Screening bij de gezonde burger richt zich op preventie van ziekten. Door risico-indicatoren of de aanwezigheid van een ernstige ziekte of aandoening in een vroeg stadium op te sporen, kan eerder worden ingegrepen. Hierdoor is de kans op herstel groter. Vroege opsporing vormt een onmisbare schakel in de keten van preventie-curatie-care.
De HPV-Keuzehulp helpt meisjes samen met hun moeders te beslissen of zij zich laten inenten tegen het humaan papillomavirus (HPV), het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
Inzicht in de kans op baarmoederhalskanker maakt verfijning mogelijk van het bevolkingsonderzoek. Vrouwen met een laag risico hoeven zich minder vaak te laten testen, degenen met een hoog risico kunnen juist extra in de gaten worden gehouden.
De Gezondheidsraad adviseert om het bevolkingsonderzoek borstkanker nu niet aan te vullen met MRI voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel, maar om snel onderzoek te doen naar een eenvoudiger en goedkoper alternatief. Dit advies is mede gebaseerd op de DENSE-studie waarin vrouwen na de reguliere screening, aanvullend een MRI-onderzoek kregen.
Epidemioloog Carla van Gils doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar borstdensiteit en het risico op borstkanker. “Toen ik promoveerde wisten we al dat de dichtheid van het borstweefsel een belangrijke risicofactor voor borstkanker is."
Binnen het deelprogramma Vroege opsporing wordt wetenschappelijk onderzoek gesubsidieerd dat kennis oplevert voor bevolkingsonderzoeken, bestaande of innovatieve screeningsmethoden.
Bent u een medisch professional op het gebied van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker? En wilt u meepraten over het voorgenomen proefbevolkingsonderzoek borstkanker met Contrast Enhanced Mammography (CEM) bij vrouwen met zeer dicht borstweefsel? Meld u zich dan aan.
De HPV-Keuzehulp helpt meisjes samen met hun moeders te beslissen of zij zich laten inenten tegen het humaan papillomavirus (HPV), het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Lees het artikel in Mediator 44
Vanuit de Nederlandse Vereniging voor Radiologie is een brief aan VWS gestuurd in reactie op het advies van de Gezondheidsraad om het bevolkingsonderzoek borstkanker niet aan te vullen met MRI voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel. Uit de DENSE-studie blijkt dat met een aanvullende MRI meer tumoren worden ontdekt, maar dat de methode ook nadelen met zich meebrengt zoals foutpositieve uitslagen en meer overdiagnose en overbehandeling.
Het bevolkingsonderzoek borstkanker kampt door personeelstekort met achterstanden. De screening zal daarom voorlopig om de 3 jaar zijn in plaats van om de 2 jaar. Dat betekent dat er de komende jaren meer vrouwen aan borstkanker zullen overlijden.
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.