Screening bij de gezonde burger richt zich op preventie van ziekten. Door risico-indicatoren of de aanwezigheid van een ernstige ziekte of aandoening in een vroeg stadium op te sporen, kan eerder worden ingegrepen. Hierdoor is de kans op herstel groter. Vroege opsporing vormt een onmisbare schakel in de keten van preventie-curatie-care.

Thema's binnen vroege opsporing

Uitgelicht

FAQ's subsidieoproepen Vroege opsporing

Hier vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over de drie subsidieoproepen vanuit het deelprogramma Vroege Opsporing: de open ronde en de twee rondes over darmkanker en tomosynthese.

Naar de FAQ's

Ruim vóór de diagnose zien we al suikers veranderen

Vroege opsporing bij alvleesklierkanker is belangrijk aldus Wilma Mesker. Zij ontwikkelde een bloedtest waarmee het mogelijk is om de tumor eerder op te sporen.

Lees er meer over in de Mediator

Wat doet het deelprogramma Vroege opsporing?

Binnen het deelprogramma Vroege opsporing wordt wetenschappelijk onderzoek gesubsidieerd dat kennis oplevert voor bevolkingsonderzoeken, bestaande of innovatieve screeningsmethoden.

Meer informatie

Actueel

Onderzoek borstkankerscreening wint Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021

Het DENSE trial onderzoek, mede gefinancierd door ZonMw, heeft de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021 van de Federatie Medisch Specialisten gewonnen. Uit het onderzoek blijkt dat borstkanker bij vrouwen met dicht borstklierweefsel veel beter te detecteren is met een MRI als aanvulling op het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Op de foto (van links naar rechts): Carla van Gils, Wouter Veldhuis, Marije Bakker en Ruud Pijnappel
Nieuws

Subsidieoproepen vroege opsporing

Vanuit het deelprogramma Vroege opsporing zijn onlangs 3 subsidierondes geopend. De deadline voor indienen is 14 september om 14:00uur. Bekijk snel om welke oproepen het gaat.

Nieuws

Save the date: informatiebijeenkomsten subsidierondes Vroege Opsporing

Meer weten over subsidierondes Vroege Opsporing? Op 18 mei gaan er vanuit Vroege opsporing 3 subsidierondes open. Per ronde organiseren we in juni (online) informatiebijeenkomsten waarin vragen gesteld kunnen worden over de inhoud en het proces van de rondes. Meld u snel aan!

Nieuws

Denk mee met proefbevolkingsonderzoek borstkanker

Bent u een medisch professional op het gebied van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker? En wilt u meepraten over het voorgenomen proefbevolkingsonderzoek borstkanker met Contrast Enhanced Mammography (CEM) bij vrouwen met zeer dicht borstweefsel? Meld u zich dan aan.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Vroege Opsporing – ronde RIVM Tomosynthese 2021

Onderwerpen

  • Thema van onderzoek: Onderzoek naar een optimale leesstrategie van tomosynthese-opnames in het bevolkingsonderzoek borstkanker en aanleg van een database met (objectieve) uitkomsten

Onderdeel van programma

Preventieprogramma 2019-2022

Geplaatst op

18 mei 2021

Deadline

14 september 2021,
14.00 uur

Bekijk

Vroege Opsporing ronde 2021-2022

Onderwerpen

  • Bevolkingsonderzoek
  • (zelf)screening
  • volksgezondheid
  • informatievoorziening
  • DNA tests

Onderdeel van programma

Preventieprogramma 2019-2022

Geplaatst op

18 mei 2021

Deadline

14 september 2021,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website