Screening bij de gezonde burger richt zich op preventie van ziekten. Door risico-indicatoren of de aanwezigheid van een ernstige ziekte of aandoening in een vroeg stadium op te sporen, kan eerder worden ingegrepen. Hierdoor is de kans op herstel groter. Vroege opsporing vormt een onmisbare schakel in de keten van preventie-curatie-care.

Thema's binnen vroege opsporing

Uitgelicht

20 jaar preventie bij ZonMw!

De afgelopen 20 jaar hebben we al veel kennis opgedaan over gezond leven. Dit heeft mooie resultaten opgeleverd, die vandaag de dag worden gebruikt. Bijvoorbeeld preventie op scholen, in de wijk en op het werk. Maar ook de gecombineerde leefstijlinterventie en kennisinfrastructuren.

Benieuwd naar de resultaten en onze blik op de toekomst?

Vroege Opsporing: 2 subsidierondes opengesteld

Het programma Vroege Opsporing richt zich op screening bij gezonde mensen. Momenteel zijn hiervoor 2 subsidieoproepen geopend, gericht op verschillende thema’s. De deadline voor het indienen van subsidieaanvragen is 24 september 2019 om 14.00 uur.

Lees er meer over

Mirjam Pot wint PH Proefschriftprijs 2018

De Public Health Proefschriftprijs is tijdens het NCVGZ gewonnen door het ZonMw-project van Mirjam Pot. Zij ontwikkelde een website waarop moeders effectief worden geholpen bij het maken van een goed geïnformeerde keuze over de HPV-vaccinatie van hun dochter. Ook vergrootte het de vaccinatiebereidheid. In 2019 zal de website worden opgenomen in de landelijke voorlichting over HPV-vaccinatie.

Lees meer over het project

Ondanks screening gaan er nog steeds mensen dood aan borstkanker

Epidemioloog Carla van Gils doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar borstdensiteit en het risico op borstkanker. “Toen ik promoveerde wisten we al dat de dichtheid van het borstweefsel een belangrijke risicofactor voor borstkanker is."

Lees het interview met Epidemioloog Carla van Gils

Screening hoogrisicogroepen leidt tot vroege opsporing longkanker

Longkanker wordt sneller opgespoord wanneer hoogrisicogroepen met tussenpozen een CT-scan krijgen. Ook hebben zij 26 procent minder kans aan de ziekte te overlijden. Dat blijkt uit de onlangs afgeronde Nederlands-Belgische longkankerstudie NELSON.

 

Lees het artikel

Bevolkingsonderzoek naar kanker: twee opinies

Er is veel discussie over de van overheidswege aangeboden bevolkingsonderzoeken naar kanker. De één vindt ze een zegen omdat er mensenlevens door worden gered, volgens de ander leveren ze op bevolkingsniveau nauwelijks winst op. Harry de Koning en Joost Zaat zetten hun argumenten tegenover elkaar. 

Lees het artikel

Wat doet het deelprogramma Vroege opsporing?

Binnen het deelprogramma Vroege opsporing wordt wetenschappelijk onderzoek gesubsidieerd dat kennis oplevert voor bevolkingsonderzoeken, bestaande of innovatieve screeningsmethoden.

Meer informatie

Actueel

Volg via RSS

20 jaar preventie bij ZonMw

Goede gezondheid is belangrijk. Daarom zetten we in op preventieonderzoek. Dat doen we al 20 jaar. In deze video lichten we mooie resultaten uit, die vandaag de dag worden gebruikt. Bijvoorbeeld preventie op scholen, in de wijk en op het werk. Maar ook de gecombineerde leefstijlinterventie en kennisinfrastructuren.

Pagina

20 jaar preventie: de bal ligt bij ons allemaal!

Vandaag heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) de publicatie ’20 jaar preventie bij ZonMw’ in ontvangst genomen uit handen van directeur Henk J. Smid. Met dit jubileum worden de opbrengsten van 20 jaar preventieonderzoek belicht. De publicatie laat zien hoe er is geanticipeerd op ontwikkelingen, is bijgedragen aan bruikbare resultaten die impact hebben in de samenleving en hoe daar de komende jaren mee verder wordt gegaan.

Foto: Studio Oostrum
Nieuws

Vroege Opsporing: 2 subsidierondes opengesteld

Het programma Vroege Opsporing richt zich op screening bij gezonde mensen. Momenteel zijn hiervoor 2 subsidieoproepen geopend, gericht op verschillende thema’s. De deadline voor het indienen van subsidieaanvragen is 24 september 2019 om 14.00 uur.

Nieuws

Bevolkingsonderzoek darmkanker is succesvol

Dat blijkt uit het evaluatierapport dat is opgesteld door het Erasmus MC en het NKI/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Het aantal mensen dat heeft deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is hoger dan verwacht en er zijn boven verwachting meer darmkankers en poliepen opgespoord. Ook is het bevolkingsonderzoek kosteneffectief.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Vroege Opsporing ronde 2019-2020

Onderwerpen

  • Screening
  • Bevolkingsonderzoek
  • Kosteneffectiviteit
  • Risicoprofilering
  • Volksgezondheid

Onderdeel van programma

Preventieprogramma 2019 – 2022

Geplaatst op

18 juni 2019

Deadline

24 september 2019,
14.00 uur

Bekijk

Vroege Opsporing - onderzoeksvragen RIVM-CvB

Onderwerpen

  • Bevolkingsonderzoek
  • Baarmoederhalskankerscreening
  • HPV vaccinatie
  • Digitalisering cliëntcommunicatie
  • Volksgezondheid

Onderdeel van programma

Preventieprogramma 2019 – 2022

Geplaatst op

18 juni 2019

Deadline

24 september 2019,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Bijeenkomst Vroege opsporing

Op woensdag 9 oktober 2019 wordt vanuit het deelprogramma Vroege Opsporing een bijeenkomst georganiseerd over screening en de burger in Utrecht. De bijeenkomst is gericht op de thema’s gezondheidsvaardigheden, (laag) geletterdheid, goed geïnformeerd kiezen en burgerparticipatie.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website