieuwsgierig?
De helft van alle volwassenen in Nederland is te zwaar. Bewegen en gezond eten is dus belangrijk en dat begint al bij de jeugd. Kindercorrespondent Tako Rietveld interviewde een aantal kinderen bij de Goudenregenschool in Hilversum. De boodschap is: Kom in actie! Om de zorg toekomstbestendig te maken, is een nieuwe kijk op gezondheid, met aandacht voor verschillen tussen mensen en een betere aansluiting bij hun persoonlijke beleving,...
Kinderen verdienen alle kansen. Maar nog altijd maken te veel kinderen een slechte start. Daarom hebben NWO en ZonMw als onderdeel van de Nationale wetenschapsagenda het nieuwe onderzoeksprogramma Kansrijke start voor kinderen met behulp van big data opgezet. Vandaag is de subsidieoproep opengesteld om te onderzoeken óf en hoe big-data-onderzoek kan leiden tot betere preventie, hulp en ondersteuning. Aanvragen kunnen ingediend worden tot 8...
Mensen met lage inkomens hebben recht op ondersteuning van gemeente of rijksoverheid. Maar waarom maken ze hier niet altijd gebruik van? En hoe effectief zijn interventies van gemeenten, voor mensen met betalingsachterstanden? Deze zomer starten twee projecten, gehonoreerd vanuit het NWA-programma Schulden en armoede.