Screening bij de gezonde burger richt zich op preventie van ziekten. Door risico-indicatoren of de aanwezigheid van een ernstige ziekte of aandoening in een vroeg stadium op te sporen, kan eerder worden ingegrepen. Hierdoor is de kans op herstel groter. Vroege opsporing vormt een onmisbare schakel in de keten van preventie-curatie-care.

Thema's binnen vroege opsporing

Uitgelicht

Mirjam Pot wint PH Proefschriftprijs 2018

De Public Health Proefschriftprijs is tijdens het NCVGZ gewonnen door het ZonMw-project van Mirjam Pot. Zij ontwikkelde een website waarop moeders effectief worden geholpen bij het maken van een goed geïnformeerde keuze over de HPV-vaccinatie van hun dochter. Ook vergrootte het de vaccinatiebereidheid. In 2019 zal de website worden opgenomen in de landelijke voorlichting over HPV-vaccinatie.

Lees meer over het project

Ondanks screening gaan er nog steeds mensen dood aan borstkanker

Epidemioloog Carla van Gils doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar borstdensiteit en het risico op borstkanker. “Toen ik promoveerde wisten we al dat de dichtheid van het borstweefsel een belangrijke risicofactor voor borstkanker is."

Lees het interview met Epidemioloog Carla van Gils

Screening hoogrisicogroepen leidt tot vroege opsporing longkanker

Longkanker wordt sneller opgespoord wanneer hoogrisicogroepen met tussenpozen een CT-scan krijgen. Ook hebben zij 26 procent minder kans aan de ziekte te overlijden. Dat blijkt uit de onlangs afgeronde Nederlands-Belgische longkankerstudie NELSON.

 

Lees het artikel

Bevolkingsonderzoek naar kanker: twee opinies

Er is veel discussie over de van overheidswege aangeboden bevolkingsonderzoeken naar kanker. De één vindt ze een zegen omdat er mensenlevens door worden gered, volgens de ander leveren ze op bevolkingsniveau nauwelijks winst op. Harry de Koning en Joost Zaat zetten hun argumenten tegenover elkaar. 

Lees het artikel

Wat doet het deelprogramma Vroege opsporing?

Binnen het deelprogramma Vroege opsporing wordt wetenschappelijk onderzoek gesubsidieerd dat kennis oplevert voor bevolkingsonderzoeken, bestaande of innovatieve screeningsmethoden.

Meer informatie

Actueel

Volg via RSS

Bevolkingsonderzoek darmkanker is succesvol

Dat blijkt uit het evaluatierapport dat is opgesteld door het Erasmus MC en het NKI/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Het aantal mensen dat heeft deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is hoger dan verwacht en er zijn boven verwachting meer darmkankers en poliepen opgespoord. Ook is het bevolkingsonderzoek kosteneffectief.

Elders gezien

Gehonoreerde projecten Vroege Opsporing

In de eerste helft van 2019 starten 7 nieuwe projecten binnen het deelprogramma Vroege Opsporing. De projecten zijn gehonoreerd in twee open rondes: de ronde Screening en de ronde Goed geïnformeerd kiezen bij een bevolkingsonderzoek of health check. Hieronder vindt u de nieuwe projecten per ronde.

Nieuws

Voortbouwen op 20 jaar Preventie

Op 18 oktober ontving ZonMw de goedkeuring voor het vervolg van het Preventieprogramma: Integraal en met kennis aan de slag, ZonMw-Preventieprogramma 2019 t/m 2022. “Het Preventieprogramma bij ZonMw is al twintig jaar lang een doorlopend programma dat aansluit op de vierjaarlijkse cyclus voor het gezondheids- en preventiebeleid uit de Wet Publieke gezondheid. Het programma jaagt aan, verbindt en versterkt bewustzijn over het belang van preventie...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website